Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Οι τρεις πυλώνες που θα σώσουν τον τουρισμό
Οι τρεις πυλώνες που θα σώσουν τον τουρισμό

Οι τρεις πυλώνες που θα σώσουν τον τουρισμό

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Σε τρεις πυλώνες επιβάλλεται να κινηθεί η Κύπρος προκειμένου να μετριάσει τις απώλειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων.

Λόγω του γεγονότος ότι το νησί μας, ως μεσογειακός τουριστικός προορισμός, θα πληγεί δυσανάλογα σε σύγκριση με κάποιες άλλες ευρωπαικές χώρες από την κρίση στην Ουκρανία κι επειδή σαν Κύπρος είμαστε μία μικρή οικονομία που ήδη έχει πληγεί ανεπανόρθωτα την τελευταία διετία εξαιτίας της πανδημίας, ο ΠΑΣΥΞΕ υπέβαλε τρία αιτήματα – εισηγήσεις προς τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και τον Υφυπουργό Τουρισμού, στο πλαίσιο της πρόσφατης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Νάπα, κατά την οποία μελετήθηκαν τρόποι για να καλυφθεί η «τρύπα» που θα προκύψει φέτος από την ρωσική τουριστική αγορά.

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, θεωρείται απόλυτα δικαιολογημένο το αίτημα που πρέπει να υποβάλει η κυπριακή κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για οικονομική στήριξη ειδικά στον τομέα του τουρισμού. «Θεωρούμε ότι επιβάλλεται να γίνει ένα τέτοιο διάβημα, ώστε να δοθεί οικονομική στήριξη στις τουριστικές επιχειρήσεις ευρύτερα μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και να επιστρέψουμε στα επίπεδα που είμαστε πριν τον πόλεμο», δήλωσε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος των ξενοδόχων ελεύθερης Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας.

Σχέδια στήριξης

———————— 

Παράλληλα, εισήγηση του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου είναι όπως το κράτος να στηρίξει περαιτέρω τις επιχειρήσεις που θα δεχθούν τεράστιο πλήγμα από την απώλεια της ρωσικής αγοράς, ειδικά στην ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου, όπου υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις που έχουν αποκλειστική εξάρτηση από Ρωσσόφωνους επισκέπτες.

«Φέτος κινδυνεύουμε σοβαρά να έχουμε ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια και μαγαζιά, που δεν θα λειτουργήσουν καθόλου ή που θα υπολειτουργήσουν εξαιτίας της μη έλευσης Ρωσσόφωνων περιηγητών.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο στην επαρχία μας από οποιαδήποτε άλλη επαρχία. Αίτημά μας είναι να καταρτιστούν από το αρμόδιο υπουργείο παρόμοια σχέδια στήριξης αυτών των επιχειρήσεων, όπως είχαν ανακοινωθεί και τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω κορωνοιού», σημείωσε ο Δώρος Τάκκας.

Επιχορηγημένες διακοπές

————————————-

Το τρίτο αίτημα των ξενοδόχων απευθύνεται εξιδεικευμένα προς το Υφυπουργείο Τουρισμού, από το οποίο ζητήθηκε όπως επαναφέρει και φέτος το σχέδιο επιχορηγημένων διακοπών για τους Κύπριους. Μόνο που αυτή τη φορά το συγκεκριμένο σχέδιο θα πρέπει να είναι πιο απλοποιημένο κι ευέλικτο (εάν είναι εφικτό να γίνεται και ηλεκτρονικά) σε σχέση με το σχέδιο που ίσχυε την περσινή περίοδο.

Η εισήγηση είναι όπως το σχέδιο επιχορηγημένων διακοπών να ξεκινήσει να ισχύει από την 1η Μαῒου και να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τονωτική ένεση για τις ξενοδοχειακές μονάδες.

Επιπλέον, υποβλήθηκε εισήγηση στο Υφυπουργείο Τουρισμού όπως ζητήσει από το κράτος να λάβει αυξημένα κονδύλια, προκειμένου να διατεθούν για σκοπούς προβολής της Κύπρου στο εξωτερικό, καθώς και προσφοράς νέων κινήτρων σε ξένους, ώστε το νησί μας να καταστεί πιο ελκυστικός προορισμός σε άλλες αγορές και να μπορέσει να καλύψει τις τεράστιες απώλειες που προβλέπονται από την ρωσική αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Τάκκα, τα πιο πάνω αιτήματα αντικρίστηκαν θετικά από τους αρμόδιους υπουργούς, με την ελπίδα οι τουριστικές επιχειρήσεις να λάβουν την βοήθεια που χρειάζονται, ώστε ν’ αποφύγουν το οριστικό λουκέτο.

Send this to a friend