Home ΛΑΡΝΑΚΑ Από σήμερα αρχίζει μια νέα εποχή για το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας
Από σήμερα αρχίζει μια νέα εποχή για το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας

Από σήμερα αρχίζει μια νέα εποχή για το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Μια νέα εποχή ανατέλλει για τη Λάρνακα, αφού από την Παρασκευή, 1η Απριλίου, το λιμάνι και η μαρίνα της πόλης, πέρασαν στη δικαιοδοσία της κοινοπραξίας Kition Ocean Holdings Ltd (κυπριακών και ισραηλινών συμφερόντων), στο πλαίσιο του μεγαλόπνοου έργου της ενιαίας ανάπτυξης.

Ουσιαστικά η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία, μ’ εκτιμώμενη αξία γύρω στο 1,2 δις (με την συμπλήρωση όλων των φάσεων), παίρνει σάρκα και οστά. Από τα μεσάνυχτα της 31ης Μαρτίου ο επενδυτής ανέλαβε τη διαχείριση των λιμενικών και χερσαίων χώρων του λιμανιού και της μαρίνας από την Αρχή Λιμένων Κύπρου και το Υφυπουργείο Τουρισμού αντίστοιχα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Kition Ocean Holdings Πάνος Αλεξάνδρου δήλωσε ότι συμβολικά θ’ αλλάξουν άμεσα οι ενημερωτικές πινακίδες σε λιμάνι και μαρίνα, ενώ θα κυματίζει η σημαία της κοινοπραξίας στους χώρους όπου αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα οι πρώτες κατασκευαστικές εργασίες.

Όπως είπε ο κ.Αλεξάνδρου, η επίσημη παραλαβή του λιμανιού και της μαρίνας από την κοινοπραξία θα πραγματοποιηθεί σε τελετή που θα γίνει στις 8 Απριλίου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Αναφορικά με τα διαδικαστικά ζητήματα που απαιτούνται για την μεταβίβαση του λιμανιού και της μαρίνας από το δημόσιο στον ιδιώτη επενδυτή, ήδη έχουν εγκριθεί από τη Βουλή οι νέοι κανονισμοί τους οποίους εξέδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι κανονισμοί αναφέρονται ως οι περί Ρυθμίσεως της Μαρίνας Λάρνακας (Καταβλητέα Δικαιώματα) Καταργητικοί Κανονισμοί του 2022, με τους οποίους καταργούνται οι Κανονισμοί του 2009.

Το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Kition Ocean Holdings, η πρώτη φάση του έργου θα ξεκινήσει με την ανάπλαση της ξύλινης αποβάθρας παρά τη μαρίνα, η οποία θ’ αποκτήσει τέσσερα κιόσκια πάνω στη θάλασσα.

Επίσης, το υφιστάμενο κτήριο των Ναυτοπροσκόπων θα μετατραπεί σε μουσείο φωτογραφίας, ενώ θα αναβαθμιστεί και ο παλιός γερανός, ο οποίος θα γίνει το νέο σημείο αναφοράς της ιστορικής αποβάθρας. Ειδικός φωτισμός και όμορφα παγκάκια θα συμπληρώσουν το έργο ανάπλασης της αποβάθρας.

 

Τα υπόλοιπα έργα

—————————

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει και την αναβάθμιση των υφιστάμενων κτηρίων στη μαρίνα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών σκαφών, οι οποίοι θα έχουν επίσης τη δυνατότητα χρήσης εφαρμογών και λογισμικού από το κινητό τους τηλέφωνο. Φύτευση πρασίνου, κατασκευή μεγάλων πεζοδρομίων κι εγκατάσταση νέου φωτισμού θα είναι μερικές από τις άμεσες αλλαγές που θα γίνουν στη μαρίνα.

Παράλληλα με την επέκταση της χωρητικότητας της μαρίνας, που θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι 600 σκάφη αναψυχής, μεγέθους έως τα 115 μέτρα, θα μεγαλώσει και ο κυματοθραύστης και θα δημιουργηθούν τεχνητοί ύφαλοι.

Οι υπόλοιπες φάσεις του μεγαλεπήβολου έργου περιλαμβάνουν επέκταση του λιμανιού για να φιλοξενεί σύγχρονα κρουαζιερόπλοια, νέα αίθουσα επιβατών καθώς και τουριστικές, εμπορικές και οικιστικές αναπτύξεις στους χερσαίους χώρους (πολυτελές ξενοδοχείο, διαμερίσματα, καταστήματα λιανικού εμπορίου, χώρους εστίασης και αναψυχής κ.α.).

Στα σχέδια περιλαμβάνεται και η δημιουργία κτηρίου για συντήρηση κι επισκευή σκαφών αναψυχής.

 

Send this to a friend