Home ΛΑΡΝΑΚΑ Εξασφαλίστηκε διάταγμα για δεύτερη νεκροτομή στη Φιλιώ…
Εξασφαλίστηκε διάταγμα για δεύτερη νεκροτομή στη Φιλιώ…

Εξασφαλίστηκε διάταγμα για δεύτερη νεκροτομή στη Φιλιώ…

 

 

ΓΡΑΦΕΙ O ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Δεύτερη νεκροτομή, στην παρουσία ιδιώτη ιατροδικαστή, πρόκειται να διενεργηθεί στη σορό της Φιλιώς Μπαλάθα Λέκκα, 33χρόνων, μητέρας δύο ανήλικων παιδιών, η οποία έχασε τη ζωή της στις 8 Φεβρουαρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.Έπειτα από την καταγγελία του συζύγου της για ενδεχόμενη ιατρική αμέλεια και μετά την υποβολή αιτήματος για τη διενέργεια δεύτερης νεκροτομής, η Αστυνομία αποτάθηκε στο δικαστήριο κι εξασφάλισε διάταγμα διεξαγωγής νέας νεκροτομής, η οποία αναμένεται να γίνει τις αμέσως προσεχείς μέρες, στην παρουσία του Πανίκου Σταυριανού που διορίστηκε ιατροδικαστής της οικογένειας.

Η 33χρονη, η οποία κατάγεται από την Κόρινθο, διέμενε με την οικογένειά της στη Δρομολαξιά. Ο σύζυγός της είναι επίσης Ελλαδίτης υπήκοος. Η οικογένεια, η οποία εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην Κύπρο, έχει δύο παιδιά ηλικίας 6 και 3 χρόνων. Τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε ο Αστυνομικός Σταθμός Κιτίου, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Υγείας. Εκτός από την δεύτερη νεκροτομή που πρόκειται να διενεργηθεί, η Αστυνομία αναμένει και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών κι επιστημονικών εξετάσεων σε δείγματα που λήφθηκαν από τη σορό της κοπέλας κατά την πρώτη νεκροτομή που διενεργήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου από τον ιατροδικαστή Ορθόδοξο Ορθοδόξου, με την ελπίδα να ρίξουν φως στα αίτια του μυστήριου θανάτου της.Για τον σκοπό αυτό βρίσκεται στην Κύπρο και ο ιατροδικαστής Ανδρέας Μαρνενίδης, ο οποίος έφθασε από τη Βρετανία. Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας διέταξε έρευνα για το τραγικό συμβάν, ενώ θα γίνει συνάντηση και με την οικογένεια της 33χρονης.

 

 Το χρονικό της τραγωδίας

Το πρωί της περασμένης Τρίτης (8/2) η 33χρονη Φιλιώ είχε μεταφερθεί από τον σύζυγό της στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας με δύσπνοια κι έντονους πόνους στα πόδια. Οι γιατροί έκριναν επιβεβλημένη τη διασωλήνωση της γυναίκας λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της. Από κάποιο σημείο κι έπειτα η υγεία της παρουσίασε επιδείνωση, γι’ αυτό και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οκτώ ώρες μετά η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε περαιτέρω, με αποτέλεσμα να υποκύψει στο μοιραίο, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να την επαναφέρουν στη ζωή.Σύμφωνα με την καταγγελία του συζύγου της, η γυναίκα ανέμενε περίπου δυόμισι ώρες έξω από το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών μέχρι να εξεταστεί από τους γιατρούς. Όπως πληροφορούμαστε, η γυναίκα είχε ιστορικό θρομβοφιλίας, ενώ πρόσφατα εμβολιάστηκε για τον κορωνοϊό.

Υποστελέχωση ΤΑΕΠ

Με αφορμή τον θάνατο της 33χρονης γυναίκας, η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την συνεχιζόμενη σοβαρότατη υποστελέχωση στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) του Γ.Ν. Λάρνακας. Όπως σημειώνει, το γεγονός αυτό αυξάνει τις πιθανότητες αρνητικών επιπτώσεων στους ασθενείς. Η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. αναφέρει, ακόμα, ότι ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) έχει καθήκον να αναζητήσει και να ομολογήσει τις πραγματικές αιτίες της υποστελέχωσης, να αφήσει τις γνωστές του δικαιολογίες και να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.«Ούτε η πανδημία έχει σχέση με την υποστελέχωση των ΤΑΕΠ και ούτε αποτελεί επιχείρημα ότι οι θέσεις έχουν προκηρυχθεί και κάποτε θα πληρωθούν. Η συνεχής φυγή ιατρών και η προκήρυξη θέσεων με ελάχιστους ή καθόλου ενδιαφερόμενους, οι πλείστοι χωρίς την κατάλληλη εμπειρία, θα έπρεπε όχι απλά να προβληματίζει, αλλά και να φοβίζει τους αρμοδίους.Οι συνθήκες και οι όροι εργασίας για τους γιατρούς στα δημόσια νοσηλευτήρια και ιδίως στα ΤΑΕΠ πόρρω απέχουν από τις αντίστοιχες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον ιδιωτικό τομέα με το ΓεΣΥ», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

Send this to a friend