Home ΛΑΡΝΑΚΑ Το παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας η λύση για την πανεπιστημιακή σχολή
Το παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας η λύση για την πανεπιστημιακή σχολή

Το παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας η λύση για την πανεπιστημιακή σχολή

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Εντελώς διαφορετικές είναι οι εκτιμήσεις του τέως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, τις οποίες επικαλείται ο Δήμος Λάρνακας, αναφορικά με το θέμα δημιουργίας πανεπιστημιακής σχολής στην πόλη, σε σχέση με τις εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σ’ επιστολή του Υπουργείου Παιδείας, που κατατέθηκε κατά την τελευταία συνεδρία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής όπου συζητήθηκε το θέμα.

Ενώ στην επιστολή του Υπουργείου Παιδείας γίνεται αναφορά για κόστος περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ, η εκτίμηση του πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου, αναφέρει ότι για μια δεκαετία τα έξοδα της Πανεπιστημιακής Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας θα ήταν 55 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα έσοδα θα ήταν γύρω στα 30 εκατομμύρια.

 

 

Το, δε, κόστος για το κράτος θα ήταν 25 εκατομμύρια για δέκα χρόνια. Σε δηλώσεις του στο Larnakaonline, ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας είπε ότι οι αναφορές του πρώην διευθυντή του γραφείου του ΠτΔ, Μιχάλη Σοφοκλέους, για παράκαμψη της συμφωνίας είναι ανακριβείς και ότι καμία συμφωνία περί 15 εκατομμυρίων για το κόστος δεν έχει γίνει.

Επιπλέον, ο δήμαρχος ανέφερε ότι τον Οκτώβριο του 2017 είχε δημιουργηθεί μία συμβουλευτική επιτροπή, η οποία καθόρισε πως για τις ανάγκες της εν λόγω σχολής στη Λάρνακα χρειάζονται 20 χιλιάδες τ.μ.

«Ως δήμος είχαμε χωρίσει τις κτηριακές ανάγκες της σχολής σε τρία μέρη. Άμεσα θα μπορούσαμε να παραχωρήσουμε το κτήριο της πρώην Οθωμανικής Τράπεζας, στην πλατεία Βασιλέως Παύλου, για τα μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ για τα επόμενα χρόνια εξασφαλίσαμε ένα τ/κ ακίνητο του πρώην Κορνάρου και με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αλιείας είχαμε σκοπό να παραδίδαμε τα επόμενα 2-3 χρόνια ένα πλήρως ανακαινισμένο κτήριο 1000 τετραγωνικών.

Όσον αφορά την μόνιμη στέγαση της σχολής, μετά την απόρριψη της λύσης του πρώην λεπροκομείου (επειδή είναι Natura), είχαμε προτείνει κάποιους άλλους χώρους, των οποίων το κόστος θα ήταν πιο χαμηλό, όπως για παράδειγμα το κτήριο του παλιού αερολιμένα, αλλά και κάποιες άλλες εκτάσεις κρατικής γης», συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Θέση του Δήμου Λάρνακας είναι πως εάν υπήρχε πραγματική βούληση να δημιουργηθεί η σχολή, τότε θα γινόταν. Ο Α. Βύρας επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η οριστική ματαίωση της σχολής.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ Λ/κας συναντήθηκε την Τετάρτη (23/2) με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσο Χριστοφίδη και συζήτησαν το θέμα ίδρυσης της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας Θαλάσσης. Η αντιπροσωπεία εξέφρασε την πρόθεση ανάληψης πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για δημιουργία της εν λόγω σχολής.

Διευκρινήσεις Προδρόμου

————————————-    

Στο μεταξύ, για το θέμα της πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακας ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου διευκρίνισε χθες με γραπτή του δήλωση πως η Κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει τον αρχικό σχεδιασμό, ούτε την πρόθεση να προχωρήσει, σύμφωνα και με την εξαγγελία του ΠτΔ, στη δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα.

Όπως εξήγησε, το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη στιγμή που το Πανεπιστήμιο Κύπρου άλλαξε την αρχική εκτίμηση κόστους του έργου και από 25 εκατομμύρια ευρώ (55 εκατομμύρια κόστος με εκτίμηση εσόδων 30 εκατομμυρίων σε βάθος δεκαετίας) υπέβαλε νέα εκτίμηση κόστους πέραν των 100 εκατομμυρίων (μ’ εκτίμηση εσόδων 3,5 εκατομμυρίων σε βάθος δεκαετίας).

Αναφέρει, περαιτέρω, ότι πρόσθετος λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να προχωρήσει το έργο είναι η εγκατάλειψη του αρχικού χώρου, στον οποίο προβλεπόταν να ανεγερθεί η σχολή (πρώην λεπροκομείο).

«Η Κυβέρνηση είναι πάντα έτοιμη να υλοποιήσει τον αρχικό σχεδιασμό, εφόσον το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμφωνεί και αποδέχεται να προχωρήσει στη δημιουργία σχολής στη βάση της αρχικής εκτίμησης που είχε δοθεί», σημειώνει ο Πρ. Προδρόμου.

 

 

Send this to a friend