Home ΛΑΡΝΑΚΑ Βρέθηκαν αρχαία έξω από τη Μητρόπολη Λάρνακας
Βρέθηκαν αρχαία έξω από τη Μητρόπολη Λάρνακας

Βρέθηκαν αρχαία έξω από τη Μητρόπολη Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία ήδη βρίσκονται κάτω από το «μικροσκόπιο» των λειτουργών του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ανακαλύφθηκαν στο υπέδαφος των οδών Διανέλλου και Μητροπόλεως, έξω από την Ιερά Μητρόπολη Κιτίου, στη Λάρνακα, στο πλαίσιο των έργων για το αποχετευτικό σύστημα.

Λόγω των αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν (τοιχώματα κ.α.), το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) αναγκάστηκε να αυξήσει αριθμητικά την στελέχωση των συνεργείων που εργάζονται στο συγκεκριμένο σημείο, ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο η διερεύνηση των αυλακιών από τα αρχαία.

 

 

Ο διευθυντής του ΣΑΛ Άγγελος Χατζηχαραλάμπους δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι η διερεύνηση των αυλακιών για εντοπισμό αρχαιοτήτων θα ολοκληρωθεί τις προσεχείς μέρες και ο δρόμος θα δοθεί ξανά στην κυκλοφορία μέχρι να αρχίσουν οι εργασίες για εγκατάσταση αγωγών ομβρίων και λυμάτων, στο πλαίσιο του αποχετευτικού συστήματος (συμβόλαιο C12A).

Ο κ.Χατζηχαραλάμπους πρόσθεσε ότι νέα αρχαιολογικά ευρήματα εντοπίστηκαν και στην Οδό Κίμωνος, στην ενορία Χρυσοπολίτισσας, όπου εκεί ολοκληρώθηκε η διερεύνηση αυλακιών.

«Ήδη έχει γίνει ο κατάλληλος χειρισμός των αρχαιοτήτων που ανακαλύφθηκαν και σε περίπου ένα μήνα θα είμαστε σε θέση να προκηρύξουμε τον διαγωνισμό για την εγκατάσταση των αγωγών και των φρεατίων για το αποχετευτικό στον δρόμο αυτό», συμπλήρωσε.

Τη δεδομένη στιγμή, τα υπόλοιπα εργοτάξια που είναι σ’ εξέλιξη βρίσκονται στην οδό Ικάρου (έναντι της υπεραγοράς Μετρό), στην οδό Αεροπόρου (εκεί εντοπίστηκε αρχαίος τάφος) και στην οδό Μικρού Δρόμου. Στους πιο πάνω δρόμους συνεχίζεται η διερεύνηση αυλακιών και με την ολοκλήρωση της αρχαιολογικής διερεύνησης θα δοθούν ξανά στην κυκλοφορία μέχρι να ξεκινήσουν τα έργα για το αποχετευτικό σύστημα.

Πέντε συμβόλαια Γ΄ φάσης

Στο μεταξύ, στο τελικό στάδιο έγκρισης των εγγράφων βρίσκονται τα πέντε συμβόλαια που αφορούν την κατασκευή της Γ΄ φάσης του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας, που θα καλύψει το Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού και τις κοινότητες Κιτίου και Περβολιών.

Ο Άγγελος Χατζηχαραλάμπους ανέφερε ότι σε περίπου ενάμιση μήνα από σήμερα υπολογίζεται να προκηρυχθούν και τα πέντε κατασκευαστικά συμβόλαια και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι πρώτες κατασκευαστικές εργασίες στις περιοχές αυτές.

Ο Διευθυντής του Σ.Α. Λάρνακας διευκρίνισε ότι οι εργασίες της Γ΄ φάσης, που θα καλύψουν στις περιοχές δυτικά του αερολιμένα, θα εκτελεστούν με συμβατικό τρόπο, δηλαδή χωρίς να προηγηθεί διερεύνηση αυλακιών για αρχαιότητες, όπως συμβαίνει με τις εργασίες που εκτελούνται αυτή την περίοδο στις περιοχές Μητρόπολης και Χρυσοπολίτισσας, εντός της Λάρνακας.

Send this to a friend