Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Φέρνουν κι άλλους αναπνευστήρες από τη Γερμανία για να εξοπλιστούν οι ΜΕΘ
Φέρνουν κι άλλους αναπνευστήρες από τη Γερμανία για να εξοπλιστούν οι ΜΕΘ

Φέρνουν κι άλλους αναπνευστήρες από τη Γερμανία για να εξοπλιστούν οι ΜΕΘ

Ανοίγουν άμεσα έξι κλίνες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη θα αναπτυχθούν άλλες έξι, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Ο Υπουργός μιλούσε ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας στην οποία συμμετείχαν η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Χριστίνα Γιαννάκη, η Επιστημονική Διευθύντρια των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου Αμαλία Χατζηγιάννη, ο Λάκης Ππαλάζης, Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο Γιώργος Ορθοδόξου, Διευθυντής του Τμήματος Αναισθησιολόγων του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου – μέλος Δ.Σ Κλαδικής Ιατρών ΠΑΣΥΔΥ και ο Αδάμος Χατζηπαναγής Ιατρικός Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.

Στις δηλώσεις του ο κ. Χατζηπαντέλα είπε πως «σε πρώτη φάση θα αναπτυχθούν έξι κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, που τόσο ανάγκη τις έχει το σύστημα και στη συνέχεια θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε άλλες έξι, εάν καταστεί ανάγκη, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις».

Ο Υπουργός έστειλε το «μήνυμα ότι υπάρχουν προβλήματα, τα κρούσματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον τόπο μας, υπάρχουν και ανά το παγκόσμιο, αλλά εάν υπάρχει συνεργασία όπως υπήρξε σήμερα ανάμεσα σε όλους τους φορείς, θεωρώ ότι οποιαδήποτε προβλήματα έχουμε θα τα λύνουμε για το καλό των ασθενών και για τίποτε άλλο».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν οι απαραίτητοι γιατροί για να στελεχώσουν τη ΜΕΘ του ΓΝ Λάρνακας, απάντησε πως «υπάρχουν οι γιατροί. Στη σύσκεψη έγινε ένα πρακτικό που τα συμφωνήσαμε όλα και αναφέρεται ποιοι γιατροί θα εργάζονται στη συγκεκριμένη ΜΕΘ, ποιοι θα είναι σε εφημερία και ό,τι πρέπει να γίνει για να λειτουργήσει σωστά η συγκεκριμένη μονάδα».

Κληθείς να αναφέρει εάν υπάρχουν οι απαραίτητοι αναπνευστήρες για να χρησιμοποιηθούν στην ΜΕΘ του ΓΝ Λάρνακας, ο Υπουργός είπε πως «υπάρχουν, ενώ θα έρθουν και επιπρόσθετοι την επόμενη εβδομάδα από τη Γερμανία. Ζητήθηκαν επιπρόσθετοι αναπνευστήρες για την ΜΕΘ της Λάρνακας και ο κ. Ππαλάζης θα διευθετήσει ώστε να έρθουν».

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Χατζηπαντέλα είπε πως «η Α Φάση θα είναι άμεση ενώ θα δούμε στη συνέχεια για τη Β Φάση. Συμφωνήσαμε πως αυτή η λύση θα είναι μόνο για δύο μήνες» είπε και σημείωσε ότι «στόχος μας δεν είναι να κάνουμε μια Μονάδα που θα την αφήσουμε μετά, αλλά η επαρχία Λάρνακας να έχει την Εντατική που της αξίζει. Αφού μας δίνεται αυτή η ευκαιρία να την ενισχύσουμε για να είναι μια κατάλληλα εξοπλισμένη Εντατική Μονάδα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παράτασης της επαναλειτουργίας των σχολείων, ο Υπουργός Υγείας απάντησε πως για το συγκεκριμένο θέμα θα δει αύριο τους ειδικούς και θα ακούσει τις εισηγήσεις τους.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος για τα σημεία δειγματοληψίας, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι «οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το Ιατρικό προσωπικό είναι άνθρωποι που αρρωσταίνουν, είναι επαφές, είναι κρούσματα και έχουν οικογένειες και παιδιά».

Έδωσε μάλιστα ως παράδειγμα ένα κέντρο δειγματοληψίας στη Λευκωσία την Κυριακή 2 Ιανουαρίου, όπου, όπως είπε «είχαμε μείωση του προσωπικού γιατί την τελευταία στιγμή ορισμένα άτομα ήταν κρούσματα ή επαφές. Λογικά έπρεπε να υπάρξει μια καθυστέρηση όπως έγινε και σε ορισμένα άλλα κέντρα», ανέφερε και σημείωσε πως «ζούμε πρωτόγνωρες συνθήκες και πρέπει να πιστώσουμε το προσωπικό μας, γιατρούς και νοσηλευτές και να μην τους πυροβολούμε με την πρώτη ευκαιρία».

Αυτοί οι άνθρωποι, συνέχισε, «κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και πρέπει όλοι μας να δείξουμε κατανόηση. Εξάλλου τα συγκεκριμένα προβλήματα που έχουμε στην Κύπρο, είναι πολύ χειρότερα σε άλλες χώρες και πρέπει να είμαστε περήφανοι για τους γιατρούς και νοσηλευτές που έχουμε και όχι να τους πυροβολούμε με την πρώτη ευκαιρία».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα ληφθούν νέα μέτρα στη Κύπρο, ο Υπουργός Υγείας είπε πως θα ακούσει τους ειδικούς και θα ενημερώσει αύριο.

Ερωτηθείς ποιες είναι οι ενδείξεις που υπάρχουν αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης των νοσηλευόμενων με Covid-19 στα Νοσοκομεία, απάντησε ότι σήμερα μίλησε με τους υπεύθυνους των Γενικών Νοσοκομείων Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Λάρνακας και «δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη αύξηση αλλά είναι κάτι που θα το δούμε το απόγευμα».

Κληθείς να αναφέρει ποιο είναι το ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία με τη μετάλλαξη Όμικρον και κατά πόσον υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές που νοσούν με τη συγκεκριμένη παραλλαγή, είπε πως «είναι λογικό και κάποιοι νοσηλευτές να έχουν μολυνθεί με την μετάλλαξη Όμικρον. Μέχρι στιγμής η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι κανένας από τους νοσηλευόμενους δεν νοσεί με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, αλλά θα κάνουμε ελέγχους σχεδόν σε όλους τους ασθενείς που υπάρχουν στα δημόσια νοσηλευτήρια, για να δούμε εάν νοσούν με την Όμικρον ή όχι».

Ο Υπουργός εξέφρασε ευχαριστίες στον «Λάκη Ππαλάζη, τον αφανή ήρωα, ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας της ΜΕΘ στο ΓΝ Λάρνακας. Ευχαριστίες στις Συντεχνίες για την εξαιρετική συνεργασία την οποία έχουμε, στον Σωτήρη Κούμα, Πρόεδρο της ΟΚΥΠΙ και τον Γιώργο Ορθοδόξου αλλά και στους αναισθησιολόγους που έδειξαν κατανόηση και είναι έτοιμοι να μας βοηθήσουν σ’ αυτή τη δύσκολη προσπάθεια».

Διαβάστε επίσης:

“Μην πυροβολείτε” γιατρούς και νοσηλευτές διαμηνύει ο Υπουργός Υγείας

Εξάλλου ο Πρόεδρος της Συντεχνίας των Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Σωτήρης Κούμας είπε πως ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας συγκάλεσε τη «σημερινή σύσκεψη. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι ήταν μία σύσκεψη ανάγκης, αναγκάστηκε ο Υπουργός και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου να δώσουν λύσεις σε ένα θέμα, που πρέπει δυστυχώς να πούμε, υπάρχει εδώ και κάποιους μήνες και παρά τις υποσχέσεις εκ μέρους του ΟΚΥπΥ δεν δόθηκαν οι απαιτούμενες λύσεις».

Πρόσθεσε ωστόσο πως «στη σημερινή σύσκεψη αποδείχθηκε ότι δεν είμαστε απλώς Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, είμαστε γιατροί πάνω απ’ όλα. Με μια σωστή διαβούλευση και συνεννόηση, ώστε άμεσα οι συνάδελφοι. τόσο οι εντατικολόγοι όσο και οι αναισθησιολόγοι να βάλουν τις βάσεις για την άμεση ανάπτυξη έξι κλινών με προοπτική την ανάπτυξη 12, οι οποίες θα μείνουν και στη μετά Covid εποχή, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη του συστήματος υγείας στη χώρα μας, σε επίπεδο ποιότητας και ασφάλειας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κούμας είπε πως «ο εξοπλισμός και το προσωπικό για να στελεχώσουν τη ΜΕΘ υπάρχουν και έχει ζητηθεί από τους αναισθησιολόγους που βιώνουν την παρούσα κατάσταση τον απαιτούμενο εξοπλισμό για να έρθει άμεσα. Δυστυχώς όμως κυκλοφορούν και οι γιατροί και οι νοσηλευτές, έρχονται σε επαφή με κρούσματα και υπάρχει ο κίνδυνος, ωστόσο στην ιατρική η ψυχραιμία είναι κάτι το ιδιαίτερο».

Σημείωσε πως «πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, να αναλύουμε τα δεδομένα για να προσαρμοζόμαστε και να δίνουμε λύσεις. Ευελπιστούμε ότι η παρούσα λύση θα δώσει τις αναγκαίες αναπνοές στη παρούσα φάση και μετέπειτα θα αναπτυχθεί όπως πρέπει».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον φαίνεται ότι δεν πάνε καλά τα πράγματα με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ο Σωτήρης Κούμας απάντησε πως «δεν μπορούμε να το πούμε απόλυτα έτσι. Υπάρχει το Covid και υπάρχει και το μη Covid, να μην ξεχνούμε ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη επίπτωση στα μη Covid περιστατικά».

Δυστυχώς συνέχισε «εδώ και δύο χρόνια οι χρόνιοι ασθενείς δεν κουράρονται όπως πρέπει, υπάρχει το καθημερινό οξύ και όλα αυτά θα πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη μας. Για παράδειγμα οι post Covid ασθενείς δεν μεταδίδουν μεν αλλά παραμένουν διασωληνωμένοι και αυτό αυξάνει τις ανάγκες.

Πρέπει σημείωσε ο κ. Κούμας «να το οργανώσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσουμε στη βάση των δυνατοτήτων και των ιδιαιτεροτήτων μας, που μπορεί να είναι θετικό, να προσαρμόσουμε γενικά το σύστημα, όχι μόνο τα δημόσια νοσηλευτήρια, στο να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους συμπολίτες ασθενείς μας».

Alphanews

Send this to a friend