Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ανάδειξη του ταφικού παρεκκλησίου του Αγίου Θεράποντος στη Λάρνακα
Ανάδειξη του ταφικού παρεκκλησίου του Αγίου Θεράποντος στη Λάρνακα

Ανάδειξη του ταφικού παρεκκλησίου του Αγίου Θεράποντος στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Κοινό αίτημα για συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχαίου ταφικού παρεκκλησίου και χώρου μαρτυρίου του Αγίου Θεράποντος και Επισκόπου Κιτίου γύρω στον 5ο αιώνα, που βρίσκεται στην περιοχή Δροσιάς στη Λάρνακα, υπέβαλαν η Ιερά Μητρόπολη Κιτίου και η εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ).

Μ’ επιστολή που στάλθηκε στη διευθύντρια του τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνα Σολομίδου Ιερωνυμίδου, αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο μνημείο θα πρέπει να τύχει της δέουσας σημασίας και προβολής για την πολύ μεγάλη θρησκευτική του αξία, στα πλαίσια του εμπλουτισμού των εκκλησιαστικών μνημείων και κατ’ επέκταση του θρησκευτικού τουρισμού που μπορεί να προσελκύσει η πόλη της Λάρνακας.

 

 

«Η προσθήκη στεγάστρου και οι εργασίες καθαρισμού του χώρου που έγιναν πριν μερικά χρόνια ήταν αναμφίβολα βελτιωτικές κινήσεις. Εντούτοις, θα το εκτιμούσαμε όπως το τμήμα Αρχαιοτήτων δώσει οδηγίες για ουσιαστική συντήρηση του υφιστάμενου μνημείου καθώς και εξωραϊσμό του χώρου γύρω από το μνημείο, όπως για παράδειγμα να γίνει προσθήκη πληροφόρησης και κατάλληλης οδικής σήμανσης από τη λεωφόρο Γρίβα Διγενή.

Επιδίωξή μας είναι όπως ο χώρος καταστεί επισκέψιμος, ώστε να γίνει μελλοντικά πόλος έλξης για τους πιστούς και για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες», τονίζεται στην επιστολή την οποία συνυπογράφουν ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος και ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας Ντίνος Λευκαρίτης.

Περαιτέρω, σημειώνεται ότι τόσο η Ιερά Μητρόπολη Κιτίου, όσο και η τοπική εταιρεία τουρισμού είναι στη διάθεση του τμήματος Αρχαιοτήτων για στενή συνεργασία, ώστε να αναβαθμιστεί το συντομότερο και να γνωστοποιηθεί ευρέως το ιερό και σημαντικό αυτό μνημείο της εκκλησιαστικής ιστορίας της Κύπρου.

Το ταφικό παρεκκλήσι του Αγίου Θεράποντος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Γυμνάσιο Δροσιάς και για χρόνια τώρα παραμένει αναξιοποίητο και ασυντήρητο.

 

 

 

 

Send this to a friend