Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Συνεχίζονται οι μάχες – «Ο ρωσικός στρατός στήνει αμυντικές θέσεις»
Συνεχίζονται οι μάχες – «Ο ρωσικός στρατός στήνει αμυντικές θέσεις»

Συνεχίζονται οι μάχες – «Ο ρωσικός στρατός στήνει αμυντικές θέσεις»

 

 

Οι μάχες συνεχίζονται γύρω από την πολιορκημένη πόλη Ιζιούμ, ενημέρωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Ουκρανίας μέσω Facebook σήμερα.

Στην περιφέρεια Ντανιέτσκ (ανατολικά) οι περισσότερες ουκρανικές μονάδες δέχονται πυρά, ανέφεραν οι Ουκρανοί στρατηγοί.

Στη γειτονική περιφέρεια Λουγκάνσκ, οι  μάχες επικεντρώνονται στη Ρουμπίζνε (60.000 κάτοικοι), στη Σεβεροντονιέτσκ (100.000) και στην Ποπάσνα (20.000).

 

Μάχες εκτυλίσσονται επίσης στον βορρά. Βομβαρδισμοί του ρωσικού πυροβολικού αναφέρθηκαν στις πόλεις Καλίνιβκα, Γκορίνκα, Ρομάνιβκα και σε βορειοανατολικά προάστια του Κιέβου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις σταμάτησαν τα ρωσικά στρατεύματα στο προάστιο Μπροβάρι, σύμφωνα με τους Ουκρανούς στρατηγούς, που ανέφεραν ακόμη πως οι αντίπαλοί τους δεν μπόρεσαν να διαπεράσουν την ουκρανική άμυνα και να φθάσουν σε βορειοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε με βίντεο να οργανωθούν διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης.

“Υποστηρίξτε την Ουκρανία, την ελευθερία, τη ζωή. Βγείτε στις πλατείες και στους δρόμους σας για να σας δουν και να σας ακούσουν όλοι”, παρότρυνε.

“Φωνάξτε ότι οι άνθρωποι μετράνε, η ελευθερία μετράει, η Ουκρανία μετράει”, συνέχισε. “Η Ρωσία άρχισε πόλεμο εναντίον της ελευθερίας”, πρόσθεσε, επιχειρηματολογώντας ότι η Μόσχα “προσπαθεί να συντρίψει την ελευθερία όλων των ανθρώπων στην Ευρώπη και στον κόσμο”.

Στο μεταξύ, αρκετές πυρκαγιές στην αποκλεισμένη ζώνη του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ έχουν πλέον κατασβεστεί, άλλες όμως δεν έχουν τεθεί ακόμη υπό έλεγχο, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του οργανισμού, τον Ραφαέλ Γκρόσι, τέσσερις πυρκαγιές κατασβέστηκαν.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είχαν εκδηλωθεί επτά φωτιές στην περιοχή δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκτιμώντας πως οφείλονται είτε σε ρωσικούς βομβαρδισμούς είτε σε εμπρησμούς.

Η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο όπου έγινε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα σχεδόν από την έναρξη του πολέμου.

Εξάλλου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πως έχει επαληθεύσει 64 επιθέσεις εναντίον υγειονομικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

Οι επιθέσεις αυτές, δύο ως τρεις καθημερινά, έχουν προκαλέσει 15 θανάτους και 37 τραυματισμούς, συνόψισε ο διεθνής οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

“Ο ΠΟΥ καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις επιθέσεις”, τονίζεται στο κείμενο.

“Οι επιθέσεις εναντίον δομών υγείας παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και αποτελούν ανατριχιαστικά συχνή τακτική πολέμου – καταστρέφουν υποδομές κρίσιμης σημασίας και, το χειρότερο, καταστρέφουν κάθε ελπίδα”, σημείωσε το παράρτημα του ΠΟΥ στην Ευρώπη, που εδρεύει στην Κοπεγχάγη.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας, ενώ ο αριθμός των προσφύγων πλησιάζει με ταχύτητα το ορόσημο των 4 εκατομμυρίων. Πολλοί υγειονομικοί είτε έχουν εκτοπιστεί, ή αδυνατούν να εργαστούν. Το σύστημα υγείας βρίσκεται αντιμέτωπο με τεράστια πίεση.

Στο μεταξύ, μια Ρωσίδα δημοσιογράφος σκοτώθηκε χθες σε βομβαρδισμό στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσε ο ανεξάρτητος ενημερωτικός ιστότοπος για τον οποίο εργαζόταν.

Ο Οξάνα Μπαουλίνα σκοτώθηκε από πύραυλο ενώ βιντεοσκοπούσε τις ζημιές που προκάλεσε ένα προηγούμενο πλήγμα σε ένα εμπορικό κέντρο του Ποντίλ, στα βορειοδυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του The Insider.

Άλλος ένας πολίτης σκοτώθηκε και δύο πρόσωπα, που συνόδευαν τη δημοσιογράφο, τραυματίστηκαν σε αυτόν τον βομβαρδισμό.

Πριν να ενταχθεί στο δυναμικό του The Insider η Μπαουλίνα εργαζόταν για ένα ίδρυμα καταπολέμησης της διαφθοράς στη χώρα της.

Το ίδρυμα αυτό χαρακτηρίστηκε “εξτρεμιστική οργάνωση” από τις ρωσικές αρχές και η δημοσιογράφος αναγκάστηκε να φύγει από τη Ρωσία. Συνέχισε να ασχολείται με το θέμα της διαφθοράς στον  νέο εργοδότη της. Είχε πάει στην Ουκρανία ως ανταποκρίτρια και κάλυψε πολλά θέματα στο Κίεβο και το Λβιβ.

Ο ιστότοπος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους φίλους της.

Από την αρχή του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου, έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία πέντε δημοσιογράφοι.

Επιπρόσθετα, συνολικά 4.554 πολίτες εγκατέλειψαν χθες τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, όπως δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος της ουκρανικής Κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με το προηγούμενο 24ωρο.

Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας, ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι 2.912 άμαχοι έφυγαν με ιδιωτικά αυτοκίνητα από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

Την Τρίτη, είχε ανακοινώσει πως 8.057 πολίτες είχαν καταφέρει να εγκαταλείψουν ουκρανικές πόλεις στη διάρκεια της ημέρας.

Send this to a friend