Test to stay μόνο σε Δημοτικά και Γυμνάσια: Έμειναν με απορίες οι εκπαιδευτικοί
Πιθανόν την ερχόμενη Δευτέρα να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο «test to stay» στα σχολεία, όπως λέχθηκε στη χθεσινή σύσκεψη των Υπουργών Υγείας και Παιδείας με τον επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.
ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ εξέφρασαν επιφυλάξεις και προβληματισμούς για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και έθεσαν σωρεία ερωτημάτων.
Σε δηλώσεις του στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο Αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου είπε πως στο τραπέζι τέθηκαν δυο επιλογές όσον αφορά στην έναρξη εφαρμογής του μέτρου που θα είναι προαιρετικό.
“Είτε να εφαρμοστεί την Πέμπτη ή τη Δευτέρα και μάλλον πάμε για τη Δευτέρα. Ότι θα γίνεται από επαγγελματίες υγείας το τεστ, το πρωί πριν μπουν στο σχολείο τα παιδιά”.
Πρόσθεσε πως τέθηκε το ερώτημα πως γίνεται τα παιδιά το πρωί να θεωρούνται στενή επαφή και το απόγευμα να κυκλοφορούν ελεύθερα.
“Δεν θα δίνεται, ούτε θα αποστέλνετε μήνυμα για τα παιδιά που θα κάνουν το τεστ αλλά θα ενημερώνεται η διεύθυνση του σχολείου για να ξέρει ότι αυτό το παιδί έκανε τεστ και θα δικαιούται να είναι στην τάξη. Ο κ. Τσιούτης μας είπε ότι ο ορισμός στενή επαφή δεν εξαιρεί κανένα και αφορά στη διαχείριση και το τεστ αφορά παιδιά που είτε είναι εμβολιασμένα, είτε όχι. Με αυτά τα δεδομένα, εκφράσαμε τους προβληματισμούς μας και θα αναμένουμε και σήμερα την αναλυτική ανακοίνωση για να δούμε και γραπτώς όσα συζητήσαμε χθες”.
Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά για ένα μήνα, όπως λέχθηκε στη συνάντηση, μόνο στα Δημοτικά και τα Γυμνάσια.
“Δεν μας έδωσαν εξήγηση γιατί δεν θα εφαρμοστεί στα νηπιαγωγεία”, ανέφερε ο κ. Πολυβίου.
“Οι προβληματισμοί μας ήταν τόσο έντονοι που ανέβαιναν και οι τόνοι. Για μας αυτό το μέτρο μπορεί να είναι και ανέφικτο. Ένας επαγγελματίας θα έρχεται να κάνει τεστ σε ένα σχολείο και θα κάνει το ίδιο σε δυο με τρία γειτονικά σχολεία. Μέχρι να εκδώσει το αποτέλεσμα και να πάει στο άλλο σχολείο θα πηγαίνει η πρώτη ώρα. Άρα πιστεύουμε ότι θα εφαρμοστεί και θα υπάρχει μια αναστάτωση για τις υπόλοιπες διδακτικές περιόδους”.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ τόνισε πως η εφαρμογή του μέτρου θα φέρει πολλές δυσκολίες και έθεσε ξανά το ζήτημα των αντικαταστάσεων.
“Πόσο εύκολο να βρίσκονται μονάδες σε 300 σχολεία την ίδια ώρα δεν ξέρω αν είναι εφικτό. Μας είπαν ότι μπορούν και ελπίζω να είναι πραγματικότητα. Έγινε έντονη συζήτηση για την προδημοτική, έχουμε ξεκαθαρίσει στον Υπουργό ότι έστειλαν τα παιδιά του νηπιαγωγείο στα σχολεία χωρίς καμία προστασία. Απάντηση δεν είχαμε”.
Πηγή: alphanews