Σε έξαρση οι παράνομοι έρανοι, προσοχή συστήνει στους πολίτες το ΥΠΕΣ
Ο εθελοντισμός και η προσφορά είναι δύο αξίες που χαρακτηρίζουν τον Κύπριο πολίτη και ως τέτοιες οφείλουμε να προστατεύσουμε από την εκμετάλλευση επιτήδειων, αναφέρει σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Εσωτερικών σημειώνοντας ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έντονη έξαρση παράνομων εράνων για συλλογή χρημάτων ή αντικειμένων, κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Καλούμε τους πολίτες, σημειώνεται, «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να επιβεβαιώνουν ότι έχει εξασφαλιστεί σχετική άδεια από το Υπουργείο Εσωτερικών, όταν καλούνται να προσφέρουν σε έρανο».
Όπως αναφέρεται, η άδεια εράνου φέρει τα διακριτικά του Υπουργείου Εσωτερικών, αναγράφει τον διοργανωτή του εράνου, αναγράφει τον σκοπό του εράνου και έχει ισχύ όχι μεγαλύτερη των έξι μηνών.
Όλοι οι αδειοδοτημένοι έρανοι, προστίθεται, βρίσκονται σε κατάλογο που είναι υπό συνεχή επικαιροποίηση και βρίσκεται αναρτημένος στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.
Οι μόνοι, σημειώνεται, που με βάση τον Νόμο δεν χρειάζονται άδεια για διεξαγωγή εράνου είναι το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) και ο Επίτροπος του Πολίτη.
Το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει όσον αφορά τη συλλογή χρημάτων, ότι ο πιο ασφαλής τρόπος τα χρήματα να φτάσουν για εξυπηρέτηση του κοινωφελούς σκοπού που ανακοινώνεται, είναι να κατατίθενται από τον πολίτη απευθείας στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό που φέρει το όνομα «Έρανος υπέρ……» με αναγραφή του σκοπού. Εξίσου ασφαλής τρόπος είναι η δωρεά χρημάτων μέσω του charity direct.
Για την δωρεά χρημάτων (cash) στους δρόμους ή σε άλλους χώρους συνάθροισης, σημειώνεται, ο πολίτης θα πρέπει να ζητά να δει την άδεια και επίσης να ζητά απόδειξη είσπραξης ή δελτίο εισφοράς στο οποίο θα φαίνεται τυπωμένος ο σκοπός και ο αριθμός του εράνου.
Οι πολίτες καλούνται να μην δίνουν χρήματα έναντι απόδειξης ή δελτίου εισφοράς που δεν φέρει τυπωμένα τα πιο πάνω, αφού στη συνέχεια καθίσταται δύσκολο να διαπιστωθεί αν το πρόσωπο που πήρε τα χρήματα τα παρέδωσε για τον σκοπό του εράνου.
Όσον αφορά τη συλλογή αντικειμένων μικρής ή μεγαλύτερης αξίας μέσω διαδικτύου, ο πολίτης πρέπει να ελέγχει και πάλι την ύπαρξη της σχετικής άδειας εράνου.