Home ΛΑΡΝΑΚΑ Έκλεισαν οι αιθέρες για πτήσεις από Ρωσία
Έκλεισαν οι αιθέρες για πτήσεις από Ρωσία

Έκλεισαν οι αιθέρες για πτήσεις από Ρωσία

ΓΡΑΦΕΙ O ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Κυριακής η οδηγία του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για κλείσιμο του εναέριου χώρου της Κύπρου για τα αεροσκάφη που εκτελούν πτήσεις από ρωσικά αεροδρόμια, σύμφωνα με την σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου, έχουν ακυρωθεί τρεις επιβατικές πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες να πετάξουν από Ρωσία προς το αεροδρόμιο της Λάρνακας καθώς και μία ιδιωτική πτήση. Οι αεροπορικές εταιρείες που εκτελούσαν αυτή την περίοδο πτήσεις από τη Ρωσία στην Κύπρο (και αντίστροφα) ήταν η Αεροφλότ, η S7, η Popeda (πρόκειται για θυγατρική εταιρεία της Αεροφλότ), η Uralκαι η CyprusAirways. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της διαχειρίστριας εταιρείας των αεροδρομίων Hermes Airports, Χρύστα Ντζάνη, την τρέχουσα εβδομάδα, από 28 Φεβρουαρίου μέχρι τις 6 Μαρτίου, ήταν προγραμματισμένες συνολικά 21 πτήσεις από τη Ρωσία προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

 

 

Οι πτήσεις αυτές, που θα προέρχονταν από τα αεροδρόμια της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης και του Κρασνοτάρ, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα δραματικά δεδομένα που ισχύουν στην Ουκρανία. Τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι και το τέλος Μαρτίου, ήταν προγραμματισμένος περίπου παρόμοιος αριθμός πτήσεων, ανά εβδομάδα, από Ρωσία προς Κύπρο και αντίστροφα, με μία μικρή αύξηση πτήσεων προς το τέλος του μήνα. Η εκπρόσωπος της Hermesείπε ότι η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά από την διαχειρίστρια εταιρεία και το πρόγραμμα των πτήσεων από Ρωσία θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις εξελίξεις που θα προκύψουν σε σχέση με την ουκρανική κρίση.

Επιπτώσεις στον τουρισμό

Όπως γράψαμε στην έκδοσή μας του περασμένου Σαββάτου, υπάρχει μεγάλη ανησυχία και προβληματισμός εξαιτίας των πρώτων αρνητικών επιπτώσεων που προδιαγράφονται στην τουριστική βιομηχανία του τόπου μας λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και τούτο, διότι πρόκειται για δύο αγορές από τις οποίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουριστικών φορέων, οι αριθμοί επισκεπτών στο νησί για το 2022 θα έφθαναν τα επίπεδα του 2019 (δηλαδή πριν από τον κορωνοϊό) κι ενδεχομένως να ήταν και μεγαλύτεροι. Θυμίζουμε, ότι πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η ρωσική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την δρομολόγηση ναυλωμένων πτήσεων από περιφερειακά αεροδρόμια της Ρωσίας προς την Κύπρο για το 2022, σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς πτήσεων απ’ ότι είχε συμβεί το 2021. Μία απόφαση η οποία χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς φορείς. Ωστόσο, μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις, η απόφαση αυτή βρίσκεται στον «αέρα».

Send this to a friend