
Εικονική αναστήλωση του αρχαίου λιμανιού Κιτίου Λάρνακας
ΓΡΑΦΕΙο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Νέες καινοτομίες, με την χρήση της τεχνολογίας, εισάγει το τελευταίο διάστημα η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας (ΕΤΑΠ) ως προς τον τρόπο παροχής πληροφοριών για διάφορα σημεία αναφοράς – ενδιαφέροντος στον ξένο τουρίστα.
Ουσιαστικά, οι καινοτομίες αυτές εκσυγχρονίζουν την ενημέρωση του ξένου επισκέπτη, ο οποίος μέσω της τεχνολογίας μπορεί να ξεναγηθεί σ’ όλη την πόλη και την περιφέρεια της Λάρνακας.
Όπως αναφέρθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη της ΕΤΑΠ, έχει ετοιμαστεί τρισδιάστατη απεικόνιση του λιμανιού του αρχαίου Κιτίου, ώστε ο επισκέπτης, ντόπιος και ξένος, να μπορεί ν’ ανακαλύψει πώς ήταν ο χώρος αυτός πριν από χιλιάδες χρόνια.
Είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστεί ένα τέτοιο εγχείρημα στην Κύπρο, δηλαδή τρισδιάστατη (3D) εικονική αναστήλωση αρχαιολογικού χώρου.
Παράλληλα, ετοιμάζεται και η δημιουργία των υποβρύχιων καταδυτικών διαδρομών της Λάρνακας (Larnaka Virtual Underwater Routes), οι οποίες περιλαμβάνουν το παγκοσμίως γνωστό ναυάγιο του «Ζηνοβία», τους τεχνητούς υφάλους από την βύθιση των πλοίων «Ελπίδα» και «LEF1» καθώς και τους υφάλους που βρίσκονται στην περιοχή της Ξυλοφάγου.
Οι υποβρύχιες καταδυτικές διαδρομές θα περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία για το κάθε καταδυτικό σημείο καθώς και παρουσίαση των καταδυτικών διαδρομών σε virtual μορφή 360 μοιρών. Μια εξίσου σημαντική καινοτομία που ετοιμάζει η τοπική εταιρεία τουρισμού είναι και η πλατφόρμα που αφορά τη διαδραστική περιήγηση μουσείων της Λάρνακας σε μορφή 360 μοιρών, με πληροφορίες για επιλεχθέντα εκθέματα (Larnaka Virtual Museums).
Πρόκειται για πλατφόρμα που για πρώτη φορά δημιουργείται στην Κύπρο και θα περιλαμβάνει το Δημοτικό Ιστορικό Αρχαίο – Μουσείο της Λάρνακας, το Μουσείο Πιερίδη, το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο στην Αθηένου, το Μουσείο Καλαμουργικής Λειβαδιών, το Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας.
Μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής, ο χρήστης θα μπορεί με τον υπολογιστή ή το κινητό του τηλέφωνο να μάθει περισσότερες πληροφορίες μέσω περιγραφής μ’ επιπρόσθετες φωτογραφίες και βίντεο.
Τέλος, επεκτείνεται και η πρωτοποριακή εφαρμογή με την ονομασία «Larnaka Storytelling Statues», η οποία ενημερώνει για την ιστορία σημαινουσών προσωπικοτήτων του παρελθόντος, σε σημεία όπου υπάρχουν αγάλματα στη Λάρνακα.
Σαρώνοντας τον κωδικό QR με το κινητό τηλέφωνο, ο χρήστης δέχεται… «τηλεφώνημα» από το άγαλμα, το οποίο διηγείται την ιστορία του και πώς αυτή συνδέεται με τη Λάρνακα.
Το πρόγραμμα ήδη λειτουργεί σε πέντε αγάλματα εντός της πόλης, ενώ θα επεκτείνεται, μεταξύ άλλων, στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, στο Μνημείο των Αρμενίων, στο άγαλμα της Ειρήνης στον δημοτικό κήπο, στην προτομή του Τεύκρου Ανθία και σε άλλα αγάλματα.
Όλες οι πιο πάνω δράσεις θα παρουσιαστούν αναλυτικά από την ΕΤΑΠ και τον Δήμο Λάρνακας σ’ εκδήλωση τον Οκτώβριο.