Home ΛΑΡΝΑΚΑ Το μεγαλύτερο αστικό πάρκο στη Λάρνακα
Το μεγαλύτερο αστικό πάρκο στη Λάρνακα

Το μεγαλύτερο αστικό πάρκο στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

«Τρέχουν» οι διεργασίες για την ανάπλαση του Παττίχειου Πάρκου, το οποίο προορίζεται να γίνει το μεγαλύτερο αστικό πάρκο στη Λάρνακα κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Κύπρο.

Μετά την εξασφάλιση, τον περασμένο μήνα, της περιβαλλοντικής έγκρισης από το Τμήμα Περιβάλλοντος, άνοιξε ο δρόμος για αδειοδότηση του έργου.

 

 

Ως εκ τούτου, αναμένεται η έκδοση της πολεοδομικής άδειας και μετέπειτα η δημόσια παρουσίαση του έργου, σ’ εκδήλωση που θα διοργανώσει το προσεχές διάστημα ο Δήμος Λάρνακας.

Οι τοπικές αρχές ευελπιστούν πως εάν δεν προκύψουν απρόοπτα κωλύματα, μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο θα είναι εφικτή η προκήρυξη του διαγωνισμού για τα κατασκευαστικά έργα. Πρόκειται για ένα από τα πιο ακριβά και μεγαλεπήβολα πάρκα σε ολόκληρο το νησί, καθότι η εκτιμώμενη δαπάνη υπολογίζεται γύρω στα τριάμισι εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί, ότι στις 27 Ιανουαρίου 2022 το Τμήμα Περιβάλλοντος παραχώρησε έγκριση με συγκεκριμένους όρους που διέπουν το στάδιο της κατασκευής και το στάδιο της λειτουργίας του πάρκου, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε κανένα από τα δύο στάδια.

Το έργο χωροθετείται σε κρατικό τεμάχιο συνολικής έκτασης 381.609 τετραγωνικών μέτρων. Το Παττίχειο Πάρκο θα είναι το μεγαλύτερο αστικό άλσος της Λάρνακας, αφού λόγω της έκτασης, της υποδομής και του υφιστάμενου δημοτικού θεάτρου, θα προσελκύει και θα εξυπηρετεί όλο τον πληθυσμό της αστικής κι ευρύτερης περιοχής.

Το πάρκο θ’ αποτελεί συνέχεια της προστατευόμενης περιοχής των αλυκών. Θα περιλαμβάνει αναδιαμόρφωση και προσθήκη υποδομών, όπως μονοπάτια και διαδρομές, χώρο εστίασης, παιδική χαρά, γήπεδα για αθλοπαιδιές, χώρους στάθμευσης κ.α.

Προβλέπεται, επίσης, ανάπτυξη νέων διευκολύνσεων επισκεπτών και ατόμων με αναπηρίες, αντικατάσταση και προσθήκη εξοπλισμού αναψυχής και άσκησης ήπιων ατομικών αθλητικών δραστηριοτήτων.

Θα διαμορφωθούν είσοδοι σ’ έξι σημεία, χώροι υγιεινής, skatepark, ανοικτό γυμναστήριο, βοτανόκηπος, πάρκο σκύλων, παιδική χαρά, χώροι πικ νικ, θα γίνει αναδιαμόρφωση της εισόδου στο αμφιθέατρο, ενώ θα δημιουργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις, μονοπάτια με πλακόστρωτο και χωμάτινες διαδρομές καθώς και υπερυψωμένος πεζόδρομος γύρω από το αμφιθέατρο. Το Παττίχειο είναι ένα από τα τρία μεγάλα πάρκα που προγραμματίζεται να τροχιοδρομηθούν στη Λάρνακα εντός του 2022, γι’ αυτό ο δήμος έχει προνοήσει συνολικό κονδύλι 1,6 εκατομμυρίων ευρώ στον αναπτυξιακό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος.

Εκτός από το Παττίχειο Πάρκο, στα σχέδια του δήμου είναι η κατασκευή του Πάρκου Καλλιτεχνών Μεσόγειος στην περιοχή της Πιαλέ Πασά και του Δημοτικού Πάρκου Σαλίνα στην περιοχή Δροσιάς.

Εκτίμηση του Δήμου Λάρνακας είναι ότι είναι εφικτή η έναρξη των εργασιών και για τα τρία πάρκα μέσα στο 2022.

 

 

 

 

 

 

 

Send this to a friend