Στάση εργασίας την Πέμπτη προανήγγειλε η “Ισότητα” για τα μέτρα στα σχολεία
Σημασία δεν έχει μόνο να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία πάση θυσία, αλλά να και να μην καταπατούνται βασικά συνταγματικά δικαιώματα και ελευθερίες, αναφέρει το Κλαδικό Συμβούλιο Εκπαιδευτικών της Παγκύπριας Συντεχνίας «Ισότητα», προαναγγέλλοντας παράλληλα στάση εργασίας στις 16 Δεκεμβρίου.
Τάσσεται ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών αλλά και των παιδιών, ενώ λέει ότι είναι «υπέρ της ελεύθερης επιλογής και της σωστής ενημέρωσης».
«Στόχος μας είναι τα σχολεία να είναι χώροι χαράς και μάθησης, να μην υπάρχουν διακρίσεις και να καλλιεργείται κάθε μορφή ανθρώπινης επικοινωνίας και συνεργασίας εντός σχολείου» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, καλώντας όλους τους αρμόδιους φορείς να πάρουν άμεσα θέση και να προστατεύσουν τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τον χαρακτήρα του σχολείου και της παιδαγωγικής διαδικασίας εν γένει.
Μετά από απόφαση του Κλαδικού Συμβουλίου των Εκπαιδευτικών και κατόπιν έγκρισης του ΔΣ της Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητα, το Κλαδικό Συμβούλιο Εκπαιδευτικών ανακοινώνει στάση εργασίας των μελών του στις 16 Δεκεμβρίου 2021, από τις 7:30πμ μέχρι και τις 9:30πμ.
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «αποπνικτικό κλίμα» στα σχολεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα που «καταπατούνται μετά από τις συνεχόμενες αυθαίρετες, αν και φαινομενικά νομότυπες αποφάσεις του ΥΠΠΑΝ». Η στάση εργασίας, σημειώνεται, είναι προειδοποιητική για κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων σε περίπτωση που το ΥΠΠΑΝ συνεχίσει να λειτουργεί με την ίδια αυθαιρεσία.
Μεταξύ των κύριων λόγων για τη στάση εργασίας αναφέρεται ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θέλουν να ελέγχουν τα safe pass των μαθητών τους ή/και των συναδέλφων τους λόγω συνείδησης, επειδή ένα τέτοιο καθήκον αλλοιώνει σημαντικά τον ρόλο του εκπαιδευτικού και τον μετατρέπει σε αστυνομικό και συνεπάγεται σπατάλη πολύτιμου χρόνου. Προπαντός, το μέτρο αυτό, που καθιστά οποιοδήποτε άτομο υπεύθυνο να ελέγχει τα προσωπικά ιατρικά δεδομένα των υπολοίπων, είναι εντελώς αυθαίρετο, συμπληρώνεται.
Ακόμη, αναφέρεται ότι ο έλεγχος του safe pass των εκπαιδευτικών, κυρίως από την διευθυντική ομάδα-και όχι μόνο- δημιουργεί αρνητικό κλίμα εντός του σχολείου και κλονίζει τις σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων ενώ σημειώνεται ότι το μέτρο του rapid test για τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί από κάθε 72 σε 48 ώρες «στερείται τεκμηρίωσης, δημιουργεί πρακτικά προβλήματα στην εργασία και στην προσωπική ζωή των εκπαιδευτικών και καθιστά δυσβάσταχτη την καθημερινότητά τους».
Γίνεται αναφορά σε «μεθόδευση» που αποσκοπεί στην «ηθική και οικονομική εξουθένωση (εξευτελισμό και καταρράκωση) των προσώπων που επιλέγουν, ως έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα και ελευθερία, να μην εμβολιαστούν».
Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η υποχρεωτικότητα της μάσκας σε εκπαιδευτικούς και παιδιά αποδυναμώνει δραστικά, αν όχι εξουδετερώνει, την επικοινωνία μεταξύ τους. Αρκετοί εκπαιδευτικοί, συνεχίζει, νιώθουν ότι η συνοδεία παιδιών στις κινητές μονάδες για rapid test είναι μια μεγάλη ευθύνη την οποία δεν θα ήθελαν να επωμίζονται, καθώς οποιαδήποτε παρεμβατική ιατρική εξέταση στα παιδιά πρέπει να γίνεται συνοδεία γονέων/κηδεμόνων.
«Οι εκπαιδευτικοί δεν θέλουν να συμβάλλουν με κανένα τρόπο σε διακρίσεις εις βάρος παιδιών, κι όμως εξαναγκάζονται να το κάνουν καθώς έχουν οδηγίες όπως τα παιδιά που δεν φορούν μάσκα να μεταφέρονται σε άλλη αίθουσα και να στερούνται ουσιαστικά την διδασκαλία» λέει η συντεχνία.
Ακόμη αναφέρεται ότι υφίσταται διάκριση εμβολιασμένων και μη εκπαιδευτικών, καθώς οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί, σε περίπτωση που είναι επαφές κρούσματος υποχρεώνονται να μένουν σε αυτοπεριορισμό, ενώ οι εμβολιασμένοι, παρόλο που νοσούν και μεταδίδουν, όχι.
Η «Ισότητα» λέει εξάλλου ότι δεν εμπίπτει στον ρόλο των εκπαιδευτικών να ενημερώνουν/πείθουν τους μαθητές να προβούν σε εμβολιασμό και ότι η απόφαση για εμβολιασμό των ανήλικων παιδιών πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης επιλογής των γονέων/κηδεμόνων τους, κατόπιν επαρκούς πληροφόρησης.