Δεν θα εκλέγονται δήμαρχοι/κοινοτάρχες μέχρι τον Μάιο του 2024
Με οριακή πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τροποποίηση στους νόμους περί Δήμων και περί Κοινοτήτων, ώστε σε περίπτωση κένωσης θέσης δημάρχου ή κοινοτάρχη πριν από τις επόμενες εκλογές του Μαΐου του 2024, να μην πραγματοποιείται αναπληρωματική εκλογή.
Υπέρ ψήφισαν 28 βουλευτές και εναντίον 26. Η νομοθεσία αυτή κατατέθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών μετά την αναβολή για δυόμιση χρόνια των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης του προηγούμενου Δεκεμβρίου, με τη σύμφωνο γνώμη της Βουλής, ώστε να ψηφιστούν τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα νομοσχέδια, ωστόσο, εκκρεμούν ακόμα στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστούν τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να ισχύει η προηγούμενη νομοθεσία για διεξαγωγή αναπληρωματικής εκλογής για θέση που κενώνεται έναν χρόνο πριν από τις επόμενες εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε σήμερα Πέμπτη, σε περίπτωση κένωσης θέσης δημάρχου ή κοινοτάρχη και μέχρι τις επόμενες εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν οριστεί για τον Μάιο του 2024, η θέση αναπληρώνεται από τον αντιδήμαρχο ή τον αναπληρωτή κοινοτάρχη αντίστοιχα.
Παράλληλα με 26 ψήφους υπέρ και 28 εναντίον απορρίφθηκαν τροπολογίες του Βουλευτή της ΔΗΠΑ – Συνεργασίας Μαρίνου Μουσιούττα, που ουσιαστικά θα ακύρωναν το νόμο, αφού προνοούσαν τη διεξαγωγή αναπληρωματικής εκλογής σε περίπτωση κένωσης των θέσεων επικεφαλής δήμων ή κοινοτήτων.
Στο νόμο που ψηφίστηκε αναφέρεται επίσης ότι παρατείνεται η θητεία των παρόντων δημάρχων και κοινοταρχών μέχρι τον Μάιο του 2024. Σε περίπτωση κένωσης θέσης δημοτικού ή κοινοτικού συμβούλου δε θα διεξάγεται αναπληρωματική εκλογή, εκτός εάν ο αριθμός των συμβούλων περιοριστεί κάτω από τον απαιτούμενο για απαρτία αριθμό των μελών.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, έκρινε τις ρυθμίσεις αυτές αναγκαίες ώστε να δοθεί στα υφιστάμενα συμβούλια ο αναγκαίος χρόνος, για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την εφαρμογή του νέου πλαισίου δράσης και λειτουργίας των τοπικών αρχών το έτος 2024.
Στην τοποθέτηση του ενώπιον της Ολομέλειας ο Βουλευτής Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι η Βουλή ψήφισε να μην γίνουν εκλογές, λέγοντας στον κόσμο ότι θα ψηφιστεί τον Δεκέμβριο η μεταρρύθμιση τοπικής αυτοδιοίκησης, κάτι που δεν έγινε ακόμα. Τώρα, ανέφερε, δίνεται παράταση σε έναν αντιδήμαρχο ο οποίος δεν εκλέγηκε και διορίζεται μέχρι τον Μάη του 2024. Ανέφερε ότι με αυτό τον τρόπο παραβιάζεται ο νόμος για προκήρυξη εκλογών εντός 45 ημερών από την κένωση της θέσης, κάτι που γίνεται ήδη τουλάχιστον στον Δήμο Γεροσκήπου. Πρόσθεσε ότι η τροπολογία που υπέβαλε ξεκαθαρίζει αυτό που λέει η υφιστάμενη νομοθεσία η οποία σήμερα παραβιάζεται.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών παραβιάζει την ισχύουσα νομοθεσία, ενώ θέλει να διορίζεται με νόμο ο αντιδήμαρχος και ο αναπληρωτής κοινοτάρχης, χωρίς να έχουν εκλεγεί από την κοινότητα για 2,5 χρόνια. Αυτό, όπως είπε, είναι έλλειμμα δημοκρατίας και ανέφερε ότι υπερψηφίζουν τις τροπολογίες Μουσιούττα που ακυρώνουν το νομοσχέδιο.
Ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους διερωτήθηκε γιατί κάποιοι φοβούνται τις εκλογές και δεν αφήνουν τους αντιδημάρχους ή αναπληρωτές κοινοτάρχες να κριθούν από τους συνδημότες τους. Πρόσθεσε ότι όποιος φοβάται τις εκλογές δεν πρέπει να έχει θέση σε αυτή την αίθουσα και είπε ότι υπερψηφίζει τις τροπολογίες Μουσιούττα.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου έκανε λόγο για μια εκπτωτική τάση που υπάρχει, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να αποφεύγονται οι εκλογές γιατί κοστίζουν, η συζήτηση γιατί είναι χρονοβόρα και η προσήλωση στη δημοκρατική αρχή γιατί δεν είναι παραγωγική. Αυτά τα νομοσχέδια, πρόσθεσε, προσβάλλουν τον πυρήνα της δημοκρατίας και διερωτήθηκε πού θα σταματήσουν αν συνεχίσουν της πορεία αυτή. Έφερε ως παράδειγμα παύση κοινοτάρχη από τον Υπουργό Εσωτερικών επειδή διαφωνούσαν μαζί του μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου με αποτέλεσμα να ασκεί καθήκοντα η Έπαρχος. Είπε ότι υπερψηφίζει τις τροπολογίες Μουσιούττα, αναφέροντας ότι η δημοκρατία κοστίζει, αλλά πρέπει να κοστίζει.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, υπενθύμισε ότι πριν από μερικές μέρες το Κοινοβούλιο αποφάσισε τη μετάθεση των εκλογών με στόχο να δουλέψει για να ικανοποιήσει τη λαϊκή απαίτηση για μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, κάτι που γίνεται με κοπιώδη εργασία και πολλή υπευθυνότητα. Τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης, αναφέροντας ότι υπάρχει μία ταυτότητα με τον στόχο της μεταρρύθμισης, ενώ ανέφερε ότι ενδεχομένως να προκληθούν περιπέτειες από έστω μια ή δύο μεμονωμένες εκλογές.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας είπε ότι είναι δοσμένες οι συνθήκες που ώθησαν στη αναβολή των εκλογών και ότι τον Οκτώβριο ήταν ενσωματωμένο και το θέμα της αναβολής των εκλογών τα επόμενα 2,5 χρόνια. Είπε επίσης ότι ουσιαστική η συζήτηση γίνεται για εκλογές 14 μηνών, αφού έτσι κι αλλιώς η νομοθεσία προνοεί μη διεξαγωγή εκλογής σε περίπτωση κένωσης της θέσης, ένα χρόνο πριν τις επόμενες εκλογές. Ανέφερε επίσης ότι αν δεν περάσει ο συγκεκριμένος νόμος ενδεχομένως να δοθεί η δυνατότητα να δημιουργούνται και σκοπίμως εκλογές.
Αιτιολογώντας την ψήφο της ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος της Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι καταψήφισαν το νομοσχέδιο γιατί ψήφισαν για μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών και όχι για αλλαγή των διαδικασιών της τοπικής αυτοδιοίκησης παραβιάζοντας την νομοθεσία της.