Home ΛΑΡΝΑΚΑ Εγκαινιάστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας από τον Γιάννη Καρούσο (Φώτο)
Εγκαινιάστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας από τον Γιάννη Καρούσο (Φώτο)

Εγκαινιάστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας από τον Γιάννη Καρούσο (Φώτο)

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Σημαντική μέρα όχι μόνο για τη Λάρνακα, αλλά και για την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος τη σημερινή (16/2), επ’ ευκαιρία της επαναλειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου της Λάρνακας. Το μουσείο άνοιξε, επιτέλους, τις πύλες του για το κοινό αναβαθμισμένο και ανακαινισμένο στην ολότητά του.

Ο κ.Καρούσος εξήγησε τους λόγους της (μεγάλης) καθυστέρησης που παρατηρήθηκε στην επαναλειτουργία του μουσείου, το οποίο ήταν κλειστό από τον Μάιο του 2017, λέγοντας ότι ο χώρος θα ήταν έτοιμος το 2020, ωστόσο διαπιστώθηκε, τότε, πως μόνο ένα μέρος του μουσείου θα παραδιδόταν ανακαινισμένο.

Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε, λόγω και των προβλημάτων που προκάλεσε ο κορωνοιός (lockdown κτλ.), να γίνει μια νέα μουσειολογική μελέτη, ώστε να γίνει ένα πλήρως ανακαινισμένο μουσείο, προσβάσιμο για άτομα με αναπηρία, με όλες τις απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες που πρέπει να διαθέτει ένα σύγχρονο μουσείο.

«Πλέον, θ’ αντιστρέψουμε με την καλή έννοια την πίεση προς τις τοπικές αρχές, διότι τώρα το στοίχημα είναι ν’ αυξήσουμε την επισκεψιμότητα του μουσείου.

Παλαιότερα, το μουσείο είχε περίπου τρεις χιλιάδες επισκέψεις το χρόνο, αριθμός που δεν τιμά κανέναν», παρατήρησε ο κ. Καρούσος. Η είσοδος στο μουσείο θα είναι δωρεάν και θα λειτουργεί και κατά τα Σαββατοκύριακα.

Όλα τα εκθέματα, μερικά από τα οποία είναι εντυπωσιακά, έχουν ανακαλυφθεί στην πόλη κι επαρχία της Λάρνακας, κάποια απ’ αυτά στο πλαίσιο των έργων για το αποχετευτικό.

Το αρμόδιο υπουργείο έχει αναρτήσει βίντεο που φανερώνει τις μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας είπε ότι το μουσείο είναι ο καθρέφτης της πόλης, αντιπροσωπευτικό της πλούσιας ιστορίας και του πολιτισμού της. «Η επαναλειτουργία του μουσείου εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό που έχουμε κάνει, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο και τους φορείς της πόλης, για ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Λάρνακας.

Σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί οι ανασκαφές στο αρχαίο λιμάνι του Κιτίου και σύντομα θα προκηρύξουμε προσφορές για τον μελετητή που θα προωθήσει την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, δηλαδή του μουσείου, του αρχαίου λιμανιού, του αρχαιολογικού χώρου Κιτίου και του σπάνιου ψηφιδωτού που ανακαλύφθηκε στην ενορία Χρυσοπολίτισσας», συμπλήρωσε ο κ.Βύρας.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε ότι μαζί με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς θα γίνει προσπάθεια να εξευρεθούν οι τρόποι, προκειμένου ν’ αυξηθεί η επισκεψιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους, σημειώνοντας ότι είναι κρίμα όλη αυτή η προσπάθεια και όλος αυτός ο αρχαιολογικός πλούτος και η ιστορία να μην γίνεται κοινωνός σε όλους τους Λαρνακείς και στους ξένους επισκέπτες.

«Στη Λάρνακα δεν έχουμε μόνο ήλιο και θάλασσα. Έχουμε έναν πλούτο, ένα «δώρο», το οποίο δεν μπορούμε να το έχουμε κρυμμένο», κατέληξε.

Οι φορείς της Λάρνακας θεωρούν πως η δουλειά που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα στο μουσείο, με δύο ανακαινισμένες πτέρυγες και με μία καινούργια αίθουσα αφιερωμένη σ’ εντυπωσιακές σαρκοφάγους, είναι αξιοπρόσεκτη, γεγονός που εκτιμάται ότι θ’ αυξήσει σε σημαντικό βαθμό την επισκεψιμότητα στο μουσείο, σε σύγκριση με τους (μικρούς) αριθμούς επισκέψεων που ίσχυαν πριν από τις ανακαινίσεις.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας δήλωσε ότι ο Δήμος Λάρνακας σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων προγραμματίζει προσεχώς την ενοποίηση του ανακαινισμένου αρχαιολογικού μουσείου με τον χώρο του αρχαίου λιμανιού του Κιτίου, που βρίσκεται δίπλα από το μουσείο, με τον αρχαιολογικό χώρο Κιτίου καθώς και με την οδό Αγίου Νεοφύτου (ενορία Χρυσοπολίτισσας), όπου ανακαλύφθηκε το σπάνιο ψηφιδωτό που απεικονίζει τους άθλους του Ηρακλή.

 

Μετά την μετακίνηση των γηπέδων τένις, συνεχίστηκαν οι ανασκαφές στο χώρο του αρχαίου λιμανιού με σημαντικά ευρήματα, ενώ σε σχέση με το ψηφιδωτό, η απόφαση είναι ότι θα παραμείνει στο υπέδαφος του δρόμου, όπου προγραμματίζεται η διαμόρφωση ενός ειδικού χώρου για τη θέαση του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού ευρήματος.

Η ενοποίηση των χώρων αναμένεται να γίνει με ειδική αερογέφυρα. Ο κ.Βύρας ανέφερε ότι οι σχετικές διεργασίες που απαιτούνται είναι σ’ εξέλιξη και πως σύντομα ο δήμος θα προκηρύξει τον διαγωνισμό για την επιλογή του μελετητή του έργου.

Send this to a friend