Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Είναι ανοιχτή η πόρτα για υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Κύπρο; (BINTEO)
Είναι ανοιχτή η πόρτα για υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Κύπρο; (BINTEO)

Είναι ανοιχτή η πόρτα για υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Κύπρο; (BINTEO)

Σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τη συνταγματικότητά του μίλησε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», ο Καθηγητής Άρης Κωνσταντινίδης.

Όπως ανέφερε, έχει ήδη περάσει ένας χρόνος από τότε που άρχισαν οι εμβολιασμοί και διαψεύσθηκαν οι «Κασσάνδρες» για τους κινδύνους, σημειώνοντας παράλληλα πως ήταν ανθρώπινο να υπάρχουν επιφυλάξεις στην αρχή.

Ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε πως η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν μπορεί να σημαίνει, και δεν πρέπει, να επιβληθεί με τρόπο άμεσο. Δεν μπορεί να είναι καταναγκαστικός με την έννοια ότι θα έρχονται υγειονομικοί και θα μας βάζουν μια σύριγγα στο μπράτσο».

 

 

Το ζήτημα, τόνισε, είναι εάν θα είναι έμμεσα υποχρεωτικός, με την έννοια ότι θα μπορεί να επιβληθεί κάποια κύρωση σε περίπτωση που κάποιος δεν συμμορφωθεί με αυτή την υποχρεωτικότητα.

Το ΕΔΑΔ, είπε, σε αρκετές υποθέσεις, έχει δεχθεί ότι εν τέλει δεν παραβιάζεται το ανθρώπινο δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και την προσωπική αυτονομία όταν επιβάλλεται υποχρεωτικός εμβολιασμός και έφερε ως παράδειγμα υπόθεση του περασμένου Απριλίου, σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε παιδιά στη Τσεχία.

Κληθείς να σχολιάσει εάν υπάρχουν νομικά εμπόδια στην Κύπρο για να επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός, ο κ. Κωνσταντινίδης σημείωσε πως το συγκεκριμένο δικαίωμα που θίγεται, είναι το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, αυτό στα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, προστατεύεται λίγο πολύ με τον ίδιο τρόπο, τόνισε.

«Αν τεθεί ένα τέτοιο ζήτημα στα κυπριακά Δικαστήρια, θεωρώ απίθανο να μη ληφθεί υπόψη η νομολογία του ΕΔΑΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η «πόρτα» για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, είπε, είναι ανοικτή εφόσον υπάρχει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση.

«Επειδή έχουμε να κάνουμε με στάθμιση δικαιωμάτων, αφενός το ατομικό δικαίωμα του καθενός να μη δώσει τη συναίνεση του για την επέμβαση στο σώμα του, αφετέρου θα πρέπει να σταθμιστεί με το συλλογικό συμφέρον στη δημόσια υγειά».

Σε σχετική απόφαση του ΕΔΑΔ, πρόσθεσε, στη νομολογία του μιλάει για καθήκον και για καθήκον κοινωνικής αλληλεγγύης.

Όπως είπε, το σκεπτικό είναι τέτοιο που δίνει προτεραιότητα στη δημόσια υγεία.

Δείτε όλα όσα ανέφερε στο βίντεο που ακολουθεί

Πηγή: Sigmalive

 

Send this to a friend