Η Κύπρος δείχνει το δρόμο της συνεργασίας με άλλα φίλια κράτη και πάντα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, σε δηλώσεις του μετά από την πραγματοποίηση της πολυεθνικής άσκησης «ΝΕΜΕΣΙΣ 2021».
Από την πλευρά της η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου είπε πως προγραμματίζεται να αρχίσει στις αρχές Δεκεμβρίου το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κύπρου, ενώ οι τουρκικές προκλήσεις μελετώνται και τα διάφορα ενδεχόμενα εξετάζονται σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.
Σε δηλώσεις στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) ύστερα από την πραγματοποίηση της πολυεθνικής άσκησης «ΝΕΜΕΣΙΣ 2021», ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης ανέφερε πως «στην άσκηση εξετάστηκαν σενάρια κρίσεων, σενάρια έκτακτης ανάγκης όπως π.χ. τρομοκρατικού κτυπήματος, φωτιάς ή έρευνας και διάσωσης εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχουμε δει ξεκάθαρα τη διακλαδικότητα και τη συμμετοχικότητα, αλλά και τη συνεργασία όλων των χωρών που συμμετέχουν σήμερα σ’ αυτή την άσκηση».
Σε σχόλιο ότι με την διεξαγωγή της άσκησης η Κύπρος αποδεικνύει το πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή της στην ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ο Υπουργός είπε «έτσι ακριβώς. Η Κύπρος δείχνει το δρόμο της συνεργασίας με άλλα φίλια κράτη και πάντα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου αλλά και του Δικαίου της Θάλασσας».
Όσον αφορά την συμμετοχή των χωρών, που φέτος είναι οκτώ ο Υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι μια σημαντική άσκηση και θα δούμε και άλλες ασκήσεις μέχρι το τέλος του έτους, στις οποίες θα μετέχουν και άλλες χώρες που σέβονται το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας».
Πρόσθεσε ακόμα ότι «στην άσκηση υπάρχει συμμετοχή και από τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος είναι παρών και δείχνουμε ακριβώς την συνεργασία και την διακρατικότητα όλων των χωρών που συμμετέχουν».
Από την πλευρά της η κ. Πηλείδου εξέφρασε περηφάνεια που «για όγδοη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται η συγκεκριμένη άσκηση, η οποία είναι πολύ σημαντική όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων». «Έχουν εξεταστεί πάρα πολλά σενάρια τα οποία προστατεύουν την Κυπριακή ΑΟΖ και από τρομοκρατικές ενέργειες και από το ενδεχόμενο θαλάσσιας ρύπανσης και από διάφορα άλλα περιστατικά, όπως και απεγκλωβισμό τραυματιών και άλλων ατόμων από τις πλατφόρμες», ανέφερε.
Χαρακτήρισε επίσης «πολύ σημαντική τη συμμετοχή τόσο των κρατικών υπηρεσιών που έχουν εργαστεί πάρα πολύ σκληρά, όπως επίσης και των ιδιωτικών εταιρειών αλλά και των χωρών που συμβάλλουν στην προσπάθεια της Κύπρου ούτως ώστε να έχουμε 26 περίπου μέσα που συμμετέχουν στην άσκηση και έχουν προσφέρει αυτό το εύρος της προστασίας και της δυνατότητας έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης περιστατικών».
Ερωτηθείσα για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κ. Πηλείδου απάντησε πως «σίγουρα προκλήσεις υπάρχουν, γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες ούτως ώστε να πάνε όλα ομαλά με την επανέναρξη των εργασιών και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε όντως μια ομαλή αλλά και θετική εξέλιξη όσον αφορά τα αποτελέσματα της επερχόμενης γεώτρησης».
Σε άλλη ερώτηση η Υπουργός απάντησε πως «προγραμματίζεται όπως έχει ήδη ανακοινωθεί γύρω στις αρχές Δεκεμβρίου του γεωτρητικού προγράμματος και γίνονται όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες. Ήδη έχουν φτάσει πολλά άτομα, προσωπικό και διάφοροι ειδήμονες της εταιρείας για να λάβουν μέρος στις εργασίες, γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες και είμαστε στην τελική τροχιά οργάνωσης της όλης διαδικασίας».
Όσον αφορά το επίπεδο της ασφάλειας η Νατάσα Πηλείδου είπε πως «γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες και είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει στήριξη από το διεθνή παράγοντα και από χώρες, όχι μόνο της περιοχής αλλά και χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Πιστεύω ότι γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες».
Σε ερώτηση κατά πόσον η Δημοκρατία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις, απάντησε πως «οι τουρκικές προκλήσεις μελετώνται και τα διάφορα ενδεχόμενα εξετάζονται σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας».
Από την πλευρά του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος είπε ότι «ολοκληρώθηκε με επιτυχία η σημερινή άσκηση στην οποία συμμετείχαν οκτώ χώρες με πέραν των 750 ατόμων και δύο διεθνείς Οργανισμοί. Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης είναι μια υπηρεσία, μια υποδομή για την οποία ως Κύπρος είμαστε περήφανοι που την έχουμε και αποτελεί παράδειγμα και πρότυπο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο».
Πρόσθεσε ότι «αυτό το Κέντρο, που μας κάνει τόσο περήφανους, εμείς θα συνεχίσουμε να το αναβαθμίζουμε και να το ενισχύουμε ακριβώς για να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στον τομέα αυτό».
Ταυτόχρονα ο Υπουργός εξέφρασε συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμμετείχαν στην άσκηση.
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύεται έναντι ευθυνών που απορρέουν από αξιοποίηση ΑΟΖ
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύεται έναντι των ευθυνών που απορρέουν από την αξιοποίηση της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, ενώ η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου ανέφερε πως όλες οι γειτονικές και φιλικές χώρες με συμφέροντα στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, που συμμετέχουν στην άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ 2021» αποδεικνύουν στην πράξη τη σημασία της ειρηνικής και γόνιμης περιφερειακής συνεργασίας.
Σε ομιλία του στην έναρξη της πολυεθνικής άσκησης «ΝΕΜΕΣΙΣ 2021» ο Υπουργός Άμυνας είπε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συνεχή αναβάθμιση των διαδικασιών για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, έρευνα και διάσωση και ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Πυξίδα μας είναι οι υποχρεώσεις μας που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, UNCLOS καθώς και το υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι της διεθνούς κοινότητας και της περιοχής μας».
Πρόσθεσε ότι «η επιτυχία της άσκησης NΕΜΕΣΙΣ, μιας πολυεθνικής και πολυυπηρεσιακής άσκησης, που διεξάγεται για 8η συνεχή χρονιά, βασίζεται κυρίως στο επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των συμμετεχόντων. Η αποτελεσματικότητα όλων των Οργανισμών που εμπλέκονται στον ευρύτερο τομέα της ασφάλειας στη θάλασσα δεν είναι ένας στόχος που πρέπει να επιτευχθεί, αλλά για μια διαδικασία που πρέπει να επιδιώκεται συνεχώς και στο πλαίσιο αυτό έγκειται η σημασία της άσκησης».
Ο Υπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τις χώρες που συμμετέχουν στην άσκηση δηλαδή την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και την Ιταλία, ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους με διάφορα μέσα και προσωπικό και σημείωσε πως η συμβολή τους και η συνεχής υποστήριξη τους «είναι πραγματικά σημαντική για μας».
Στην ομιλία του ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε και στο θέμα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και είπε πως «αναγνωρίζουμε πως η αξιοποίηση της ΑΟΖ μας, δεν συνοδεύεται μόνο από οφέλη αλλά και από ευθύνες» διαβεβαιώνοντας μάλιστα πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύεται να τις τηρήσει. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, «επιδιώκουμε ενεργά τη μεγιστοποίηση της συνεργασίας και του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων μερών, φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών, όπως η συγκεκριμένη άσκηση».
Στη δική της ομιλία η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου ανέφερε ότι η «πολυεθνική άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ 2021» είναι φέτος αφιερωμένη στην αξιολόγηση της ετοιμότητας όλων των Υπηρεσιών που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών που μπορεί να συμβούν σε πλατφόρμα γεώτρησης υδρογονανθράκων» μεταφέροντας «ιδιαίτερο χαιρετισμό στις αντιπροσωπείες των δύο ξένων αντιπροσωπειών και στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που δραστηριοποιούνται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Πρόσθεσε ότι μετά την δύσκολη περίοδο που βίωσαν όλοι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού «τώρα επιστρέφουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό στις συνήθεις εργασίες, προχωρώντας στην επανέναρξη του προγράμματος ερευνών στην ΑΟΖ της Κύπρου μέχρι το τέλος του έτους» ενώ συνεχάρη «θερμά το προσωπικό όλων των Υπηρεσιών που συνεργάστηκαν επιτυχώς μέχρι σήμερα, για την ασφαλή εκτέλεση της γεωτρητικής μας εκστρατείας. Η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά αποτελούν μεγάλο μέρος των κοινών μας προσπαθειών για την αποτελεσματική και ασφαλή αξιοποίηση των πηγών υδρογονανθράκων της Κύπρου» είπε.
Η κα. Πηλείδου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «αυτή η συνεργασία και ο συντονισμός θα συνεχιστεί και μάλιστα θα βελτιωθεί σε όλα τα επίπεδα».
Ταυτόχρονα εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι «όλες οι γειτονικές και φιλικές χώρες με συμφέροντα στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμμετέχουν σε αυτή την Πολυεθνική Άσκηση και είναι πάντα στο πλευρό μας, αποδεικνύοντας στην πράξη τη σημασία της ειρηνικής και γόνιμης περιφερειακής συνεργασίας».
Σημειώνεται ότι η πολυεθνική άσκηση «NEMEΣΙΣ 2021» πραγματοποιήθηκε εντός των θαλασσοτεμαχίων 1, 2, 8 και 9 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη συμμετοχή οκτώ χωρών, της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.
Όπως ανέφερε ο Διοικητής του ΚΣΕΔ Πλωτάρχης Ανδρέας Χαραλαμπίδης «η επιτυχία της άσκησης ήταν η συμμετοχή και των 7 χωρών οι οποίες προσκλήθηκαν για να λάβουν μέρος, που μαζί με την Κύπρο αριθμούν τις οκτώ. Συγκεκριμένα συμμετείχαν η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες έλαβαν μέρος στην άσκηση με 20 μέσα (πλωτά και εναέρια), 24 μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία, έξι μέσα από ιδιωτικές εταιρείες και δύο Διεθνείς Οργανισμοί, ο EMSA (European Maritime Safety Agency) και REMPEC (The Regional Marine Pollution Emergency Response Centre for the Mediterranean Sea).
Πρόσθεσε ότι «συνολικά στην άσκηση συμμετείχαν 750 άτομα, γεγονός που δείχνει την περιοχική αλλά και την διακρατική συνεργασία μεταξύ των κρατικών Υπηρεσιών της Κύπρου που προετοιμάζονται ούτως ώστε να αρχίσει με ασφάλεια και να συνεχίσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Δημοκρατίας. Η άσκηση ‘ΝΕΜΕΣΙΣ 2021’ δεν είναι στρατιωτική, αλλά είναι άσκηση ασφάλειας που έχει να κάνει με την ενέργεια και το ενεργειακό μας πρόγραμμα».
Ανέφερε ακόμα ότι η άσκηση είναι χωρισμένη σε 4 φάσεις. Η πρώτη, είπε, αφορούσε τρομοκρατικό κτύπημα σε πλατφόρμα και ήταν υπό το συντονισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης – της ΜΑΑΔ, η δεύτερη και τρίτη φάση που ήταν υπό τον συντονισμό του ΚΣΕΔ, αφορούσε απεγκλωβισμό ατόμων, κατάσβεση πυρκαγιάς, διακομιδή τραυματιών και εγκατάλειψη της πλατφόρμας από όλο το προσωπικό, δηλαδή μαζική διάσωση.
Τέλος η τέταρτη φάση που ήταν, όπως είπε, πολύ σημαντική και ήταν υπό τον συντονισμό του Τμήματος Αλιείας σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, αφορούσε την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης. «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ο μηχανισμός για να αντιμετωπιστεί μια τέτοια και οικολογική αλλά και οικονομική, καταστροφή που μπορεί να επιφέρει, η θαλάσσια ρύπανση» κατέληξε.
ΚΥΠΕ