Home ΛΑΡΝΑΚΑ Παρουσιάστηκε η περιβαλλοντική μελέτη για ανάπλαση λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας
Παρουσιάστηκε η περιβαλλοντική μελέτη για ανάπλαση λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας

Παρουσιάστηκε η περιβαλλοντική μελέτη για ανάπλαση λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας

Τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος διασφαλίζει το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού – μαρίνας Λάρνακας, αναφέρει η μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, που εκπόνησαν η Κοινοπραξία Rogan Associates S.A και Τουμαζής και η Atlantis Environment & Innovation Ltd.

Η μελέτη παρουσιάστηκε σε δημόσια ακρόαση το απόγευμα της Τρίτης, στο «Θέατρο Σκάλα» στη Λάρνακα και εξετάστηκαν οι επιπτώσεις κατά την περίοδο της κατασκευής και της λειτουργίας του έργου, ενώ προτάθηκαν μέτρα και σχέδια αντιμετώπισης και παρακολούθησης, ώστε να επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη του έργου ανάπλασης σε συνδυασμό με την προστασία του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε πως «το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας ανέμεναν οι πολίτες για πάρα πολλά χρόνια. Από το master plan που μας έχουν παρουσιάσει οι επενδυτές, βλέπουμε ότι είναι σύμφωνα με τα θέλω και αυτό που ανέμενε η πόλη για αυτό το έργο, που για δεκαετίες παλεύαμε να υλοποιηθεί».

 

 

Εξέφρασε ταυτόχρονα την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι «οι επενδυτές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε αρκετά περιβαλλοντικά θέματα και θέλουν ένα έργο το οποίο πέραν από την επέκταση της μαρίνας και του λιμανιού, της χρήσης του λιμανιού και στις διάφορες άλλες αναπτύξεις που θα γίνουν, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε μια περιβαλλοντική ανάπτυξη η οποία θα βελτιώσει τη ποιότητα ζωής της Λάρνακας σε θέματα υποδομών».

Ο κ. Βύρας είπε ακόμα ότι «οι τεχνολογίες και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι επενδυτές στον ίδιο το χώρο του λιμανιού και της μαρίνας, είναι κάτι που μας βρίσκει πλήρως ικανοποιημένους. Η διάθεση που υπάρχει από τους επενδυτές που έχει παρουσιαστεί είναι ότι υπάρχει και ο στόχος μιας ανάπτυξης περιβαλλοντικά φιλικής που θα βοηθήσει και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των Λαρνακέων».

Ερωτηθείς για το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από την παραλιακή περιοχή της Λάρνακας, ο Δήμαρχος απάντησε πως «το θετικό είναι ότι έχει ξεκινήσει η κατεδάφιση των τελευταίων δεξαμενών της ExxonMobil, σύμφωνα με την ενημέρωση των νέων ιδιοκτητών της περιοχής, δηλαδή της Πετρολίνα, ότι είναι ήδη στο χώρο, η εταιρεία  κατεδάφισης των δεξαμενών κάτι που αναμένεται να επιληφθεί τους επόμενους 2 – 3 μήνες».

Ανέφερε ακόμα ότι «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από την Κυπριακή Εταιρεία Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ) μέχρι τον Φεβρουάριο θα έχουν κατεδαφιστεί και όλες οι δεξαμενές. Αυτό που απομένει είναι το υγραέριο και η τελευταία ενημέρωση που έχουμε από τους εκπροσώπους της Κοινοπραξίας, είναι πως τον Μάρτιο θα φύγει και αυτό αφήνοντας έτσι τη Λάρνακα να αναπνεύσει ελεύθερα και ασφαλισμένα».

Από την πλευρά του ο Πάνος Αλεξάνδρου, Διευθυντής της εταιρείας Kition Ocean Holdings Ltd ανέφερε ότι «με μεγάλο ενθουσιασμό και μετά από σκληρή δουλειά φτάσαμε στη σημερινή ημέρα παρουσίασης της περιβαλλοντικής μελέτης που αφορά το έργο της ανάπτυξης της περιοχής λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας. Έχουμε μπροστά μας ένα μεγαλεπήβολο και μακροχρόνιο έργο που θα διαρκέσει περίπου 12 χρόνια, ενώ έχει ολοκληρωθεί και ο σχεδιασμός, ο οποίος έγινε με τεράστιο σεβασμό προς το περιβάλλον και γνωρίζοντας τα προβλήματα και τα θέματα που αφορούν όλους μας σε σχέση με το περιβάλλον σήμερα».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το έργο θα ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τους σχεδιασμούς μας. Συγκεκριμένα οι πρώτες εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν πριν το καλοκαίρι του 2022» είπε και πρόσθεσε πως «την 1η Απριλίου θα αρχίσει η διαχείριση του λιμανιού και της μαρίνας, θα ξεκινήσουμε ορισμένες μικρές εργασίες που αφορούν την ασφάλεια και την καθαριότητα του χώρου, ενώ μετά τον Αύγουστο θα συνεχίσουμε με τα σοβαρά κατασκευαστικά έργα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι «το έργο θα αλλάζει ριζικά όλη την περιοχή και πιστεύουμε πως θα είναι ένα σήμα κατατεθέν για ολόκληρη τη Μεσόγειο και για την Κύπρο. Είναι ένα έργο που αναμένουμε ότι θα δημιουργηθούν γύρω στις 4 χιλιάδες θέσεις εργασίας θα υπάρχουν τεράστιες επενδύσεις και η καθημερινότητα του Λαρνακέα θα αλλάξει σε τεράστιο βαθμό».

Ερωτηθείς κατά πόσον η πανδημία του κορωνοϊού έχει καθυστερήσει τους σχεδιασμούς της Κοινοπραξίας για το συγκεκριμένο έργο, ο Πάνος Αλεξάνδρου απάντησε αρνητικά και σημείωσε πως «ευτυχώς δεν υπάρχει οποιαδήποτε καθυστέρηση και τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε συμφωνήσει με την Δημοκρατία τηρούνται στο ακέραιο και πλήρως. Δεν είναι εύκολο πράγμα, αλλά η ομάδα που εργάζεται για το έργο είναι έτοιμη, ενώ με πολλή σκληρή δουλειά και υπομονή έχουμε φτάσει στο σημείο που είμαστε σήμερα».

Σύμφωνα με την μελέτη που παρουσιάστηκε «το έργο «Ανάπλασης του Λιμένα και της Μαρίνας της Λάρνακας» αποτελεί μία από τις σημαντικότερες, αν όχι τη σημαντικότερη ιδιωτική επένδυση των τελευταίων δεκαετιών». Στη μελέτη αναφέρεται ακόμα πως «η υλοποίηση του έργου που προνοεί τη δημιουργία ενός σύγχρονου λιμανιού για πλοία κρουαζιέρας και μιας μαρίνας για σκάφη αναψυχής, θα επιφέρει άμεσες και έμμεσες θετικές επιπτώσεις στην οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Κατά τη διάρκεια της δημόσιας παρουσίασης, ο Πάνος Αλεξάνδρου ανέφερε ότι «το έργο στην ολότητα του διακατέχεται από πράσινη αντίληψη, ενώ έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παράμετροι, ώστε το περιβάλλον να μην επιβαρυνθεί ούτε κατά την υλοποίηση αλλά ούτε κατά την παράδοση του στους δημότες. Διαβεβαιώνουμε πως η οικολογική προσέγγιση και οι σύγχρονες μέθοδοι τις οποίες υιοθετεί η Kition Ocean Holdings Ltd, όχι μόνο δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά όπου είναι δυνατόν, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβάθμιση του» είπε.

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε το έργο «το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο έργο που έγινε ποτέ στη χώρα μας, το οποίο θα δώσει ώθηση στην Λάρνακα κατακτώντας πρωταγωνιστική θέση, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, το έργο θα στοιχίσει περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ και θα ολοκληρωθεί σε 4 φάσεις, ενώ όραμα των επενδυτών είναι «η παράλληλη ανάπτυξη σύγχρονων δομών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και μεθόδους ανακύκλωσης, ώστε η μαρίνα και το λιμάνι Λάρνακας να αποτελέσουν ένα πρωτοποριακό έργο, ενεργειακά αυτοδύναμο».

Send this to a friend