Home ΛΑΡΝΑΚΑ Δεν εγκαταλείπουν τα διαμερίσματά τους για να κατεδαφιστούν οι παλιές πολυκατοικίες στον οικισμό Αγ. Αναργύρων 1
Δεν εγκαταλείπουν τα διαμερίσματά τους για να κατεδαφιστούν οι παλιές πολυκατοικίες στον οικισμό Αγ. Αναργύρων 1

Δεν εγκαταλείπουν τα διαμερίσματά τους για να κατεδαφιστούν οι παλιές πολυκατοικίες στον οικισμό Αγ. Αναργύρων 1

 

 

ΓΡΑΦΕΙ O ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Καθυστερήσεις και προβλήματα προκύπτουν στην κατεδάφιση των παλιών κι εγκαταλελειμμένων πολυκατοικιών στον κυβερνητικό οικισμό Αγίων Αναργύρων 1, στη Λάρνακα,ώστε να προχωρήσει η αναδόμηση του συνοικισμού στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναδόμησης. Και τούτο, διότι κάποια από τα διαμερίσματα των πολυκατοικιών εξακολουθούν να κατοικούνται και οι ένοικοί τους, ορισμένοι από τους οποίους είναι παράνομοι, αρνούνται να τα εγκαταλείψουν…

Σε απαντητική επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρήπρος τον βουλευτή Αμ/στου Γιώργο Κουκουμά, ο οποίος ζήτησε κοινοβουλευτική ενημέρωση για το θέμα, αναφέρεται ότι ο εν λόγω συνοικισμός εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αναδόμησης, επιδιόρθωσης-ενίσχυσης και ριζικής βελτίωσης κτηρίων οκτώ κυβερνητικών οικισμών», το οποίο υλοποιείται από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

 

Όπως σημειώνει ο κ.Νουρής, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού έχουν αναδομηθεί έξι πολυκατοικίες κι έχουν επιδιορθωθεί 286 κατοικίες. Για την ολοκλήρωση του προγράμματος υπολείπεται η ανέγερση δύο πολυκατοικιών για την στέγαση των δικαιούχων προσφύγων, που εξακολουθούν να παραμένουν σε παλιές πολυκατοικίες και η ανέγερση εμπορικού κέντρου. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ, στον οικισμό Αγ. Αναργύρων 1 παραμένουν προς κατεδάφιση οκτώ πολυκατοικίες.

Όλοι σχεδόν οι ένοικοι έχουν μεταστεγαστεί σε νέες πολυκατοικίες. «Τα πλείστα διαμερίσματα των οκτώ υφιστάμενων πολυκατοικιών είναι κενά, εξακολουθούν όμως να είναι σε λειτουργία επτά διαμερίσματα. Σε αυτά, μόνο δύοκατοικούνται από δικαιούχους, ενώκάποια κατοικούνται παράνομα.Σε λειτουργία είναι το καφενείο, το κομμωτήριο, το κουρείο, ενώ έκλεισε προσωρινά το κέντρο υγείας, στο ισόγειο των πολυκατοικιών», σημειώνει ο Ν. Νουρής.

Ο Υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι η Πολεοδομία έχει καταβάλει αρκετές προσπάθειες για προσωρινή μεταστέγαση των δικαιούχων προσφύγων, αλλά αρνούνται να μετακινηθούν, όπως και οι ένοικοι που κατέχουν παράνομα τα διαμερίσματα. Για αντιμετώπιση του προβλήματος, το Τμήμα Πολεοδομίας έχει προχωρήσει σε κατεδάφιση τριών κενών πολυκατοικιών που υπήρχαν σε άλλο χώρο του οικισμού και ταυτόχρονα έχει επισπεύσει την αναδόμηση δύο πολυκατοικιών στον κενό χώρο που έχει προκύψει μετά τη κατεδάφιση.

Στις πολυκατοικίες αυτές θα στεγαστούν οι δικαιούχοι που εξακολουθούν να παραμένουν στις οκτώ παλιές πολυκατοικίες. Μέχρι, όμως, την ολοκλήρωση τουέργου, γίνεται προσπάθεια, είτε να δεχθούν να μεταστεγαστούν προσωρινά σε άλλες οικιστικές μονάδες, είτε σε ιδιωτικές οικιστικές μονάδες, με ενοίκιο που θα καταβάλλει το κράτος.

Όσο για τους παρανόμους, ο κ.Νουρής αναφέρει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να στεγαστούν στο υφιστάμενο καφενείο και κομμωτήριο, στην ίδια πολυκατοικία, για να μπορέσει να κενωθεί μία από τις δύο πολυκατοικίες όπου στεγάζονται σήμερα.Μόλις εκκενωθούν οι πολυκατοικίες, η Πολεοδομία θα προχωρήσει άμεσα στην κατεδάφισή τους. Παράλληλα, θα ανεγερθεί νέο εμπορικό κέντρο σε παραπλήσιο χώρο.

Send this to a friend