Home ΛΑΡΝΑΚΑ Εγκαινιάστηκε η πρώην Λέσχη Λάρνακας (ΦΩΤΟ)
Εγκαινιάστηκε η πρώην Λέσχη Λάρνακας (ΦΩΤΟ)

Εγκαινιάστηκε η πρώην Λέσχη Λάρνακας (ΦΩΤΟ)

ΓΡΑΦΕΙ O ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Έργο που εμπλουτίζει σε μεγάλο βαθμό το πολιτιστικό κεφάλαιο της Λάρνακας και ειδικά της διατήρησης της λαϊκής μας τέχνης, θεωρείται ο Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού (το κτήριο της πρώην Λέσχης Λάρνακας) που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης (3/11) από τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Ο συγκεκριμένος χώρος, που βρίσκεται επί της οδού Ζήνωνος Κιτιέως, απέναντι από το Μουσείο Πιερίδη, αποτελεί έναν νέο πυρήνα πολιτισμού, ο οποίος ταυτόχρονα αποτελεί κι ένα σημείο τουριστικής αναφοράς. Το κτήριο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα οικοδομήματα της Λάρνακας, συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης.

 

 

Σε αυτό λειτουργεί σήμερα το Κέντρο Λαϊκής Δημιουργικότητας, όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν από έμπειρους τεχνίτες τη διαδικασία κατασκευής παραδοσιακών έργων λαϊκής τέχνης που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, όπως λευκαρίτικα κεντήματα, αθηενίτικες δαντέλες,καλαθοπλεχτική Λειβαδιών και άλλες τέχνες.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, νύχτα και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Στο κέντρο αυτό συμμετέχουν η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας και οι Δήμοι Λευκάρων, Αθηένου και Λιβαδιών. Επίσης, με την ανάπλαση της εξωτερικής αυλής και κήπου, φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις και μικρές εκδηλώσεις, όπως παρουσιάσεις βιβλίων.

Το κόστος ανάπλασης του ιστορικού κτηρίου ανήλθε στο 1 εκ, 700 χιλιάδες ευρώ.Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσα στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Το κτήριο κτίστηκε τον 18ο αιώνα και η αρχική του χρήση ήταν οικία. Ανήκε στην οικογένεια Ματτέϊ, η οποία ήταν μια πλούσια και σημαντική οικογένεια γαιοκτημόνων ιταλικής καταγωγής και Λατίνων της Κύπρου.

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που παίζουν μουσικά όργανα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, παίζει ένα μουσικό όργανο και στέκεται

Με την άφιξη των Άγγλων στο νησί, το 1878, μετατράπηκε σε λέσχη για δημόσιους υπαλλήλους και στρατιωτικούς. Στην αυλή του κτηρίου δημιουργήθηκε το πρώτο γήπεδο τένις στην Κύπρο. Μετά το 1960 μετονομάστηκε από EnglishClub σε Λέσχη Λάρνακας. Το 1974 και για ένα χρόνο φιλοξένησε οικογένειες προσφύγων.

 

Send this to a friend