Εξειδικευμένο Κέντρο Διαβήτη λειτουργεί στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, με στόχο την όσον το δυνατό καλύτερη ρύθμιση των διαβητικών ασθενών και τη μείωση των επιπλοκών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΚΥπΥ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη η οποία γιορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου.
Στην ανακοίνωση του ΟΚΥπΥ αναφέρεται ότι «η επένδυση στις υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό του εξειδικευμένου Κέντρου Διαβήτη του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, με στόχο την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς, αποτελεί προτεραιότητα για τον ΟΚΥπΥ».
Στο πλαίσιο αυτό, προστίθεται, «από τον Ιούλιο του 2020 λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας ένα σύγχρονο και πρότυπο Κέντρο Διαβήτη, το οποίο στελεχώνεται από έμπειρους και εξειδικευμένους γιατρούς στην αντιμετώπιση του Διαβήτη και στεγάζεται σε ευρύχωρο ιατρείο στο ισόγειο του νέου Νοσοκομείου Λάρνακας».
Σημειώνεται ότι «είναι το μοναδικό Κέντρο Παγκύπρια όπου προσφέρονται όλες οι υπηρεσίες, τόσο για πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου, καθώς και των επιπλοκών της». Το Κέντρο, ενημερώνει ο ΟΚΥπΥ, είναι εξοπλισμένο με ότι είναι αναγκαίο για τις εξετάσεις που είναι απαραίτητες, όπως βιοθυσιόμετρο, βυθοσκόπιο, ηλεκτρονική ζυγαριά και Doppler για έλεγχο αγγείων.
Αναφέρεται επίσης ότι καθημερινά στο Κέντρο λειτουργεί Διαβητολογικό Ιατρείο όπου παρακολουθούνται ασθενείς με γνωστό ιστορικό διαβήτη, ενώ μία φορά την εβδομάδα προσέρχονται ασθενείς με πρωτοεμφανιζόμενο διαβήτη ή νέοι αρρύθμιστοι ασθενείς που παραπέμπονται για γλυκαιμική ρύθμιση ενώ σε εβδομαδιαία βάση, υπάρχει ιατρείο προδιαβήτη και ιατρείο λιπιδίων, κάτι που σχεδόν συνυπάρχει σε διαβητικούς ασθενείς.
Επιπλέον σημειώνεται ότι γίνεται σε όλους τους ασθενείς έλεγχος για παρουσία περιφερικής νευροπάθειας και δίνονται οδηγίες και διαφωτιστικό υλικό.
Σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ είναι και το μοναδικό Κέντρο στο οποίο λειτουργεί ιατρείο διαβητικού ποδιού δύο φορές τον μήνα, όπου εκτός από έλεγχο νευροπάθειας, γίνεται καθαρισμός υπερκερατώσεων και εξελκώσεων και όπου είναι απαραίτητο, παραπομπή σε αγγειολογικό Κέντρο ή άλλη συναφή ειδικότητα με σκοπό την αποφυγή και μείωση των ακρωτηριασμών των κάτω άκρων.
Επίσης, μια φορά την εβδομάδα λειτουργεί ιατρείο διαβήτη κύησης στο οποίο παραπέμπονται εγκυμονούσες μετά από παθολογική καμπύλη σακχάρου ή έγκυες με προϋπάρχον διαβήτη. Η παρακολούθηση συνεχίζεται για προληπτικούς λόγους, βάσει κατευθυντήριων οδηγιών, μέχρι και 3 χρόνια μετά τον τοκετό.
Στην ανακοίνωση του ΟΚΥπΥ αναφέρεται ακόμα πως «με γνώμονα ότι, η τεχνολογία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο και στην αντιμετώπιση του διαβήτη, στο Κέντρο γίνεται τοποθέτηση και παρακολούθηση στη συνέχεια αντλίας ινσουλίνης σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1. Πρόσφατα, ξεκίνησε και η τοποθέτηση συσκευής για συνεχή καταγραφής γλυκόζης με σκοπό την καλύτερη ρύθμιση αυτών των ατόμων και για το σκοπό αυτό, δημιουργήθηκε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο όπου οι ενδιαφερόμενοι αποστέλλουν τα αποτελέσματα για καθημερινή αξιολόγηση».
Για την καλύτερη εκπαίδευση και παρακολούθηση των ατόμων με αντλία ινσουλίνης, λειτουργεί δύο φορές το μήνα, ιατρείο αντλίας ινσουλίνης.
Οι εργασίες του Διαβητολογικού Κέντρου «συνεπικουρούνται από εξειδικευμένη Νοσηλεύτρια με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, ενώ καθημερινά γίνεται εκπαίδευση σε άτομα που ξεκινούν να λαμβάνουν ινσουλίνη καθώς επίσης και την σωστή μέτρηση τιμών γλυκόζης με μετρητή σακχάρου. Στο πλαίσιο αυτό, τα συγκεκριμένα άτομα εκπαιδεύονται για την διάγνωση και αντιμετώπιση υπογλυκαιμικών επεισοδίων».
Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού, στο Κέντρο λειτουργεί σε καθημερινή βάση, από τις 07.30 έως τις 10 το πρωί, τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας με νοσηλεύτρια, μέσω της οποίας δίνονται οδηγίες και συστάσεις σε διαβητικούς ασθενείς, ακόμη και από ασθενείς που δεν εξυπηρετούνται από αυτό.
Κύριος στόχος του Κέντρου Διαβήτη στο ΓΝ Λάρνακας του ΟΚΥπΥ «είναι η όσον το δυνατό καλύτερη ρύθμιση των διαβητικών ασθενών και η μείωση των επιπλοκών. Έτσι, σε όλους τους ασθενείς γίνεται, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες κλινικές και Τμήματα του νοσηλευτηρίου, έλεγχος για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και για διαβητική νεφροπάθεια, ενώ όπου είναι αναγκαίο γίνεται παραπομπή για καρδιολογικό έλεγχο».
Σημειώνεται πως «στο Κέντρο μπορούν να απευθύνονται ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, τύπου 2, διαβήτη κύησης, ασθενείς με αντλίες ινσουλίνης, καθώς και ασθενείς με προβλήματα διαβητικού ποδιού ώστε να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες, διεθνείς και ευρωπαϊκές οδηγίες».
Το Κέντρο Διαβήτη στο ΓΝ Λάρνακας, προστίθεται στην ανακοίνωση του ΟΚΥπΥ «αποτελεί μέρος της Παθολογικής Κλινικής του νοσηλευτηρίου, η οποία μια παράδοση χρόνων στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη (τακτικά εξωτερικά ιατρεία, Κέντρο αναφοράς). Μετά την σύσταση του ΟΚΥπΥ και συγκεκριμένα πριν από δύο περίπου χρόνια και παρά την πανδημία, έγινε αναδιάρθρωση των εξωτερικών ιατρείων της Παθολογικής Κλινικής».
Σήμερα «εκτός από ιατρεία γενικής Παθολογίας προσφέρονται και εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως ιατρείο υπέρτασης, ιατρείο λοιμωδών νοσημάτων και ηπατολογικό ιατρείο».