Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Πιθανόν να υπάρχουν περισσότερα από δύο κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στην Κύπρο
Πιθανόν να υπάρχουν περισσότερα από δύο κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στην Κύπρο

Πιθανόν να υπάρχουν περισσότερα από δύο κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στην Κύπρο

Καλά στην υγεία τους είναι τα δύο παιδιά, που σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, νόσησαν με οξεία ηπατίτιδα αδιευκρίνιστης αιτιολογίας στην Κύπρο.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργείου, Κωνσταντίνος Αθανασίου, εξήγησε πως μετά την κοινοποίηση του ορισμού που έχει καθοριστεί από το ECDC για την οξεία ηπατίτιδα, υπήρξε και η ανάλογη ενημέρωση από νοσηλευτήρια στην Κύπρο ότι δύο περιστατικά νοσηλεύτηκαν με τη συμπτωματολογία που συστήνει ο ορισμός.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο παιδιά ηλικίας 5 και 4 ετών, που νόσησαν τον Νοέμβριο του 2021 και Μάρτιο του 2022 αντίστοιχα.

 

 

Η οξεία ηπατίτιδα αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, σύμφωνα με τον ορισμό του ECDC, εντοπίζεται σε παιδιά κάτω των 16 ετών, από την 1η Οκτωβρίου 2021, ενώ διατυπώνονται και κάποια κριτήρια που αφορούν τις ιατρικές εξετάσεις.

Ο κ. Αθανασίου σημείωσε πως χθες η Κύπρος ενημέρωσε τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Δημόσιας Υγείας και Λοιμωδών Νοσημάτων, ενώ ακολούθως οι αναλύσεις των δύο αυτών περιστατικών θα αποσταλούν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας, ενδεχομένως μετά από αυτή την ενημέρωση να υπάρξουν αναφορές και από άλλα νοσηλευτήρια για περιστατικά που νοσηλεύτηκαν και πληρούσαν τα συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια τους προηγούμενους μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Δύο περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά 4 και 5 ετών στην Κύπρο
Ο κ. Αθανασίου τόνισε τη σημασία της επαγρύπνησης των γονέων για τυχόν εμφάνιση συμπτωμάτων στα παιδιά όπως γενικευμένη κακουχία, σκουρόχρωμα ούρα, αποχρωματισμό κοπράνων και ίκτερο, κιτρινίζον χρώμα σε δέρμα και οφθαλμούς.

Οι διεθνείς οργανισμοί υγείας (WHO, ECDC, CDC) συνεργάζονται έτσι ώστε να εντοπιστεί ο αιτιολογικός παράγοντας, ενώ τα δεδομένα μέχρι στιγμής καταδεικνύουν ένα συγκεκριμένο τύπο αδενοϊού (τύπος 41) ως την επικρατέστερη αιτία. Ταυτόχρονα γίνεται διερεύνηση για να αποκλειστούν άλλοι αιτιογόνοι παράγοντες ή πιθανοί συμπαράγοντες.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend