Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Για άλλα τεσσεράμισι χρόνια στη φυλακή ο νεαρός που πυροβόλησε την πρώην συμβία του
Για άλλα τεσσεράμισι χρόνια στη φυλακή ο νεαρός που πυροβόλησε την πρώην συμβία του

Για άλλα τεσσεράμισι χρόνια στη φυλακή ο νεαρός που πυροβόλησε την πρώην συμβία του

 

 

ΓΡΑΦΕΙ O ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Επιπρόσθετη ποινή φυλάκισης τεσσεράμισι χρόνων επέβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο σε κατηγορούμενο που πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλοκαι τραυμάτισε την πρώην συμβία του, αποδεχόμενο την έφεση που άσκησε ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης κατά της επιβληθείσας, από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου, ποινής φυλάκισης δυόμισι χρόνων στο ίδιο πρόσωπο.

Πρόκειται για 25χρονο (σήμερα), από το Λιοπέτρι, ο οποίος κρίθηκε ένοχος ότι επί σκοπού προκάλεσε βαριά σωματική βλάβη σε γυναίκα με την οποία διατηρούσε στο παρελθόν ερωτικό δεσμό, πυροβολώντας την πισώπλατα δύο φορές με κυνηγετικό όπλο. Τα αδικήματα διαπράχθηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου 2020, έξω από την κατοικία της 35χρονης (τότε) παραπονούμενης στο Λιοπέτρι, ενώ η πρωτόδικη ποινή επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο τον Φεβρουάριο του 2021.

 

Αποδεχόμενο τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, ότι η πρωτόδικη ποινή φυλάκισης δυόμισι χρόνων που επιβλήθηκε από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας–Αμμοχώστου ήταν έκδηλα ανεπαρκής, αλλά και της συνακόλουθης ανάγκης για επιβολή αποτρεπτικών ποινών σε τέτοιου είδους υποθέσεις, το Ανώτατο Δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη την σοβαρότητα του αδικήματος και τα γεγονότα της συγκεκριμένης υπόθεσης, παραμέρισε την πρωτόδικη απόφαση, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης εφτά ετών στον κατηγορούμενο.

Στην απόφασή του, το Ανώτατο σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «ο κατηγορούμενος ενήργησε άνανδρα, εκδικητικά και χωρίς κανένα δισταγμό. Επρόκειτο για μια ωμή και απρόκλητη χρήση βίας εναντίον συνανθρώπου του και κατά συνέπεια η επιβληθείσα από το Κακουργιοδικείο ποινή εξουδετέρωσε τόσο το στοιχείο της σοβαρότητας, όσο και το στοιχείο της αποτροπής».

Παράλληλα, το Ανώτατο υπέδειξε ότι ηπαραπονούμενη είχε το δικαίωμα να επιλέγει τους ερωτικούς της συντρόφους και το δικαίωμα να τερματίζει τη σχέση της με αυτούς, κάτι που δεν σεβάστηκε ο κατηγορούμενος. Θυμίζουμε, ότι πίσω από τους πυροβολισμούς κατά της 35χρονης είχε λεχθεί, τότε, ότι κρυβόταν ερωτική απογοήτευση εκ μέρους του κατηγορουμένου, ο οποίος αποδείχθηκε αδύναμος να διαχειριστεί τον χωρισμό τους.

Καταδικάζοντας τον κατηγορούμενο σε φυλάκιση μόνο δυόμισι χρόνων, το Κακουργιοδικείο έκρινε ως ελαφρυντικό παράγοντα το γεγονός ότι ο νεαρός είχε πληροφορηθεί πως η παραπονούμενη διατηρούσε δεσμό με άλλο πρόσωπο, κάτι που επηρέασε την κρίση του. Έκρινε, επίσης, ότι ενήργησε κάτω από την ένταση και το θυμό της στιγμής και της συναισθηματικής φόρτισης, στοιχειά που, όπως αναφέρθηκε στην πρωτόδικη απόφαση, αποδυνάμωσαν τον μηχανισμό αυτοελέγχου του. Ενώπιον του Ανωτάτου, εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα εμφανίστηκε ο ανώτερος δικηγόρος της Δημοκρατίας Νίνος Κέκκος.

Send this to a friend