Home ΛΑΡΝΑΚΑ Εγκλωβισμένοι Ουκρανοί τουρίστες στην Λάρνακα – «Βοηθήστε μας»
Εγκλωβισμένοι Ουκρανοί τουρίστες στην Λάρνακα – «Βοηθήστε μας»

Εγκλωβισμένοι Ουκρανοί τουρίστες στην Λάρνακα – «Βοηθήστε μας»

 

 

Σε απόγνωση βρίσκονται πάνω από 100 Ουκρανοί τουρίστες, που έφτασαν στην Κύπρο για διακοπές και εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας, λόγω της εισβολής της Ρωσίας. Ανάμεσά τους είναι δεκάδες παιδιά, με τον συνολικό αριθμό τους να είναι αδιευκρίνιστος, επειδή δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή. Οι πλείστοι από αυτούς βρίσκονται στη Λάρνακα και μέσω του «Φ», απευθύνουν δραματική έκκληση προς την κυπριακή Κυβέρνηση για βοήθεια, αφού κάποιοι έμειναν με ελάχιστα χρήματα, έχουν ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, ενώ τα παιδιά τους δεν έχουν πρόσβαση σε σχολεία.

Οι πρόσφυγες αυτοί, λόγω του ότι βρίσκονταν στην Κύπρο πριν την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, δεν μπορούν να κινήσουν διαδικασίες για να αποκτήσουν καθεστώς προσωρινής προστασίας, αφού δεν προβλέπεται από την οδηγία που εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 4 Μαρτίου. Κι αυτό επειδή η οδηγία προβλέπει την παροχή του καθεστώτος «προσωρινής προστασίας», σε όσους Ουκρανούς πολίτες έχουν διαφύγει στην ΕΕ, μετά την εισβολή. Αυτό το καθεστώς τους προσφέρει, μεταξύ άλλων, άδεια παραμονής για 12 μήνες και πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την αγορά εργασίας.

Ουκρανοί που βρίσκονται στην Κύπρο, έχουν ανοίξει τα σπίτια τους για αυτές τις οικογένειες προσφέροντάς τους χρήματα και φαγητό. Ωστόσο, αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν μετέωροι και πέραν από την ανησυχία για την τύχη των οικογενειών τους στην Ουκρανία, αγωνιούν και για το μέλλον τους στη χώρα μας.

 

Ανάμεσά τους είναι η Lyolya Filomonova, από το Κίεβο, που ήρθε για διακοπές με τον σύζυγό της στη Λάρνακα και είναι η εκπρόσωπος των τουριστών που εγκλωβίστηκαν στη Λάρνακα. «Σας παρακαλούμε βοηθήστε μας. Νιώθουμε ότι κανένας δεν ξέρει για μας. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», μας ανέφερε αναστατωμένη, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι εγκλωβίστηκαν στην Κύπρο, είναι ότι δεν έχουν μέρος να μείνουν.

«Εμείς ήρθαμε στην Κύπρο για να δούμε κάποιους φίλους στις 23 Φεβρουαρίου και έγινε ο πόλεμος. Μετά από μια βδομάδα πήγαμε σε ένα hostel και τώρα ήρθαμε σε ένα άλλο. Έχουμε ένα γκρουπ και ενημερώνει ο ένας τον άλλο. Άλλοι παρέτειναν τη διαμονή τους στα ξενοδοχεία που έμεναν και κάποιοι μένουν σε οικογένειες Ουκρανών. Ανησυχούμε επειδή δεν υπάρχει λύση για μας. Ανησυχούμε πολύ επειδή υπάρχουν και παιδιά και θέλουμε να μπορούν να πάνε σχολείο. Μας λένε ότι όσοι ήρθαμε πριν τις 24 Φεβρουαρίου δεν έχουμε δικαιώματα. Το 90% όσων προσφύγων είμαστε στη Λάρνακα τώρα, ήρθαμε πριν τον πόλεμο».

Όπως είπε, σε αντίστοιχη θέση υπάρχουν και τουρίστες από την Ουκρανία που διαμένουν στη Λεμεσό, με τους οποίους είναι σε επαφή, αλλά δεν γνωρίζουν πόσοι είναι. «Όπως πληροφορούμαστε σε άλλες χώρες της ΕΕ από φίλους μας, έχουν γίνει διευθετήσεις για τους Ουκρανούς και έχουν ανοίξει τα σχολεία τους για τα παιδιά. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και εδώ για τους Ουκρανούς. Γι’ αυτό ζητούμε βοήθεια».

Είχαν άγνοια οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους

Ο «Φ» επικοινώνησε με το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υφυπουργείο Τουρισμού, ζητώντας ενημέρωση για τη διαχείριση αυτών των προσφύγων. Όλα τα Υπουργεία ανέφεραν πως είχαν άγνοια για την παρουσία αυτών των προσφύγων στη Λάρνακα και σημείωσαν πως πρέπει να ζητηθεί προξενική αρωγή από τους πρόσφυγες, από την Πρεσβεία τους προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες και να υπάρξει επίσημη ενημέρωση. Προς τιμή του ο Επίτροπος του Πολίτη, Παναγιώτης Σεντώνας, ζήτησε τηλέφωνα επικοινωνίας και ήρθε σε επαφή με κάποιους από τους πρόσφυγες, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα επέδειξε και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Από το Υπουργείο Εσωτερικών, μας ανέφεραν ότι «οι υπηρεσίες του κινητοποιήθηκαν σε σχέση με την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για παροχή προσωρινής προστασίας σε όσους έφτασαν μετά την εισβολή. Για να υπάρξει διαφορετική διαχείριση για τους υπόλοιπους, πρέπει να υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου».

Το ελάχιστο πάντως που έχουν να κάνουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και δη η αρμόδια διυπουργική Επιτροπή, είναι άμεσα να εξετάσουν και να βρουν λύση γι’ αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα, που αφορά και δεκάδες παιδιά, τα οποία πρέπει να έχουν το συντομότερο πρόσβαση στην εκπαίδευση. Διότι εάν εθελοντές, έχοντας ελάχιστα μέσα, έστησαν μηχανισμούς σε λίγες ημέρες για να εξασφαλίσουν την επιβίωση αυτών των ανθρώπων, τότε… μάλλον μπορεί και το κράτος.

Βοήθεια από τον Δήμο Λάρνακας

Ο Δήμος Λάρνακας, τα τελευταία εικοσιτετράωρα και αφότου ενημερώθηκε για τους Ουκρανούς, σε συνεννόηση με τον Επίτροπο του Πολίτη, Παναγιώτη Σεντώνα, άρχισε να παρέχει τρόφιμα σε οικογένειες. «Εμάς μας είπαν για 126 τουρίστες που ήταν σε ξενοδοχεία της Λάρνακας και έμειναν Κύπρο. Είναι τουρίστες που δεν μπορούν να επιστρέψουν λόγω του πολέμου. Διευθετήσαμε να παίρνουν κάποια τρόφιμα και εάν χρειαστεί θα δίνουμε και από το Κοινωνικό Παντοπωλείο της πόλης», ανέφερε ο δήμαρχος ο Ανδρέας Βύρας.

Ανταπόκριση από εθελοντές

Κύπρια εθελόντρια έχει δημιουργήσει μηχανισμό παροχής τροφής και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες

Το διάστημα που βρίσκονται στην Κύπρο, οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην ουσία συντηρούνται χάρη στις ενέργειες εθελοντών. Μία από αυτές είναι η Olena Andrews, διευθύντρια σε ουκρανική εταιρεία, που έχει τη βάση της στη Λάρνακα. Όπως αναφέρει, «στις 24 Φεβρουαρίου, το αφεντικό μου είδε στο facebook ότι στο αεροδρόμιο Λάρνακας εγκλωβίστηκαν δύο οικογένειες Ουκρανών. Φέραμε αυτές τις οικογένειες και τους βρήκαμε διαμερίσματα. Η μία οικογένεια ήταν μια μάνα με το παιδί της, που ήρθαν εδώ για τέσσερις ημέρες και δεν είχαν σχεδόν καθόλου ρούχα. Τους δώσαμε ρούχα και φαγητό».


Στη συνέχεια διαπίστωσαν, όπως λέει, πως επρόκειτο για πολύ περισσότερες οικογένειες που εγκλωβίστηκαν στη Λάρνακα, κάποιες από τις οποίες εντόπισαν να ζητούν βοήθεια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. «Αποφασίσαμε να μαζέψουμε λεφτά στην εταιρεία και να τους βοηθήσουμε. Δημιουργήθηκε ένα φόρουμ το CY4UA και σε αυτό υπήρχαν 65 οικογένειες Ουκρανών μόνο στη Λάρνακα. Κάποιοι από αυτούς έφυγαν και πήγαν στην Πολωνία, παραμένουν όμως αρκετοί ακόμα στη Λάρνακα, ενώ υπάρχουν και αρκετοί που ήρθαν τις τελευταίες ημέρες και ψάχνουν πού να μείνουν. Ζητούμε από τις υπηρεσίες της Κύπρου, να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν. Για αυτούς που ήρθαν πριν τις 24, κάποιοι λένε ότι πρέπει να πάνε στο immigration, κάποιοι λένε ότι πρέπει να πάνε αλλού. Δεν ξέρουν τι να κάνουν. Επικοινωνήσαμε και με την Πρεσβεία της Ουκρανίας και μας είπαν ότι προσπαθούν να βρουν λύση».


Συγκινούν οι ενέργειες Κύπριας εθελόντριας, στη θέση της οποίας θα έπρεπε να ήταν το κυπριακό κράτος, η οποία εδώ και μέρες έχει δημιουργήσει ένα μηχανισμό παροχής τροφής και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Η Χρύσω Λουκά, εργάζεται στο αεροδρόμιο Λάρνακας και είχε επαφή με κάποιους Ουκρανούς τουρίστες, κατά την άφιξή τους στην Κύπρο. «Επειδή είχα την έγνοια τους, έψαξα να τους βρω στη Λάρνακα. Βρήκα περίπου 25 από αυτούς και προσπαθώ να βρω και άλλους. Από τότε που τους βρήκα, τους φέρνω τρόφιμα και ρούχα. Μου έδωσαν πράγματα ένας φούρνος και ένα εστιατόριο και μαζεύω από φίλους μου και τους τα παίρνω, αλλά δεν είναι αρκετά. Έχουμε ως σημείο συνάντησης την πλατεία του Αγίου Λαζάρου και τους τα δίνω. Ενημέρωσα και τον Δήμο Λάρνακας στο σημείο όπου μαζεύεται η βοήθεια για τους Ουκρανούς».

Πηγή: Philenews

Send this to a friend