Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μία μέρα περισσότερο ο προσωπικός γιατρός στην Αθηένου
Μία μέρα περισσότερο ο προσωπικός γιατρός στην Αθηένου

Μία μέρα περισσότερο ο προσωπικός γιατρός στην Αθηένου

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Επεκτείνεται κατά μία μέρα η κάλυψη με προσωπικό γιατρό του Κέντρου Υγείας Αθηένου. Από τρεις φορές την εβδομάδα που είναι σήμερα, πρόθεση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) είναι όπως η κάλυψη με προσωπικό γιατρό να επεκταθεί σε τέσσερις φορές την εβδομάδα για καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της ακριτικής περιοχής.

Αντίθετα, σε βάθος χρόνου τοποθετείται το πάγιο αίτημα του Δήμου Αθηένου για δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου Υγείας στην περιοχή, το οποίο να είναι στελεχωμένο με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, καθότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη διενέργεια ενός ολοκληρωμένου και καλά σχεδιασμένου πλάνου.

 

 

Τα πιο πάνω αναφέρονται σ’ επιστολή του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, απαντώντας στον βουλευτή Λάρνακας Χρ. Ορφανίδη, ο οποίος ζήτησε κοινοβουλευτική ενημέρωση για την στελέχωση του υφιστάμενου κέντρου υγείας, αλλά και για τις προοπτικές που υπάρχουν ως προς την δημιουργία ενός πολυδύναμου κέντρου υγείας στον ακριτικό δήμο.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος επικαλέστηκε ενημέρωση από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, το Κέντρο Υγείας Αθηένου στελεχώνεται με προσωπικό ιατρό τρεις μέρες την εβδομάδα, αλλά πρόθεση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) είναι η κάλυψη αυτή να επεκταθεί σε τέσσερις μέρες. Περαιτέρω, η εισήγηση της ΠΦΥ είναι όπως τα κέντρα υγείας, όπου διαπιστώνεται η ανάγκη ύπαρξης ειδικών γιατρών και νοουμένου ότι υπάρχει διαθεσιμότητα, να στελεχώνονται ανά 15ήνθήμερο, τουλάχιστον μισή μέρα, με ειδικούς γιατρούς. Προς τούτο, θα πρέπει να γίνει μια σφαιρική μελέτη αναγκών με δεδομένη την προσφορά και την ζήτηση ανά κέντρο υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική θέση, τον αριθμό δικαιούχων και την προσφορά στην κοινότητα.

Όσον αφορά το αίτημα της Αθηένου για Πολυδύναμο Κέντρο Υγείας στελεχωμένο με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, καρδιολογίας, γενικής χειρουργικής, δερματολογίας, παιδιατρικής κ.ά., ο κ.Χατζηπαντέλας σημείωσε ότι αυτό εναπόκειται σε ένα ολοκληρωμένοπλάνο. Όπως εξήγησε, «το πλάνο αυτό θα μπορέσει να οδηγήσει στην αύξηση της ικανοποίησης των ασθενών μέσω της βελτίωσης της αποδοτικότητας και μέσω της παροχής ποιοτικής φροντίδας υγείας για επίτευξη βέλτιστων θεραπευτικών παρεμβάσεων στον γενικό πληθυσμό της περιοχής, υπό το πρίσμα του νέου περιβάλλοντος αυτονόμησης με τη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας».

 

Send this to a friend