Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο κορωνοιός μείωσε και το παραγόμενο ανακτημένο νερό σε Λάρνακα αλλά και παγκύπρια
Ο κορωνοιός μείωσε και το παραγόμενο ανακτημένο νερό σε Λάρνακα αλλά και παγκύπρια

Ο κορωνοιός μείωσε και το παραγόμενο ανακτημένο νερό σε Λάρνακα αλλά και παγκύπρια

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Μείωση δυόμισι εκατομμυρίων κυβικών μέτρων παρατηρήθηκε στην ετήσια ποσότητα παραγωγής ανακτημένου νερού, από τους σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων το 2020, σε σύγκριση με το 2019, λόγω της μειωμένης εισροής αστικών λυμάτων, κάτι που είχε άμεση σχέση με τη μειωμένη προσέλευση ξένων τουριστών και κατ’ συνέπεια τη μειωμένη κατανάλωση νερού, ως συνέπεια της πανδημίας. 

Η ετήσια ποσότητα ανακτημένου νερού από τους σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων των αστικών συμβουλίων αποχετεύσεων Λευκωσίας, Λεμεσού – Αμαθούντας, Λάρνακας, Πάφου και Παραλιμνίου – Αγίας Νάπας ανήλθε το 2019 στα 28 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ενώ το 2020 μειώθηκε στα 25.5 εκ.

 

Τα πιο πάνω στοιχεία αναφέρονται σ’ επιστολή του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή προς τον βουλευτή Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, ο οποίος ζήτησε κοινοβουλευτική ενημέρωση για το θέμα.

Στην επιστολή Καδή σημειώνεται, επίσης, ότι η παραγόμενη ποσότητα από τον δικοινοτικό Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων της Μιας Μηλιάς, ο οποίος δεν είναι κάτω από τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανήλθε το 2019 στα 13.4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και το 2020 στα 12.1 εκ.

Αναφέρεται, ακόμα, ότι το ανακτημένο νερό διανέμεται μέσω των κυβερνητικών αρδευτικών δικτύων για την άρδευση γεωργικών και κτηνοτροφικών καλλιεργειών και χώρων πρασίνου.

Πιο αναλυτικά, για το 2019 ο Κώστας Καδής ενημερώνει ότι έχουν παραχωρηθεί 2.5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ανακτημένου νερού για άρδευση χώρων πρασίνου, γηπέδων, ξενοδοχείων και οικιών, 1.1 εκατομμύριο κυβικά για άρδευση χώρων πρασίνου των τοπικών αρχών και 400 χιλιάδες κυβικά μέτρα σε βιομηχανίες.

Το 2020 παραχωρήθηκαν 1.9 εκατομμύριο κυβικά μέτρα ανακτημένου νερού για άρδευση χώρων πρασίνου, γηπέδων, ξενοδοχείων και οικιών, 1.1 εκατομμύριο για άρδευση χώρων πρασίνου των τοπικών αρχών και 400 χιλιάδες σε βιομηχανίες.

 

Προγραμματίζονται έργα

————————————-  

Ο Κώστας Καδής επισημαίνει στην επιστολή του ότι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων προγραμματίζει την κατασκευή έργων υποδομής για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ανακτημένου νερού.

Στο παρόν στάδιο είναι υπό εκτέλεση σχετική σύμβαση για την κατασκευή του φράγματος Τερσεφάνου, χωρητικότητας 4.3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, με σκοπό την αποθήκευση του ανακτημένου νερού που παράγεται από τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρνακας.

Παράλληλα, προγραμματίζεται η προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή δεξαμενής αποθήκευσης του ανακτημένου νερού της ανατολικής Λευκωσίας, χωρητικότητας 1.5 εκατομμυρίου κυβικών μέτρων νερού.

 

Send this to a friend