Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ένα αφιέρωμα στο Σμυρνέικο τραγούδι από τους Μικρούς Ρεμπέτες “Της θάλασσας και της στεριάς”
Ένα αφιέρωμα στο Σμυρνέικο τραγούδι από τους Μικρούς Ρεμπέτες “Της θάλασσας και της στεριάς”

Ένα αφιέρωμα στο Σμυρνέικο τραγούδι από τους Μικρούς Ρεμπέτες “Της θάλασσας και της στεριάς”

Η παράστασης θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 8:00 μμ στο XENION στο Παραλίμνι. Είσοδος €5.

«Της θάλασσα; και της στεριάς!!». Σμυρναίικο Σεργιάνι με τους Μικρούς Ρεμπέτες για μία μοναδική παράσταση, των οποίων τα καθαρά έσοδα θα δοθούν για καλό σκοπό. Μέσα από τον πολιτισμό, ενισχύουμε το ταμείο πρόνοιας των μαθητών του Γυμνασίου Παραλιμνίου. Η συνέχεια επί σκηνής!

Μουσικοί: Κυριάκος Γκουβέντας – Βιολί, Αντρέας Γεωργίου – μπουζούκι, Κωνσταντίνος Χαραλάμπους – ούτι / μπαγλαμά, Λένος Κατσόνη – Κοντραμπάσο, Μέλιος Θεοδώρου – Κρουστά, Γιώργος Νεοφύτου – κρουστά

 

 

Από του Μικρούς Ρεμπέτες τραγουδούν: Ελένη Μαυρουδή, Ελισσέος Καβάζης, Μαρία Δημητρίου, Μαρίνα Δημητρίου, Μαρία Κολοκασίδη, Κυριακή Αντρέου, Ευδοκία Πέτρου, Σταυριανή Πέτρου, Ειρήνη Ιακώβου, Μαριάνα Σμάγα, Γεωργία Δημητρίου, Παριάνα Λυσή, Κυράκος Λυσή, Διονυσία Χριστοδούλου, Βασιλεία Θεοδούλου, Γεωργία Σάββα.

• Προλογίζει ο Άγγελος Σμάγας
• Φωτογράφηση: Χριστόφορος Λυσή, Λευτέρης Κοτσώνης
• Οργάνωση / Επιμέλεια Παραγωγής/Καθοδήγηση Νεανικής Χορωδίας «Μικροί Ρεμπέτες» : Γιώργος Δημητρίου.

Το 1922 είναι η χρονιά της Μικρασιατικής καταστροφής την οποία ακολουθεί η αναγκαστική πλέον ανταλλαγή πληθυσμών, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης. Πολλοί μικρασιάτες εγκαθίστανται στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας φέρνοντας από εκεί τις μουσικές τους παραδόσεις.

Αυτή την περίοδο η θεματολογία του ρεμπέτικου περιλαμβάνει κυρίως ερωτικά (όπως σε όλες τις μουσικές) αλλά και μάγκικα τραγούδια (π.χ. τραγούδια της φυλακής, ναρκωτικά). Τα χρόνια που ακολούθησαν τη Μικρασιατική καταστροφή, αλλά και πριν από αυτήν, μεγάλος αριθμός Ελλήνων μετανάστευσε στις Η.Π.Α., μεταφέροντας εκεί την ελληνική μουσική παράδοση, αλλά και το ρεμπέτικο. Ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα ηχογραφούνται από αμερικάνικες εταιρείες σμυρναίικα και δημοτικά τραγούδια όπως τα γνωστά «Δημητρούλα μου , γκαρσόνα, ο Μανώλης ο Χασικλής, Σάλα Σάλα, Σκέρτσο, Θα σπάσω κούπες, και πολλά άλλα».


Οι Μικροί Ρεμπέτες, επιλέγουν αυτή την περίοδο της ιστορίας και θα ανεβάσουν την παράσταση αφιέρωμα στο Σμυρναϊκό τραγούδι με τίτλο- «Της θάλασσα; και της στεριάς!!». Σμυρναίικο Σεργιάνι με τους Μικρούς Ρεμπέτες. Στην παράσταση αυτή θα ακουστούν μνημειώδη τραγούδια από όλο το φάσμα της Σμυρναίικης περιόδου, μεταφέροντας έτσι την αισθητική και την κουλτούρα πάνω στην οποία οικοδομήθηκε λίγο αργότερα το καλό λαϊκό τραγούδι. Γίνονται αναφορές σε ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν εκείνη την περίοδο και αναπόφευκτα επηρέασαν καταλυτικά το ρεμπέτικο τραγούδι.

Συνοδοιπόρος με τους Μικρούς Ρεμπέτες ο Πολιτιστικός Όμιλος «Παρά την Λίμνη» ο οποίος θα πλαισιώνει χορευτικά την παράσταση μας. Επιπρόσθετα μαζί μας ο βιρτουόζος / σολίστας του βιολιού Κυριάκος Γκουβέντας, οποίος θα συμμετέχει σε αυτή την ειδική παράσταση που πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το βιολί. Φιλική συμμετοχή και από τον Μιχάλη Χατζιημιχαήλ και τον Στέφανο Χατζιηγιώργκα.

Θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς και υποστηρικτές μας :

• Χορηγοί Επικοινωνίας: ΡΙΚ, Famagusta News, Ράδιο Πολιτεία, vantagemag.com, LarnakaOnline.

Λίγα λόγια για τον Κυριάκο Γκουβέντα

Γεννήθηκε το 1966 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Θεωρία της Μουσικής και Βιολί στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος, απ’ όπου αποφοίτησε το 1991 με Δίπλωμα Σολίστ και Πτυχίο Ειδικού Αρμονίας.

Έχει παίξει στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και με διάφορα σχήματα μουσικής δωματίου. Υπήρξε μέλος του Συγκροτήματος Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της ΕΡΤ3. Από το 1980 έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς και ορχήστρες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε παραστάσεις δημοτικής μουσικής αλλά και διαφόρων άλλων ειδών (ρεμπέτικα τραγούδια, κλασική μουσική, έντεχνο τραγούδι). Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από χίλιες συναυλίες, μουσικές εκδηλώσεις και δισκογραφικές παράγωγες, σε όλο το φάσμα της ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Το 2004 επελέγη από το Πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου να εκπροσωπήσει την ελληνική παραδοσιακή μουσική στο Φεστιβάλ “Genius of the violin”.

Έχει διδάξει την τέχνη του παραδοσιακού βιολιού στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα, στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και σε ακαδημίες και σεμινάρια σε Αγγλία, Φινλανδία, Ιταλία, Βέλγιο, Ελβετία. Διδάσκει παραδοσιακή μουσική στο Ωδείο Αθηνών και στο Μεταπτυχιακό Τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας .Είναι ιδρυτικό μέλος της Ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας.

Η χορωδία «Μικροί Ρεμπέτες» δημιουργήθηκε το 2013 από τον κ. Γιώργο Δημητρίου και την αγάπη του για την μουσική. Ο ίδιος είχε όραμα τη δημιουργία ενός μουσικού συνόλου που θα απασχολεί τα παιδιά σε μια περίοδο κρίσης χωρίς να επιβαρύνονται οι γονείς τους και τα οποία να μπορούν να ασχολούνται με το τραγούδι. Η ονομασία της χορωδίας, προήλθε από το ρεπερτόριο που ερμηνεύουν τα παιδιά, με τραγούδια μεγάλων συνθετών όπως του Μάρκου Βαμβακάρη, Βασίλη Τσιτσάνη, Γιώργου Μητσάκη, Μανώλη Χιώτη και πολλών άλλων μουσικών του είδους.

Η χορωδία αποτελείται κατά κύριο λόγο από νεαρούς, ενώ όσον αφορά στο ποιοι μπορούν να γίνουν μέλη της οι προϋποθέσεις είναι απλές μιας και μπορούν να γίνουν παιδιά που αγαπούν το τραγούδι και έχουν θέληση. Δεν πρόκειται για κάποιο ωδείο αλλά για μια ομάδα που αγαπά το ρεμπέτικο τραγούδι και θέλει να το μεταφέρει στις νέες γενιές. Τα ρεμπέτικα, είναι ένα είδος που απαιτεί πολλή δουλειά και μεθοδικότητα. Μέσα από την χορωδία, ένα παιδί δεν μαθαίνει μόνο να τραγουδά αλλά αποκτά εμπειρίες, κοινωνικοποιείται, αναγνωρίζει τις αξίες της ζωής και κερδίζει στιγμές που θα θυμάται για πάντα.

Αυτό που αξίζει να τονίσουμε είναι πως, οι «Μικροί Ρεμπέτες» θεωρούνται η μοναδική νεανική χορωδία στο Πανελλήνιο που ασχολείται αποκλειστικά με το ρεμπέτικο τραγούδι και έχουν ερμηνεύσει πάνω από 500 ρεμπέτικα τραγούδια όλων των συνθετών του είδους και συνάμα έχουν μελετήσει και ερμηνεύσει από γνωστά παραδοσιακά σμυρναίικα μέχρι και άγνωστα προπολεμικά και μεταπολεμικά τραγούδια, τα γνωστά πειραιώτικα.

Η εν λόγω χορωδία έχει κάνει αρκετές τηλεοπτικές εμφανίσεις ενώ φυσικά δεν απουσιάζουν από τα φεστιβάλ που διοργανώνουν οι Δήμοι καθώς και σε μεγάλα αφιερώματα.

 

Send this to a friend