Shakshuka: Αυγά σε σάλτσα ντομάτας με φέτα -Το αγαπημένο μας καλοκαιρινό φαγητό
Είσαι από αυτούς που έχεις πάντα αυγά στο ψυγείο και ήρθε η στιγμή να μαγειρέψεις. Τι καλό θα φτιάξεις;
Εμείς σου έχουμε μία απίθανη συνταγή που είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι.
Τα αυγά είναι θρεπτικά, χορταστικά, πεντανόστιμα και είναι ο καλύτερος φίλος όσων δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να μαγειρεύουν. Mάλιστα ο αγαπημένος σεφ Anthony Bourdain τα είχε αποκαλέσει «τέλεια τροφή».
Τα αυγά είναι ιδιαίτερα νόστιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πάρα πολλούς τρόπους στη μαγειρική και σε δεκάδες συνταγές. Αν μια μέρα δεν έχεις μαγειρέψει τίποτα, η λύση είναι μία: να μαζέψεις όσα αυγά έχεις στο ψυγείο και να φτιάξεις κάτι εύκολο, γρήγορο, ελαφρύ και κυρίως πεντανόστιμο.
Τα αυγά Shakshuka είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που έρχεται από την Τυνησία, αλλά το μαγειρεύουν πολύ στο Μαρόκο και το Ισραήλ. Είναι ένας καγιανάς, μία στραπατσάδα δηλαδή που έχει μέσα αυγά και ντομάτα. Σκέτη λιχουδιά! Εχουμε την εντύπωση πως έτσι μαγειρεμένα αυγά δεν τα έχεις ξαναδοκιμάσει.
Είναι ένα πιάτο όλο χρώμα, γεύση και αρώματα που αξίζει να του δώσεις την προσοχή σου. Θα σου πάρει μόλις 30 λεπτά να την φτιάξεις και ούτε 5 λεπτά για να την εξαφανίσεις.
Ας δούμε την συνταγή του σεφ Γιάννη Λουκάκου γιααυγά Shakshuka με φέτα:
Υλικά:
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- 250 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 100 γρ. πιπεριές κόκκινες, σε λεπτές φέτες
- 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 25 γρ. πελτές ντομάτας
- 4 γρ. κύμινο, σκόνη
- 1 γρ. πάπρικα γλυκιά
- 5 γρ. χαρίσα
- 500 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 150 γρ. ντοματίνια ψητά, χοντροκομμένα
- 4 αυγά
- 150 γρ. φέτα, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
- 5 γρ. κόλιανδρος φρέσκος, φύλλα, χοντροκομμένος
- 5 γρ. μαϊντανός, φύλλα, χοντροκομμένος
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι, τριμμένο
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι διαμέτρου 30 εκ. σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το κύμινο, την πάπρικα, τον πελτέ, τη χαρίσα και το σκόρδο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 1 με 2 λεπτά μέχρι να μυρίσουν τα μπαχαρικά και το σκόρδο. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατίζουμε και φέρνουμε σε βρασμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε σημείο που η σάλτσα σιγοβράζει και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα περιττά υγρά από τις ντομάτες και να ενσωματωθούν όλα τα αρώματα για περίπου 10 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και με μία κουτάλα ή την πίσω πλευρά από ένα κουτάλι δημιουργούμε στη σάλτσα λακούβες (θήκες) αρκετά μεγάλες ώστε να χωρέσουν μέσα τα αυγά. Σπάμε από ένα αυγό με προσοχή μέσα στην κάθε λακούβα και αλατίζουμε. Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση, σκεπάζουμε με ένα καπάκι το τηγάνι και μαγειρεύουμε μέχρι να σφίξει το ασπράδι και ο κρόκος να είναι υγρός στο εσωτερικό του, για περίπου 4 με 6 λεπτά. Προσθέτουμε τα ντοματίνια, τη φέτα, το πιπέρι, τον κόλιανδρο, τον μαϊντανό και το ελαιόλαδο. Δοκιμάζουμε τη σάλτσα και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται.
Tip:
*Εναλλακτικά μπορείτε να τελειώσετε το ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190C.
*Σερβίρουμε σε μπολ με φρυγανισμένο ψωμί στο πλάι
*Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μυρωδικά σύμφωνα με το προσωπικό μας γούστο.
Πηγή: bovary.gr