Από αναβολή σε αναβολή τα εγκαίνια του Μουσείου Λάρνακας
ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Ακόμα περιμένουν τα εγκαίνια του πλήρως ανακαινισμένου αρχαιολογικού μουσείου της πόλης τους οι Λαρνακείς… Η επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Λάρνακας, το οποίο παραμένει κλειστό για ανακαινίσεις κι επεκτάσεις χώρων από τον Μάιο του 2017, έχει αναβληθεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα, εξαιτίας προβλημάτων, απρόοπτων κωλυμάτων και καθυστερήσεων σε σχέση με την πορεία των κατασκευαστικών εργασιών.
Κατά την τελευταία επίσκεψη του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσου στο υπό ανακαίνιση μουσείο, στις αρχές περασμένου Δεκεμβρίου, ο υπουργός είχε υποσχεθεί ενώπιον των αρχών της πόλης πως τα εγκαίνια του μουσείου θα γινόντουσαν τον Ιανουάριο του 2022.
Ήδη, όμως, βρισκόμαστε στον Φεβρουάριο και δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το πότε, επιτέλους, θα γίνουν τα εγκαίνια και θα επαναλειτουργήσει το μουσείο.
Μια πόλη όπως τη Λάρνακα, με πέραν των 4.000 χρόνων ιστορίας και με αξιόλογους αρχαιολογικούς θησαυρούς, εξακολουθεί να μην διαθέτει αρχαιολογικό μουσείο εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια…
Είναι γεγονός ότι οι αρχές και οι φορείς της πόλης επανηλλειμμένα έχουν ασκήσει έντονη κριτική προς τα αρμόδια τμήματα για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην επαναλειτουργία του μουσείου, ωστόσο τα διαβήματα που έχουν γίνει κατά καιρούς δεν επέφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα.
Πάντως, παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν, κάποιες από τις οποίες χαρακτηρίστηκαν αδικαιολόγητες, η δουλειά που επιτελέστηκε στις δύο ανακαινισμένες πτέρυγες και στην καινούργια αίθουσα που είναι αφιερωμένη σ’ εντυπωσιακές σαρκοφάγους θεωρείται αξιόλογη.
Όπως πληροφορούμαστε, αρκετά από τα εκθέματα στο υπό ανακαίνιση μουσείο θα είναι τοποθετημένα κατά τρόπο θεματικό. Δηλαδή, θα είναι χωρισμένα σε ενότητες που θ’ «αφηγούνται» ιστορίες άρρηκτα συνδεδεμένες με την καθημερινή ζωή των αρχαίων κατοίκων της Κύπρου, την τέχνη και τις τελετουργίες τους.
Η μία πτέρυγα θα διαγράφει μια χρονολογική πορεία από το 8000 π.Χ. μέχρι τον 12ο αιώνα π.Χ. με μια πολύ πλούσια συλλογή εκθεμάτων, ενώ η δεύτερη πτέρυγα θα περιλαμβάνει αίθουσα ειδικά για το αρχαίο Κίτιο.
Η διπλανή αίθουσα θα είναι αφιερωμένη στα ιερά της Μεσαορίας, όπου θα εκτίθενται αγάλματα φυσικού μεγέθους.
Το Μουσείο της Λάρνακας θα είναι προσβάσιμο για ΑμεΑ και η είσοδος θα είναι δωρεάν.