Καραγιάννης: Όταν το 31% των κρουσμάτων είναι σε παιδιά, τι άλλο θέλουν; (βίντεο)
Για τη μετάλλαξη Όμικρον και τα κρούσματα σε σχολεία μίλησε στο Πρωτοσέλιδο και στην πρωινή εκπομπή του Ράδιο Πρώτο το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης.
Αρχικά, αναφερόμενος στο θέμα της μεταδοτικότητας, εξήγησε ότι είναι κατά 500 φορές πιο μεταδοτική ενώ η Δέλτα ήταν κατά 60 από τα προηγούμενα στελέχη. Έχουμε να κάνουμε με ένα «σούπερ» μεταδοτικό στέλεχος αλλά θέλω να αναμένουμε να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί αυτό το στέλεχος.
Σε ερώτηση η μετάλλαξη εάν αντιμετωπίζεται από τα υφιστάμενα εμβόλια, απάντησε ότι «αυτό δεν το ξέρουμε ακόμα, αυτή τη στιγμή η Pfizer ανακοίνωσε ότι απομόνωσε τον ιό και τον καλλιεργεί και θα το αναμίξουν με αντισώματα για να δουν ακριβώς την αποτελεσματικότητα. Το ίδιο θα γίνει και με τις εταιρείες που έφτιαξαν τα μονοκλωνικά».
Ερωτηθείς για τα μέτρα που αφορούν τα παιδιά στην Κύπρο, εξήγησε ότι η μάσκα στα παιδιά ήταν εισήγηση της ΣΕΕ με βάση τα δεδομένα. Σε χώρες που ήταν υποχρεωτική στα παιδιά, είχε θετική επίπτωση. Όταν το 31% των κρουσμάτων είναι σε παιδιά κάτω των 18 χρόνων, τι άλλο θέλουν αυτά τα άτομα; Η Εθνική Αναφορά δείχνει ότι 14% των κρουσμάτων είναι σε δημοτικά, 14% σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης και 5% σε παιδιά κάτω των 5 ετών».
Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο, είπε ότι τελικά οι μεταλλάξεις μπορεί τελικά να αποδυναμώσουν τον ιό, εξηγώντας ότι αυτός είναι ο μηχανισμός του ιού για να προσαρμόζεται στον ξενιστή του.
Έτσι δεν αποκλείεται να είναι μια «θετική» εξέλιξη η μετάλλαξη Όμικρον, από την άποψη ότι θα συντείνει στην αύξηση της ανοσίας της αγέλης χωρίς ιδιαιτέρα προβλήματα. Ο μεγάλος αριθμός των μεταλλάξεων δεν είναι δυνατόν να μην έχει κάποια επίπτωση στον ιό.
Πηγή: Sigmalive