Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ ‘Εκκληση αγροτικών οργανώσεων στο Υπ. Γεωργίας να βοηθήσει τους αγρότες που πλήττονται από τον παγετό
‘Εκκληση αγροτικών οργανώσεων στο Υπ. Γεωργίας να βοηθήσει τους αγρότες που πλήττονται από τον παγετό

‘Εκκληση αγροτικών οργανώσεων στο Υπ. Γεωργίας να βοηθήσει τους αγρότες που πλήττονται από τον παγετό

ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαννέττου

Έκκληση στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος όπως προχωρήσει σε άμεση καταγραφή των ζημιών σε καλλιέργειες που επλήγησαν από τον παγετό και τις χιονοπτώσεις και να βοηθήσουν τους αγρότες με τις αποζημιώσεις, απευθύνουν οι αγροτικές οργανώσεις.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής και Επαρχιακός Γραμματέας της Ενωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) Γιαννάκης Γαβριήλ, βουλευτής του ΑΚΕΛ, «το ψύχος και ο παγετός που επικρατούσε τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο, έπληξε αρκετές καλλιέργειες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου μεταξύ των οποίων πατάτες, εσπεριδοειδή και εποχιακά. Οποιαδήποτε καλλιέργεια βρίσκεται εκτός θερμοκηπίου πλήγηκε ανεπανόρθωτα» είπε.

 

 

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι γεωργοί της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου και ήδη επικοινωνήσαμε με το Επαρχιακό Γραφείο Γεωργίας ούτως ώστε Λειτουργοί του να επισπεύσουν τις διαδικασίες για καταγραφή των ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους. Καλούμε επίσης τους γεωργούς να δηλώσουν τις καλλιέργειες τους για να προχωρήσει η καταβολή των αποζημιώσεων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γαβριήλ είπε ότι «θα πρέπει να αναμένουμε λίγες μέρες για να δούμε το ακριβές μέγεθος των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες. Ωστόσο, φαίνεται πως οι καλλιέργειες της πατάτας και των εσπεριδοειδών σε Σωτήρα, Λιοπέτρι, Ξυλοφάγου και Αγία Νάπα υπέστησαν μεγάλες ζημιές».

Σημείωσε ακόμα ότι «οι αγρότες προσπαθούν εδώ και μέρες να αντεπεξέλθουν με το φαινόμενο του παγετού, μένοντας άγρυπνοι και ραντίζοντας κατά τη διάρκεια της νύχτας με νερό τα φυλλώματα των πατατών και των άλλων καλλιεργειών, εφαρμόζοντας τη μέθοδο της παγετοπροστασίας, με αποτέλεσμα να επωμίζονται επιπρόσθετα έξοδα. Την ίδια ώρα όμως η συγκεκριμένη ενέργεια των αγροτών, εγκυμονεί άλλους κινδύνους όπως περονόσπορο ή να σαπίσουν οι πατάτες».

Κανονικά συνέχισε ο κ. Γαβριήλ «το νερό που χρησιμοποιούν οι γεωργοί για να προφυλάξουν τις καλλιέργειες τους από τον παγετό δεν έπρεπε να χρεώνεται αλλά να τους δίνεται ως επιπρόσθετη ποσότητα. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί ένα κίνητρο προς τους αγρότες να ποτίζουν τις καλλιέργειες τους κατά τη διάρκεια του παγετού για να τις προφυλάξουν».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως «μετά τα χιόνια που έπεσαν τις τελευταίες μέρες στην ορεινή και ημιορεινή Λάρνακα, έχουν καταστραφεί οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών και άλλων φρουτόδεντρων. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν πέρσι το καλοκαίρι στη περιοχή, ο παγετός και τα χιόνια έχουν φέρει την καταστροφή των καλλιεργειών σε αρκετές περιοχές της ορεινής και ημιορεινής Λάρνακας».

Ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού Τάσος Γιαπάνης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι χθες Κυριακή και σήμερα Δευτέρα μετέβη σε διάφορες περιοχές της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, είδε την κατάσταση που επικρατεί στις καλλιέργειες και συνομίλησε με αρκετούς γεωργούς.

Όπως ανέφερε «έχουμε επικοινωνήσει με τους Λειτουργούς του Υπουργείου Γεωργίας οι οποίοι έχουν επισκεφθεί ορισμένα χωράφια. Ενημερωθήκαμε από τους Λειτουργούς ότι θα αναμένουν μία-δυο μέρες για να δουν κατά πόσον θα υπάρχουν επιπρόσθετες ζημιές λόγω του παγετού που αναμένεται αυτό το διάστημα».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν αρκετές ζημιές σε αρκετές καλλιέργειες και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές είναι ολοκληρωτικές αφού έχουν κυριολεκτικά σαπίσει αρκετά προϊόντα κυρίως πατάτες. Αυτό που ζητούμε είναι οι Λειτουργοί του Υπουργείου Γεωργίας να επισκεφθούν άμεσα τις πληγείσες περιοχές, να καταγράψουν τις ζημιές και να προσπαθήσουν να βοηθήσουν τον κόσμο».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαπάνη, «ο παγετός και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που υπάρχουν τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο, επηρεάζουν όλες τις επαρχίες και όλες τις καλλιέργειες. Ωστόσο αυτό το διάστημα επηρεάστηκαν περισσότερο οι πατατοκαλλιέργειες, τα εσπεριδοειδή και άλλα φρουτόδεντρα που είναι ανοικτές, αφού οι υπόλοιπες καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων φθαρτά και άλλα λαχανικά, βρίσκονται σε θερμοκήπια».

Send this to a friend