Θετικά βλέπουν γιατροί και ασθενείς τις αλλαγές στο ΓεΣΥ (ΒΙΝΤΕΟ)
Φρένο στις καταχρήσεις βάζει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, αφού φαίνεται να αλλάζει ο τρόπος αμοιβής των προσωπικών γιατρών.
Οι αλλαγές τόσο στον τρόπο αμοιβής τους όσο και στα συμβόλαια τους με τον ΟΑΥ επιβάλλεται να αποφασιστούν τους αμέσως επόμενους μήνες, αφού οι συμβάσεις που τώρα βρίσκονται σε ισχύ λήγουν τον Μάιο του 2022.
Εκπρόσωποι των προσωπικών ιατρών αλλά και των ασθενών φαίνεται να βλέπουν θετικά τις αλλαγές στα συμβόλαια, υπογραμμίζοντας πως τα κίνητρα δεν θα πρέπει να γίνουν σε καμία περίπτωση…αντικίνητρα.
Βάσσος Οικονόμου – Τέως Πρόεδρος Επιτροπής Δεοντολογίας ΠΙΣ
«Εμείς είμαστε από τους γιατρούς που λέγαμε ότι πρωτίστως πρέπει να διαφυλάξουμε τον προσωπικό γιατρό, πρέπει να τον ενισχύσουμε διότι είναι «πύλη» του συστήματος. Για κάποιους προσωπικούς γιατρούς η πίεση που δέχτηκαν τους πρώτους μήνες (του ΓεΣΥ) ήταν αφόρητη, ήταν κάποτε απάνθρωπη…αυτά δεν πρέπει να επηρεάσουν την ουσία που είναι ότι πρέπει να σταθούμε στο ύψος μας, αφού ενισχύσουμε τους προσωπικούς γιατρούς, θωρακίσουμε τους προσωπικούς γιατρούς και τους επιβάλλουμε και κάποιους φραγμούς. Δεν είμαστε εναντίον των φραγμών, νοουμένου ότι θα γίνει αντικειμενικά δίκαια και δεν θα πλήξει κάποιους εις βάρος άλλων.»
Αντρέας Πολυνείκης – Πρόεδρος Εταιρείας Οικογενειακών και Προσωπικών ιατρών
«Η αλλαγή του συμβολαίου προβλέπει περισσότερο να δοθούν κίνητρα για να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε και να μειωθεί η κατάχρηση…άρα το ένα που θέλουμε είναι τα κίνητρα που είμαστε όλοι σύμφωνοι να δοθούνε αλλά στο τέλος να μην γίνουν αντικίνητρα, διότι πρέπει να καθίσουμε κάτω όλοι να δούμε ποια είναι εκείνα τα κίνητρα που θα βελτιώσουν πραγματικά την ποιότητα των υπηρεσιών.»
Μάριος Κουλούμας – Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου
«Αυτό που εμείς θέλουμε να δούμε μέσα από τη συμφωνία με τους πρωτοβάθμιους γιατρούς ότι θα πρέπει να ανταποκρίνονται αυτά στις ανάγκες των ασθενών. Θα πρέπει να δηλώσουμε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουμε στην πρωτοβάθμια ιατρική δυστυχώς είναι η κουλτούρα και η νοοτροπία των παροχών ή των ασθενών.»
Πηγή: alphanews