Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Εμβόλια – Covid: Πόσα θα βγάλουν οι φαρμακοβιομηχανίες από την 3η δόση
Εμβόλια – Covid: Πόσα θα βγάλουν οι φαρμακοβιομηχανίες από την 3η δόση

Εμβόλια – Covid: Πόσα θα βγάλουν οι φαρμακοβιομηχανίες από την 3η δόση

Οι ΗΠΑ ενέκριναν αυτή την εβδομάδα την χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά του Covid-19 σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τα οποία είχαν ήδη εμβολιαστεί.

Το Ισραήλ και η Χιλή τη χορηγούν ήδη.

Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει λεπτομέρειες για το πρόγραμμά μας αναφορικά με την τρίτη δόση τις επόμενες ημέρες, και όπως φαίνεται θα ακολουθήσει τη γραμμή της Γαλλίας και της Γερμανίας που ξεκινούν την ενισχυτική φάση του εμβολιαστικού τους προγράμματος από το Σεπτέμβριο.

Παράλληλα μια πλειάδα χωρών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, εξετάζουν επίσης τη χορήγηση τρίτης δόσης σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την ανοσία του πληθυσμού τους, και παρά τις εκκλήσεις από διάφορους οργανισμούς που υποστηρίζουν πως δεν είναι ηθικό να χορηγούνται ενισχυτικές δόσεις όταν πολλές χώρες δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε δόσεις για την ολοκλήρωση της αρχικής φάσης του εμβολιασμού.

Όπως και να΄χει τα προγράμματα χορήγησης τρίτης δόσης αναμένεται να μαζέψουν δισεκατομμύρια δολάρια στις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer, BioNTech και Moderna, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι πωλήσεις θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν την αγορά των 6 δισ. δολαρίων ετησίως από τα εμβόλια της εποχικής γρίπης.

Η Moderna, η Pfizer και η BioNTech έχουν ήδη εισπράξει περισσότερα από 72 δισ. δολάρια σε πωλήσεις μόνο φέτος, τα οποία προέρχονται από συμπληρωματικές συμφωνίες για την προμήθεια εμβολίων και συμφωνίες για την προμήθεια των απαραίτητων δόσεων σε λιγότερο πλούσιες χώρες.

Οι αναλυτές της Refinitiv προέβλεψαν για το 2023 έσοδα άνω των 6,6 δισ. δολαρίων για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και 7,6 δισ. δολάρια για το εμβόλιο της Moderna, εκτιμήσεις που βασίζονται κυρίως στα έσοδα από τις πωλήσεις για την ενισχυτική δόση.

Αναμένουν επίσης ότι η ετήσια αγορά θα κυμανθεί σε περίπου 5 δισ. δολάρια ή υψηλότερα τελικά, με επιπλέον φαρμακοβιομηχανίες να ανταγωνίζονται για αυτές τις πωλήσεις. Στον αγώνα για την πίτα των ενισχυτικών δόσεων είναι πιθανό να μπουν η Novavax με έδρα το Μέριλαντ, που έχει συνάψει συμφωνία με την ΕΕ για την προμήθεια έως και 200 ​​εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της, το οποίο δεν έχει ωστόσο εγκριθεί ακόμα από τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ. Η γαλλική Sanofi και η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GSK εργάζονται επίσης για την παραγωγή ενός εμβολίου, το οποίο ελπίζουν ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους.

Η βρετανική AstraZeneca και η αμερικανική Johnson & Johnson συλλέγουν περισσότερα δεδομένα για τις ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων τους. Νέα εμβόλια από τις Novavax, Sanofi και CureVac της Γερμανίας θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως ενισχυτικά, υποθέτοντας ότι έχουν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές.

Ο αναλυτής στο Morningstar, Ντάμιεν Κόνοβερ, εκτιμά ότι ενώ πολλές από αυτές τις εταιρείες δεν κυκλοφορούν ακόμη στην αγορά, μέσα σε ένα χρόνο όλες θα έχουν στρατηγική για τον ενισχυτικό εμβολιασμό.

Τα εμβόλια επέτρεψαν στις δυτικές χώρες να επιστρέψουν σε μια πιο φυσιολογική ζωή, αλλά ωφέλησαν επίσης πολύ τις φαρμακοβιομηχανίες.

Η αγοραία αξία της BioNTech, μια μικρή γερμανική επιχείρηση βιοτεχνολογίας που είναι εισηγμένη στο Nasdaq, έχει εκτοξευτεί στα 92 δισ. δολάρια, γεγονός που την εκτόξευσε στις 10 κορυφαίες γερμανικές εταιρείες. Από την άλλη η Moderna με έδρα τη Μασαχουσέτη έβγαλε τα πρώτα της κέρδη από το εμβόλιο.

Οι φαρμακοβιομηχανίες υποστηρίζουν ότι χρειάζονται οι ενισχυτικές δόσεις λόγω των στοιχείων για μειωμένα επίπεδα αντισωμάτων μετά από έξι μήνες και της αύξησης των ποσοστών μόλυνσης σε χώρες που πλήττονται από την παραλλαγή Δέλτα.

ΠΗΓΗ: Naftemporiki.gr 

Send this to a friend