Home ΛΑΡΝΑΚΑ Κοντά στο όραμα για μια νέα αειφόρο περιοχή η Λάρνακα
Κοντά στο όραμα για μια νέα αειφόρο περιοχή η Λάρνακα

Κοντά στο όραμα για μια νέα αειφόρο περιοχή η Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ O ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι ευελπιστούν οι παράγοντες της Λάρνακας ότι θα έχουν μετακινηθεί εξ’ ολοκλήρου οι εταιρείες υγραερίου στο Βασιλικό και περίπου το ίδιο διάστημα να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου Σχεδίου Περιοχής στους χώρους του πρώην διυλιστηρίου και των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων και γκαζιού.

Αυτό λέχθηκε κατά την πρόσφατη ετήσια γενική συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας, με τον πρόεδρο του σώματος Σταύρο Σταύρου να τονίζει ότι η πόλη βρίσκεται ένα βήμα πριν την υλοποίηση του οράματος για μια νέα υπερσύγχρονη και αειφόρο περιοχή. Αναφερόμενος στις διαδικασίες μετακίνησης των οχληρών εγκαταστάσεων από τα παράλια της Λάρνακας, ο κ.Σταύρου είπε ότι οι εργασίες όλων των εταιρειών πετρελαιοειδών έχουν τερματιστεί και μεταφερθεί στο Βασιλικό.

 

 

Οι περισσότερες δεξαμενές έχουν κατεδαφιστεί, ενώ οι τελευταίες θα κατεδαφιστούν μέχρι το τέλος του έτους. Η περιοχή έχει αποχαρακτηριστεί από την οδηγία SEVEZO. Όσον αφορά το υγραέριο, έχει εξευρεθεί λύση στο θέμα εκφόρτωσής του από το λιμάνι Βασιλικού και ως εκ τούτου οι εγκαταστάσεις υγραερίου αναμένεται να μετακινηθούν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

«Αναμένουμε ότι εντός του νέου έτους θα τεθεί σε ισχύ το νέο Σχέδιο Περιοχής στις περιοχές Λάρνακας και Λειβαδιών που παρουσιάστηκε πρόσφατα, το οποίο εισάγει μοντέρνες μεθόδους ενεργής πολεοδομίας. Θα είναι μια περιοχή αναζωογονημένη, φιλική στον εργαζόμενο, τον τουρίστα και τον κάτοικο και θα δημιουργεί ένα πολύ-λειτουργικό και ποιοτικό αστικό περιβάλλον», σημείωσε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ.

Λιμάνι – Μαρίνα

Σε σχέση με το μεγαλεπήβολο έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας, ένα έργο που πέρασε από χίλια μύρια κύματα, ο Στ. Σταύρου είπε ότι σήμερα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και αναμένεται ότι το πρώτο τετράμηνο του 2022 η διαχείριση των δύο χώρων θα περάσει εξ’ ολοκλήρου στα χέρια της κοινοπραξίας Kition Ocean Holdings.

«Η παραθαλάσσια αυτή ανάπτυξη θ’ αλλάξει άρδην τις οικονομικές παραμέτρους της Λάρνακας με ουσιαστική συνεισφορά στο ΑΕΠ, στην  προσέλκυση επενδύσεων, ενώ θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα θα βελτιώσει τα μέγιστα την εικόνα του παραλιακού μετώπου. Το ΕΒΕΛ θα είναι δίπλα στην κοινοπραξίακαι στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας, ώστε να υλοποιηθεί όσο το δυνατό πιο ομαλά η σημαντικότατη αυτή επένδυση», επισήμανε. Ο κ.Σταύρου πρόσθεσε ότι το ΕΒΕΛ θα παρακολουθεί την πρόοδο του έργου, αναμένοντας από τις κρατικές υπηρεσίες και την Αρχή Λιμένων να ευθυγραμμιστούν με τις αρχικές αποφάσεις.

 

Send this to a friend