Home ΛΑΡΝΑΚΑ Χρώματα από τον ιστορικό «καμβά» της Λάρνακας στην Πιαλέ Πασιά
Χρώματα από τον ιστορικό «καμβά» της Λάρνακας στην Πιαλέ Πασιά

Χρώματα από τον ιστορικό «καμβά» της Λάρνακας στην Πιαλέ Πασιά

 

 

Μια χρωματική παλέτα, βασισμένη στην πλούσια ιστορία της Λάρνακας, που στόχο έχει να αναδείξει την κουλτούρα και τον πολιτισμό της, επιλέγηκε για τις προσόψεις των σπιτιών στην τουρκοκυπριακή συνοικία, στην οδό Πιαλέ Πασιά. Το έργο, που βρίσκεται στο στάδιο της ωρίμανσης, φιλοδοξεί να αποτελέσει μια εντυπωσιακή βιτρίνα της Κύπρου, αφού θα είναι η πρώτη εικόνα που θα βλέπουν από το αεροπλάνο φτάνοντας οι τουρίστες.

Το βάψιμο των προσόψεων στην Πιαλέ Πασιά αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Λάρνακας και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας. Για την επιλογή των χρωματισμών εργάστηκε επίλεκτη ομάδα καλλιτεχνών αποτελούμενη από τους Εύρο Ευρυβιάδη, Κυριάκο Τσαγγαρίδη, Ιωσήφ Χατζηκυριάκο και συνέβαλαν μέλη της εταιρίας Studio Bagno και του Στέφανου Τόμσον.

Οι χρωματισμοί που επελέγησαν βασίστηκαν σε ιστορικά αρχεία, πίνακες και γκραβούρες εποχής. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ανάμεσα στα χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν είναι το λουλακί, που χρησιμοποιείτο ανέκαθεν στην επαρχία της Λάρνακας και μπορεί να εντοπιστεί τόσο στα διατηρητέα κτήρια στα Λεύκαρα όσο και σε κτήρια στην πόλη, η ώχρα και οι αποχρώσεις της, το κροκί, το μπορντό και το κεραμιδί. Θα χρησιμοποιηθούν ακόμη αποχρώσεις χρωμάτων, που έχουν ιστορική σχέση με την τέρρα όμπρα. Σημειώνεται ότι η πόλη και η επαρχία της Λάρνακας είχαν μεγάλη παράδοση στην εξόρυξη φαιοχώματος (Terra d’ombra), πριν από δεκαετίες.

 

Τα χρώματα που επιλέχθηκαν έχουν ως στόχο, μάλιστα να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία μιας χρωματικής ταυτότητας για τη Λάρνακα, που θα επεκταθεί σε όλη την υπόλοιπη πόλη και επαρχία, η οποία θα αναδεικνύει την ιστορία της.

Η μελέτη για το χρωματισμό των προσόψεων στην Πιαλέ Πασιά, είναι μία προσπάθεια που έχει ξεκινήσει πριν από πολλά χρόνια και έγιναν πολλές διαβουλεύσεις στο παρελθόν. Αν και η πρόθεση αρχικά ήταν μόνο το βάψιμο των προσόψεων των σπιτιών, αποφασίστηκε να διευρυνθεί το έργο και να περιλαμβάνει αλλαγή των εισόδων και των παραθύρων των σπιτιών, προκειμένου να υπάρχει ομοιομορφία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει το κόστος του έργου και γι’ αυτό το λόγο, έγινε αίτηση στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αλιείας, για άντληση κονδυλίου.

Πλάνο για χρηματική βοήθεια από ΕΕ

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Λάρνακας εάν εγκριθεί το ευρωπαϊκό κονδύλι, το έργο θα ξεκινήσει εντός του 2022. Ο Ανδρέας Βύρας πρόσθεσε πως «είναι ένα έργο που θέλουμε πολύ να κάνουμε. Θα το ωριμάσουμε προκειμένου να είναι έτοιμο και θα ξεκινήσει σύντομα. Το κόστος βγήκε περισσότερο από αυτό που αναμέναμε και χωρίς τη βοήθεια της ΕΕ δεν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, αλλά υπάρχει πλάνο και θα βρεθούν τα χρήματα. Η εικόνα ολόκληρης της περιοχής θα αλλάξει. Θέλουμε να κάνουμε ένα έργο που να είναι αντάξιο της φιλοξενίας και της ομορφιά του νησιού μας αφού η Πιαλέ Πασιά είναι η πρώτη εικόνα από την Κύπρο».

Σε αυτό το στάδιο γίνονται μελέτες για τα έγγραφα των προσφορών και αναλυτική καταγραφή, ενώ θα ληφθεί και η συγκατάθεση από τους χρήστες των τουρκοκυπριακών υποστατικών. Ο στόχος είναι να συντηρηθούν και να χρωματιστούν όλες ανεξαιρέτως οι προσόψεις των υποστατικών από το Μεσαιωνικό Κάστρο μέχρι το πάρκο Ταπά Χανά.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend