Home ΛΑΡΝΑΚΑ Βύρας: Ο αρχαιολογικός πλούτος της Λάρνακας η προμετωπίδα για προσέλκυση τουριστών
Βύρας: Ο αρχαιολογικός πλούτος της Λάρνακας η προμετωπίδα για προσέλκυση τουριστών

Βύρας: Ο αρχαιολογικός πλούτος της Λάρνακας η προμετωπίδα για προσέλκυση τουριστών

Ο τεράστιος αρχαιολογικός πλούτος της Λάρνακας πρέπει να αναδειχθεί και να αποτελέσει την προμετωπίδα της πόλης στην προσέλκυση τουριστών και επισκεπτών, ανέφερε την Τετάρτη ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας.

Ο Δήμαρχος μιλούσε σε τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί στον χώρο του αρχαίου λιμανιού Λάρνακας, όπου η Ελενα Τάνου, Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας «The Phoenicians’ Route» του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρέδωσε στον κ. Βύρα, τον Πρόεδρο της ΕΤΑΠ και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, το βραβείο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας “The Phoenicians` Route” που παρέλαβε πρόσφατα στη Σικελία, για το έργο που αφορά στην τρισδιάστατη Εικονική Αναστήλωση του Αρχαίου Λιμανιού του Κιτίου.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας εξέφρασε ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές που βοήθησαν ώστε «να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, όπως η ΕΤΑΠ, ο Οργανισμός Νεολαίας, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και διάφοροι εθελοντές που δούλεψαν για να καταφέρουμε την απεικόνιση του αρχαίου λιμανιού της Λάρνακας, προβάλλοντας τον πολιτισμό και την κουλτούρα της πόλης».

Πρόσθεσε ότι «η Λάρνακα είναι από τις 20 αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο που έχουν συνεχιζόμενη κατοίκηση στον ίδιο τόπο κάτι που δεν το είχαμε προβάλει και δεν το αναδείξαμε στον βαθμό που έπρεπε. Ένα πιο σημαντικό έργο είναι ότι θα καταφέρουμε επιτέλους να έχουμε και την πραγματική απεικόνιση του αρχαίου λιμανιού, αφού ήδη μετακινήθηκαν τα γήπεδα τένις και στο χώρο βρίσκεται η Γαλλική Αρχαιολογική αποστολή που ξεκίνησε την ανασκαφή αυτού του σημαντικού έργου».

Ανέφερε ακόμα πως «ένα έργο που έχουμε ήδη ανακοινώσει σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Δήμο Λάρνακας είναι ακριβώς η ενοποίηση τριών σημαντικών αρχαιολογικών μνημείο της πόλης, όπως είναι το αρχαίο λιμάνι, το Μουσείο της Λάρνακας και το ψηφιδωτό του Ηρακλή. Είμαστε ήδη στην διαδικασία ετοιμασίας των εγγράφων για επιλογή μελετητών, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης της γης από το Τμήμα Αρχαιοτήτων» είπε και πρόσθεσε πως «θέλουμε σύντομα να δώσουμε αυτό τον τεράστιο πλούτο σ’αυτούς που τους ανήκει, στους κατοίκους, στους επισκέπτες της Λάρνακας, η οποία έχει πλούτο που πρέπει να αναδειχθεί και να είναι η προμετωπίδα μας στην προσέλκυση τουριστών αλλά και επισκεπτών στην πόλη».

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) Ντίνος Λευκαρίτης ανέφερε ότι «σίγουρα η αναστήλωση του αρχαίου λιμανιού Κιτίου είναι κάτι το τρομερό και δίνει μεγάλη περηφάνια στη Λάρνακα. Η διάκριση αυτή τιμά τη χώρα μας και τη Λάρνακα διεθνώς, αφού  πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο, που θα γίνει και με εικονική τρισδιάστατη μορφή, με στόχο ο αρχαιολογικός αυτός χώρος να έχει μια μεγάλη απήχηση όχι μόνο στη Λάρνακα αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι «η ΕΤΑΠ Λάρνακας σε συνεργασία με τον ΟΝΕΚ, το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Δήμο Λάρνακας, το ΕΒΕΛ και άλλους φορείς, ξεκίνησε μια εντατική προσπάθεια εκσυγχρονισμού του τρόπου παροχής πληροφόρησης προς τον ξένο και τον ντόπιο επισκέπτη, υιοθετώντας διάφορες ψηφιακές καινοτόμες. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την όλη προσπάθεια ζωντανεύοντας και άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Λάρνακας σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων» είπε και εξέφρασε ευχαριστίες σε όλους όσοι συνεργάστηκαν για αυτή την επιτυχία της πόλης.

Ο Κλεάνθης Κουτσόφτας, Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου εξέφρασε «ιδιαίτερη τιμή» για την παραλαβή του βραβείου, το οποίο  αποτελεί όπως είπε «μεγάλη διάκριση για τον Οργανισμό, σε συνεργασία με την ΕΤΑΠ Λάρνακας. Στόχος μας ως Οργανισμός Νεολαίας είναι αυτή η εμπλοκή να πραγματοποιείται με καινοτομία και διαδραστικό τρόπο προς την νεολαία, δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να μπορούν να πλησιάσουν τον πολιτισμό και την ιστορία μας με τον τρόπο της τεχνολογίας».

Πρόσθεσε ότι «αυτό είναι κάτι που οραματίζεται ο Οργανισμός και είναι μια ευκαιρία να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους να μεταφέρουμε στη νεολαία πράγματα που αφορούν την ιστορία μας. Θα συνεχίσουμε με αυτές τις ιδέες να καινοτομούμε» είπε και εξέφρασε ευχαριστίες στην ΕΤΑΠ Λάρνακας και τον Δήμαρχο για τη στήριξη και τη συνεργασία, τους Λειτουργούς και τους εθελοντές που θυσίασαν το χρόνο τους για να επιτευχθεί αυτό το έργο καθώς και στο Υφυπουργείο Τουρισμού, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το ΕΒΕ Λάρνακας για τη συνεργασία.

Στις δικές του δηλώσεις του ο Σταύρος Σταύρου, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας (ΕΒΕΛ) εξέφρασε ευχαριστίες στην «ΕΤΑΠ Λάρνακας, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τον Οργανισμό Νεολαίας για τις εξαιρετικές προσπάθειες που κάνουν», τους κάλεσε «μην σταματήσουν να μας κάνουν περήφανους με όλα αυτά που μαθαίνουμε σιγά σιγά ότι δημιουργούνται, και φέρνουν τη Λάρνακα πάντα μπροστά».

Ανέφερε ακόμα ότι «πρέπει να πιστέψουμε τελικά πως η επόμενη δεκαετία ανήκει στη Λάρνακα και είναι στο χέρι μας να τη φέρουμε εκεί που της αξίζει».

Τέλος η Ελενα Τάνου, Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας «The Phoenicians’ Route» του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε ιδιαίτερη τιμή για την παρουσία της στη Λάρνακα για να δώσει το βραβείο που παρέλαβε εκ μέρους της ΕΤΑΠ Λάρνακας και του ΟΝΕΚ.

Πρόσθεσε ότι «το 1987 το Συμβούλιο της Ευρώπης έκανε αυτές τις διαδρομές ώστε να αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά πολλών χωρών της Ευρώπης, ώστε αυτές σήμερα να δίνουν πραγματικά την βιωσιμότητα στις πόλεις και με καινοτόμους τρόπους να ζούμε την πολιτιστική κληρονομιά. Σήμερα υπάρχουν  45 πιστοποιημένες διαδρομές και μία από αυτές είναι «ο Δρόμος των Φοινίκων» που πιστοποιήθηκε το 2003 και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χωρών την Κύπρο, το Λίβανο, την Ιορδανία, τη Σαρδηνία και τη Σικελία».

Εξήγησε ακόμα ότι «ο «Δρόμος των Φοινίκων» συνεργάζεται με πάρα πολλούς φορείς, όπως τα Υπουργεία Τουρισμού της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κύπρου, με τα πανεπιστήμια και τα Μουσεία της Ευρώπης καθώς και με ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία ηγείται ή συνεργάζεται. Θέλουμε να δώσουμε αυτή τη μαγεία των Φοινίκων, που έφτασαν στην Κύπρο με πολύ ειρηνικό τρόπο γιατί ήταν πραγματικά κυρίαρχοι και άρχοντες της ναυτιλίας, του εμπορίου και του πολιτισμού».

Send this to a friend