Πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λάρνακας
ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Στις τρομερές επιπτώσεις που προκάλεσε στην κυπριακή οικονομία η πανδημία αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας (ΕΒΕΛ) Σταύρος Σταύρου, κατά την πρόσφατη ετήσια γενική συνέλευση του επιμελητηρίου.
Ο κ.Σταύρου είπε ότι ο κορωνοιός επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Επικαλέστηκε, δε, τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η δημοσιονομική επιδείνωση στην Κύπρο ήταν μεγαλύτερη από τις πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το έλλειμμα του 2020 να φτάνει το 5,7% έναντι πλεονάσματος 1,5% το 2019 και το δημοσιονομικό ισοζύγιο να επιδεινώνεται κατά 7,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Λάρνακας, η επιδείνωση αυτή ήταν αναμενόμενη, καθότι, όπως εξήγησε, η Κύπρος, ως εξωγενής οικονομία, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από οποιεσδήποτε αρνητικές εξελίξεις. «Είναι λυπηρό ότι πολιτικές αντιπαραθέσεις στέρησαν σοβαρές ενισχύσεις προς την οικονομία. Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν εφάρμοσε το μέτρο των δανειοδοτήσεων με κρατικές εγγυήσεις και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Οι πλείστες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα υπολειτουργούσαν κατά την περίοδο της πανδημίας και συνεπώς παραμένουν βαριά πληγωμένες. Προσωπικά εκτιμώ ότι και το 2022 θα νιώσουμε τους κραδασμούς της πανδημικής κρίσης, παρόλο που θα είναι μια βελτιωμένη χρονιά συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα έτη. Όλα, βέβαια, θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας εντός της χώρας μας και διεθνώς», παρατήρησε ο κ.Σταύρου.
Το μεγάλο στοίχημα πλέον για τον εμποροβιομηχανικό κόσμο είναι να επιστρέψει στην μετά-πανδημία εποχή και σιγά – σιγά στην ομαλότητα.
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ τόνισε την ανάγκη η χώρα μας να εφαρμόσει ένα νέο αναπτυξιακό και επιχειρηματικό μοντέλο για να μπορέσει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, όπως άλλωστε είναι η θέση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) εδώ και χρόνια. Όπως ανέφερε ο Στ. Σταύρου, η πανδημία έκανε την ανάγκη αυτή πιο επιτακτική.