Home ΛΑΡΝΑΚΑ «Να μην μετατραπεί το ΧΥΤΥ Κόσιης σε νέο Κοτσιάτη»
«Να μην μετατραπεί το ΧΥΤΥ Κόσιης σε νέο Κοτσιάτη»

«Να μην μετατραπεί το ΧΥΤΥ Κόσιης σε νέο Κοτσιάτη»

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Την αντίδραση του ΑΚΕΛ Αραδίππου, προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης, να προχωρήσει στη διενέργεια διαγωνισμού, για επέκταση της μονάδας ΧΥΤΥ Κόσιης, για σκοπούς ταφής των σκουπιδιών.

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική ομάδα του κόμματος καταγγέλλει ότι με την υλοποίηση της πιο πάνω απόφασης, θα δημιουργηθεί μία νέα χωματερή, τύπου Κοτσιάτη, στην περιοχή.

 

 

Το ΑΚΕΛ Αραδίππου επιρρίπτει ευθύνες για το θέμα στο Υπουργείο Εσωτερικών και υποστηρίζει ότι το πρόβλημα στο ΧΥΤΥ δημιουργήθηκε μετά το κλείσιμο του Κοτσιάτη και τη μεταφορά των αποβλήτων της επαρχίας Λευκωσίας. «Αντί η κυβέρνηση να εξεύρει άλλες λύσεις, φόρτωσε τόνους απόβλητα που δεν μπορεί να διαχειριστεί η μονάδα, με αποτέλεσμα να μετατραπεί το ΧΥΤΥ σε χωματερή, καθότι πλέον δεν γίνεται περιβαλλοντική διαλογή των αποβλήτων, αλλά ταφή τους.

Μετατρέποντας ουσιαστικά το ΧΥΤΥ… σε Κοτσιάτη, η κυβέρνηση δεν έλυσε το πρόβλημα με τα απόβλητα της επαρχίας Λευκωσίας, απλά το μετέφερε αλλού», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση των δημοτικών συμβούλων του ΑΚΕΛ στο Δήμο Αραδίππου.

Θέση της δημοτικής ομάδας είναι να εξευρεθεί άλλη λύση για τη διαχείριση των αποβλήτων της επαρχίας Λευκωσίας, αφού, όπως υποστηρίζει, ο όγκος των αποβλήτων που συγκεντρώνονται στο ΧΥΤΥ δεν επιτρέπει την ορθή λειτουργία και διαλογή με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Θυμίζουμε, πως στις 18 Απριλίου το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την προκήρυξη διαγωνισμού, για δημιουργία νέου κυττάρου στο ΧΥΤΥ Κόσιης, με τον υπουργό Υγείας Κώστα Καδή, να δηλώνει ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού, θα γίνει τον ερχόμενο Μάιο και οι ενδιαφερόμενοι προσφοροδότες θα έχουν διορία 15 ημερών, για να υποβάλουν τις προσφορές τους.

Αυτή την στιγμή, το εργοστάσιο έχει τη δυνατότητα διαχείρισης 190 χιλιάδων τόνων αποβλήτων ετησίως.

Οι επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου παράγουν περίπου 120 χιλιάδες τόνους το χρόνο, ενώ η Λευκωσία παράγει 140 χιλιάδες τόνους.

Send this to a friend