Home ΛΑΡΝΑΚΑ Έργα για την πράσινη και ψηφιακή αναβάθμιση του Σ.Α. Λάρνακας
Έργα για την πράσινη και ψηφιακή αναβάθμιση του Σ.Α. Λάρνακας

Έργα για την πράσινη και ψηφιακή αναβάθμιση του Σ.Α. Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Χρηματοδότηση ύψους πέντε εκατομμυρίων, 250 χιλιάδων ευρώ, εξασφάλισε το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ), το οποίο εντάχθηκε στην ενότητα «Έξυπνη και Βιώσιμη Διαχείριση Υδάτινων Πόρων» του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με την χρηματοδότηση αυτή, το ΣΑΛ κάνει στροφή προς εναλλακτικές και βιώσιμες μορφές ενέργειας, με στόχο να μεταλλαχθεί σ’ ένα σύγχρονο και τεχνολογικά ανεπτυγμένο οργανισμό.

Στα πλαίσια αυτά, το Σ.Α. Λάρνακας επιδιώκει την εφαρμογή δράσεων, όπως η περαιτέρω χρήση ηλιακής ενέργειας με φωτοβολταικά συστήματα και βιοαερίου, η εφαρμογή σχεδίου παρακολούθησης των λυμάτων και του τριτοβάθμιου επεξεργασμένου νερού για θέματα υγείας και για τη μείωση των επικίνδυνων ουσιών στα επεξεργασμένα λύματα.

Παράλληλα, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΣΑΛ προς του πολίτες και τις επιχειρήσεις, θα υλοποιηθούν δράσεις ψηφιοποίησης της διαχείρισης λυμάτων και όμβριων υδάτων με τη χρήση γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών, όπως και η εφαρμογή συστήματος συντήρησης με σκοπό τη βέλτιστη απόδοση του δικτύου.

Μιλώντας σε  δημοσιογραφική διάσκεψη, ο διευθυντής του ΣΑΛ Άγγελος Χατζηχαραλάμπους είπε ότι ήδη κάποια απ’ αυτά τα έργα έχουν υλοποιηθεί ή τροχιοδρομούνται. Πιο συγκεκριμένα, ο κ.Χατζηχαραλάμπους ανέφερε ότι τα έργα που έτυχαν χρηματοδότησης είναι η δημιουργία Μονάδας Παραγωγής Βιοαερίου στον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρνακας (επιχορηγημένο κόστος ενός εκατομμυρίου) με σκοπό την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταικών συστημάτων (κόστους επίσης ενός εκατομμυρίου) και την τοποθέτησή τους στην οροφή των γραφειακών εγκαταστάσεων του οργανισμού και σ’ εννέα αντλιοστάσια της πόλης, ενώ προγραμματίζεται η κατασκευή ενός ηλιακού πάρκου στις στέγες των κτηρίων του τοπικού σταθμού επεξεργασίας λυμάτων και η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στον ίδιο σταθμό.

Παράλληλα, στα πλαίσια των έργων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το ΣΑΛ προγραμματίζει μείωση της ενέργειας με την αντικατάσταση 20 αντλιών παλαιάς τεχνολογίας με αναβαθμισμένο εξοπλισμό χαμηλής ενεργειακής απόδοσης, προμήθεια κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης αγωγών (CCTV) και βυτιοφόρου με συναφή εξοπλισμό με δυνατότητα εκτόξευσης νερού για βελτίωση και αναβάθμιση του δικτύου λυμάτων, την κατασκευή μονάδας παραγωγής νιτρικού ασβεστίου, με σκοπό την αποτροπή της δημιουργίας του επικίνδυνου αερίου υδροθείου, ενώ προγραμματίζεται και η υλοποίηση ορισμένων έργων ψηφιακής φύσης.

Τέλος, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων προχωρεί στην εφαρμογή δύο ερευνητικών προγραμμάτων. Το πρώτο, σε συνεργασία με το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού «Νηρέας» του Πανεπιστημίου Κύπρου, για την περιοδική παρακολούθηση των λυμάτων με στόχο την αποτύπωση της κατάστασης της δημόσιας υγείας στη Λάρνακα και το δεύτερο, σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας για την Έρευνα και την Καινοτομία «Κοίος», για την καλύτερη παρακολούθηση κι ενίσχυση της ικανότητας λήψης αποφάσεων βάσει δεδομένων για κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία του δικτύου λυμάτων και όμβριων.

Send this to a friend