Σημείωμα του Ανδρέα Μουσκάλλη για το EURO 2020. Ο Κύπριος κόουτς καταγράφει μέσα από το δικό του… φακό τα όσα είδαμε.
Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2020 ,άρχισε στις 11 Ιουνίου και τέλειωσε στις 11 Ιουλίου 2021. Λόγω του covid 19, αυτής της Παγκόσμιας Πανδημίας και των προβλημάτων που επισώρευσε, υπήρξε αυτή η καθυστέρηση για ένα χρόνο. Το EURO κανονικά θα διεξαγόταν το 2020. Το EURO 2020, διεξήχθην για πρώτη φορά σε 11 χώρες, για να τιμηθεί η επέτειος των 60χρόνων από την καθιέρωση του στα ευρωπαϊκά γήπεδα το 1960. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, διεξάγεται κάθε 4 χρόνια, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Το προηγούμενο EURO διεξήχθηκε στην Γαλλία από τις 10 Ιουνίου μέχρι τις 10 Ιουλίου 2016. Νικήτρια ομάδα που κέρδισε το βαρύτιμο τρόπαιο ήταν η Πορτογαλία.
Το τουρνουά EURO 2020 διεξαγόταν κάτω από απίστευτες αρνητικές και πρωτόγνωρες συνθήκες. Η εμφάνιση της Πανδημίας του Κορωνοϊού , προκάλεσε τεράστια προβλήματα στην ανθρωπότητα και άλλαξε τις ισορροπίες και τις προτεραιότητες των ανθρώπων και των κρατών.
Έπρεπε να αντιμετωπισθεί ένας μεγάλος αντίπαλος ο κορωνοϊός και μέσα στα γήπεδα και έξω από αυτά. Η απουσία παντελώς των φιλάθλων την προηγούμενη περίοδο του Euro 2020, τραυμάτισε και αδυνάτισε το ποδοσφαιρικό θέαμα.
Ο κορωνοϊός δημιούργησε πολλαπλά προβλήματα, ψυχολογικά , κοινωνικά , οικονομικά, εκπαιδευτικά, ηθικά. Δημιούργησε ανασφάλειες και αβεβαιότητες, στους ανθρώπους και στο ποδόσφαιρο γενικότερα.
Είναι γεγονός ότι το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα διεξαγόταν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, ήταν και αβέβαιο αλλά και επικίνδυνο, ότι μπορεί σε κάποια φάση να διακοπεί λόγω αυξημένων κρουσμάτων Κορωνοϊού.
Ηταν πράγματι ένα πρωτόγνωρο και θαμπό περιβάλλον, μέσα στο οποίο δεν μπορούσε να διακρίνεις καθαρά πως θα παρουσιασθούν οι 24 ομάδες του Τουρνουά.
Θεωρώ ότι όλων των ποδοσφαιρικών παραγόντων αυτό ήταν το ερώτημα. Η ποιότητα και η οργάνωση του EURO 2020.
Επίσης προβληματισμός υπήρχε και από την προηγούμενη απόφαση της UEFA , για την διεξαγωγή του πρωταθλήματος σε 11 χώρες . Με τις αβεβαιότητες και τις φοβίες έκδηλες το EURO 2020, επιτέλους ξεκίνησε στις 11 Ιουνίου 2021.
Οι 24 ομάδες, χωρισμένες σε 6 ομίλους, οι οποίες θα ανταγωνίζονταν και θα έδιναν στην ανθρωπότητα 51 ποδοσφαιρικούς αγώνες. Σοφή απόφαση της UEFA , τη διεξαγωγή των Ποδοσφαιρικών αγώνων να παρακολουθήσουν και ένα ποσοστό της χωρητικότητας των γηπέδων με θεατές, πολλές φορές μέχρι και 60 χιλιάδες. Καινοτομίες στο EURO 2020 πολλές. Κατ’ αρχάς η εισαγωγή του VAR στους αγώνες. Οι πέντε αλλαγές κατά της διάρκεια του αγώνα έδωσε μια εντελώς καινούρια διάσταση στο παιγνίδι. Οι υγειονομικές προφυλάξεις στο παιγνίδι. Οι υγειονομικές προφυλάξεις κατά την διάρκεια των αγώνων, με ποδοσφαιριστές και επιτελεία με μάσκες, και άλλους υγειονομικούς κανονισμούς και παρεμβάσεις. Χωρίς ανταλλαγές χειραψίας, μεταξύ των ποδοσφαιριστών. Εζησε η οικουμένη ένα διαφορετικό από οργανωτικής άποψης Ποδοσφαιρικό Τουρνουά, αλλά ένα ποδοσφαιρικό θέαμα εντός του αγωνιστικού χώρου.
Το EURO το 2016 , ήταν ένα πρωτάθλημα με πολύ καλή οργάνωση και καλό ποδοσφαιρικό θέαμα, το οποίο άρεσε στον κόσμο. Ηταν ένα τουρνουά , με πολλή αγωνιστική ποδοσφαιρική πειθαρχία και οργάνωση, με τακτισμούς και πολλές φορές με εκνευριστικές μεθόδους αλίευσης αποτελεσμάτων.
Στο EURO 2020 και οι 24 ομάδες έδειξαν μεγάλη διάθεση, ενθουσιασμό και αγωνιστικότητα, αποδεικνύοντας ότι οι διαφορές μεταξύ των ομάδων είναι πολύ μικρές και ευρίσκονται στις λεπτομέρειες.
Το EURO 2020, έδωσε στον κόσμο, ένα εξαιρετικό ποδοσφαιρικό θέαμα από την περίοδο των Ομίλων , μέχρι και το τέλος του τουρνουά. Ολες οι ομάδες του Τουρνουά , παρουσιάσθηκαν πανέτοιμες σε αγωνιστική και φυσική κατάσταση, ένοιωθαν υπερηφάνεια και αισιοδοξία για την πορεία τους και αγωνίσθηκαν με θάρρος, θέληση και πείσμα ,για την νίκη σε κάθε αγώνα. Υπήρξε κατά την άποψη μου, ένας μεγάλος ποδοσφαιρικός αυθορμητισμός, από όλες τις ομάδες και ένα ποδοσφαιρικό θράσος , στοιχεία που έδωσαν αξία στο τουρνουά και μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν υπήρχαν οι γνωστές σκοπιμότητες, η αργή εκνευριστική κατοχή και κυκλοφορία και η γνωστή έντονη αμυντική τακτική, χωρίς προϋποθέσεις επιθετικών ενεργειών. Το μίζερο ποδόσφαιρο δεν το παρακολούθησα στο EURO 2020, και νοιώθω ικανοποιημένος και γεμάτος ποδοσφαιρικό ενθουσιασμό για το μεγαλείο του ποδοσφαίρου και την μεγάλη ανάπτυξη του, παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα με τον κορονοϊο.
Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι όλες οι ομάδες έμαθαν να παίζουν καλό και ποιοτικό ποδόσφαιρο. Πολλές φορές εξαρτώνται από την καλή αγωνιστική κατάσταση την δεδομένη στιγμή. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των ομάδων πλέον δεν υφίστανται. Σμικρύνθηκαν οι αποστάσεις μεταξύ τους. Ολες οι ομάδες πράγματι , έδειξαν ενθουσιασμό στο EURO 2020. Αφησαν πίσω τους οι προπονητές τους , την διάθεση για το μίζερο , μαραζωμένο και φτωχικό παιγνίδι και έφτιαξαν ένα στρατηγικό σχήμα επιθετικογένειας χωρίς φόβο και ηττοπάθεια, αλλά με θάρρος και αυτοπεποίθηση. Αυτή η αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς των προπονητών , πρέπει να αναλυθεί σφαιρικά και λεπτομερειακά.
Πάντως η αλλαγή αυτή έδειξε τα αποτελέσματα της μέσα στα γήπεδα, δίνοντας στο EURO 2020, μεγάλη εκτίμηση, σεβασμό και αναγνώριση στην ποιότητα του.
Θεωρώ το στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2020 , το ποδόσφαιρο αναβαπτίσθηκε, βελτιώθηκε και αναγεννήθηκε. Το Ποδόσφαιρο μέσα από το EURO 2020, βγήκε ξανά κερδισμένο με βάθος και με μεγάλες προοπτικές στην ποιότητα και στις Αξίες του.
Εντυπωσίασαν όλες οι ομάδες για την εξαιρετική τους φυσική κατάσταση. Μετά από τα εθνικά πρωταθλήματα στις χώρες τους, με τα προβλήματα και τις κακουχίες λόγω Κορωνοϊού, οι ποδοσφαιριστές παρουσιάστηκαν φρέσκοι , έτοιμοι , με διάθεση και ψυχικά και αγωνιστικά αποθέματα.
Οι ποδοσφαιριστές αγωνίζονταν κάθε τρεις μέρες σε ένα ανταγωνιστικό παιγνίδι , χωρίς να δείξουν σημεία κόπωσης και μάλιστα σε αγώνες με έντονα γρήγορο ρυθμό. Είναι ακόμα μια απόδειξη ότι οι ποδοσφαιριστές δεν κουράζονται σωματικά, αλλά ψυχολογικά και πνευματικά, θέματα στα οποία οι προπονητές πρέπει να δείξουν μεγάλη σημασία και προτεραιότητα. Και για να μην παρεξηγούμαι, οι ποδοσφαιριστές κουράζονται και σωματικά σε ήπιες μορφές οι οποίες δεν επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αποδοτικότητα τους.
Οι ποδοσφαιριστές έχουν στην διάθεση τους πολυπληθή επιστημονικά επιτελεία, για επαναφορά και καλή αποθεραπεία, σε συνδυασμό με την καλή ζωή και την αθλητική τους διατροφή, διατηρούν την ευρωστία και δυναμικότητα και την φρεσκάδα της. Σ’ αυτό το Euro ξαναεμφανίστηκε η πίεση των αντιπάλων σ’ όλο το γήπεδο από το επιθετικό τρίτο, στοιχείο ισχυρής φυσικής κατάστασης.
Στο EURO 2020, υπήρχαν ομάδες οι οποίες έκαναν ανανέωση του ποδοσφαιρικού υλικού της , δίδοντας την ευκαιρία σε νέους ποδοσφαιριστές να αναδειχθούν. Η Αγγλία είχε Μ.Ο. ηλικίας των ποδοσφαιριστών της τα 25 χρόνια, το ίδιο και η Ουαλία και η Τουρκία, ή δε μεγάλη ομάδα της Ισπανίας τα 26 χρόνια, όπως και η ομάδας της Ουκρανίας.
Καμιά ομάδα που συμμετείχε στο EURO 2020 δεν είχε Μ.Ο. ηλικίας πάνω από 29 χρόνια, όπως το Βέλγιο. Ο Μ.Ο. ηλικίας των ποδοσφαιριστών 9 ομάδων ήταν τα 27 χρόνια, ο Μ.Ο. ηλικίας τα 28 χρόνια ήταν 8 ομάδων , ο Μ.Ο. ηλικίας 2 ομάδων τα 26 χρόνια και όπως προανέφερα , 3 ομάδες είχαν Μ.Ο. ηλικίας ποδοσφαιριστών τα 25 χρόνια.
Το μήνυμα είναι σαφέστατο. Για να υπάρξει πρόοδος , ανάπτυξη και ελπίδα το ποδόσφαιρο πρέπει να ανανεώνεται με νέους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Ενας καλός συνδυασμός είναι η συνεργασία μεταξύ έμπειρων ηλικιακά ποδοσφαιριστών με τους νέους ταλαντούχους , δημιουργώντας ένα καλό σύνολο και δίνοντας την ευκαιρία ανέλιξης νεώτερων ποδοσφαιρικών αστέρων. Αυτή την τακτική των προπονητών παρακολουθήσαμε στο EURO 2020. Αυτός είναι ο λόγος που το ποδόσφαιρο αναγεννάται συνεχώς και παραμένει στην κορυφή των αθλημάτων του κόσμου. Η συνεχής παρουσία νέων ταλαντούχων ποδοσφαιρικών στελεχών μέσα από μια σωστή, επιστημονική, σοβαρή και εκπαιδευτική διαδικασία και οργάνωση και η εμπιστοσύνη προ αυτούς από τους προπονητές τους.
Η διαιτησία του EURO σε γενικές γραμμές ήταν πολύ καλή, αν εξαιρέσουμε μερικά παιγνίδια με αποκορύφωμα το πέναλτι του Στέρλιγκ στον αγώνα Αγγλίας – Δανίας. Αξιολογήθηκαν για το EURO 2020 , 18 ομάδες διαιτητών και 22 διαιτητές υπεύθυνοι VAR. Οι διαιτητές δεν χρησιμοποίησαν υπερβολικά το VAR , αφού είχαν εμπιστοσύνη στις αποφάσεις τους.
Αυτή η τακτική και συμπεριφορά , βοήθησε στην ποιότητα και στον ρυθμό του αγώνα και είναι ένα σημαντικό στοιχείο και μήνυμα για όλους τους διαιτητές. Το VAR να περιορίσει τις αδικίες και όχι να καταστρέψει την ελκυστικότητα του. Ολοι οι διαιτητές είχαν ισχυρή προσωπικότητα και συνέδραμαν αποφασιστικά στην διεξαγωγή αγώνων ψηλής έντασης και ανταγωνισμού.
Κατά την άποψη μου η επετειακή απόφαση για την διεξαγωγή του Πρωταθλήματος σε 14 χώρες ήταν λανθασμένη και κουραστική για μερικές ομάδες που μετακινούνταν. Οι μετακινήσεις και όχι τα παιγνίδια, κούραζαν και αποσυντόνιζαν τους ποδοσφαιριστές, Ελπίζω ότι και η UEFA ασπάζεται την ίδια άποψη και ότι δεν θα επαναληφθεί τέτοια απόφαση.
Οι εγκαταστάσεις στα ποδοσφαιρικά γήπεδα που διεξήχθηκαν τα 51 παιγνίδια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2020, ήταν εξαιρετικές, πραγματικά σαλόνια πολυτελείας, όπως και τα γήπεδα – τερέν που διεξάγονταν οι αγώνες. Η ποιότητα των εγκαταστάσεων και των γηπέδων κυρίως, βοηθούν τα μέγιστα στην διεξαγωγή ενός αγώνα και στην ποιότητα των παιγνιδιών, κυρίως της τεχνικής και της ταχύτητας. Είναι δε ένα μήνυμα το οποίο πρέπει να αφουγκραστούν όλοι οι παράγοντες του Ποδοσφαίρου.
Οι καλές γηπαιδικές συνθήκες προσφέρουν ποιοτικό ποδόσφαιρο και δεν ταλαιπωρεί τους ποδοσφαιριστές και να δημιουργεί και αχρείαστους τραυματισμούς.
Μερικά σημαντικά στατιστικά στοιχεία που δείχνουν την ποιότητα του EURO 2020 παραθέτω πιο κάτω: Στους 51 αγώνες σημειώθηκαν συνολικά 142 τέρματα. Είχαν σημειωθεί σε κάθε παιγνίδι 2.79 τέρματα ποσοστό αξιόλογο της ποιότητας των ομάδων και της επιθετικής τους διάθεσης και συμπεριφοράς. Πιο παραγωγική ομάδα στην επίτευξη τερμάτων (13 γκολ) ήταν η Ιταλία και η Ισπανία.
Μια ομάδα με τον ψηλότερο δείκτη κατοχής ήταν η Ισπανία (66.8%) αλλά όχι μόνο αυτό, αλλά και η ακρίβεια των μεταβιβάσεων (89.3%).
Η Ιταλία, η κάτοχος του τροπαίου, πέραν των χαρακτηριστικών της , είχε τις περισσότερες προσπάθειες για γκολ (128) αλλά πολύ σημαντικό στοιχείο , τις πιο πολλές ανακτημένες μπάλες και τα πιο πολλά τάκλιν, τα οποία ασφαλώς έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάκτηση της μπάλας.
Πρώτοι σκόρερ, αναδείχθηκαν , ο Πάτρικ Σικ της Τσεχίας και ο Κριστιάνο Ρονάλντο της Πορτογαλίας με 5 γκολ. Δύο εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές, οι οποίοι δεν θέλουν ιδιαίτερες συστάσεις.
Όσον αφορά το καλύτερο γκολ , κατά την άποψη μου ήταν εκείνο του Λούκα Μόντρις της Εθνικής Κροατίας στον αγώνα με την Σκωτία στην πρώιμη φάση των Ομίλων. Ήταν ένα εξαιρετικό σουτ με φάλτσο, με σκοπό να παρακάμψει η πορεία της μπάλας αντίπαλους ποδοσφαιριστές που εμπόδιζαν το οπτικό του πεδίο και για να φθάσει η μπάλα στον στόχο και να σημειώσει το γκολ. Ήταν ένα ανωτέρου επιπέδου γκολ , το οποίο θαύμασα και ανέλυσα πολλές φορές. Αναφέρω ότι το τέρμα που σημείωσε ο Πάτρικ Σικ στον αγώνα με την Σκωτία σχεδόν από το κέντρο του γηπέδου, ψηφίστηκε ως το καλύτερο της διοργάνωσης.
Δεύτερο αναδείχθηκε το επίσης εξαιρετικό γκολ του Πολ Πογκπά στον αγώνα με την Ελβετία. Το γκολ του Λούκα Μόντρις κατατάγηκε στην Τρίτη θέση. Κατά την ταπεινή μου γνώμη ήταν το καλύτερο, όπως έχω αναφέρει πιο πάνω.
Μέσα από τους 6 ομίλους και από τις τέσσερεις ομάδες σε κάθε όμιλο, προκριθήκαν οι 16 ομάδες για την συνέχεια σε παιγνίδια νοκ-άουτ. Προκρίθηκαν οι ομάδες, Ιταλία, Ουαλλία, Ελβετία, Αγγλία, Κροατία, Τσεχία, Βέλγιο, Δανία, Σουηδία, Ισπανία, Ολλανδία, Αυστρία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία.
Δεν θα αναλύσω τις ομάδες που έλαβαν μέρος σ’ αυτό το τεράστιο ποδοσφαιρικό Συνέδριο και το μοναδικό Ποδοσφαιρικό Σεμινάριο. Όμως αξίζει να αναφερθούν κατά την άποψη μου μερικά γεγονότα που σημάδεψαν το τουρνουά.
Ακόμα μια φορά αποδείχτηκε ότι ο προπονητής ποδοσφαίρου, ο ηγέτης, ο αρχηγός, αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση, για μια ομάδα , αποτελεί την έμπνευση και την προοπτική της. Η Ιταλία χωρίς να είναι η καλύτερη ομάδα, κέρδισε το EURO 2020, γιατί είχε στον πάγκο της ένα προπονητή, μια προσωπικότητα, χωρίς να παρουσιάζει τον παραμικρό πανικό, ψύχραιμο , με ισορροπημένα αισθήματα, ικανό καθοδηγητή και καλό ψυχολόγο, με ανεπτυγμένο ποδοσφαιρικό ένστικτο και πλούσιες εμπειρίες και γνώσεις , με ψηλό δείκτη ικανότητας στο διάβασμα του παιγνιδιού, γι’ αυτό οι αλλαγές του , προσέθεταν αξία στην ομάδα και δεν αφαιρούσαν αξία. Ο προπονητής αυτός στηρίχθηκε στην ομαδικότητα, απορροφώντας από τους ποδοσφαιριστές του , ότι καλύτερο είχαν να προσφέρουν στο γήπεδο και στο στόχο τους.
Αυτός ο προπονητής είναι ο Ρομπέρτο Μαντσίνι και του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Ανέλαβε μια πληγωμένη ομάδα , αφού δεν συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018. Έκτισε ο προπονητής και τεχνικά και τακτικά και στρατηγικά. Όμως πάνω α’ όλα πείσμωσε ο ίδιος και μετέφερε στους ποδοσφαιριστές του, ότι το κύρος του ποδοσφαίρου τους είναι καταρρακωμένο και όφειλαν να δώσουν περηφάνια στους Ιταλούς και στην ποδοσφαιρική τους φήμη , ως μια σημαντική Σχολή στην Ιστορία του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου. Και τα κατάφεραν αφού ο προπονητής Ματσίνι τους ενέπνευσε, τους καθοδήγησε και τους εκπαίδευσε πώς να φθάσουν στην επιτυχία.
Μερικά τεχνικά στοιχεία της ομάδας, ήταν το Πρέσσιγκ των αντιπάλων, το συνεχές τρέξιμο, το κέρδισμα της μπάλας και οι γρήγορες αντεπιθέσεις, ιδιαίτερα από το κεντρικό διαδρόμο, η καλή , σφικτή αμυντική λειτουργία από όλη την ομάδα, το πάθος, ο μεγάλος ενθουσιασμός και το κοινό όραμα, να νικήσουν. Υπήρχε σ’ όλη την ομάδα ένα πείσμα υπερηφάνειας και επαναφοράς και μια υπερηφάνεια ζωντανή, την οποία ψηλαφούσες κάθε στιγμή. Υπήρχαν επίσης πολύ καλοί και αποτελεσματικοί επιθετικοί ποδοσφαιριστές με υπέροχα πόδια.
Συγκινητική και ενδεικτική μικρή απόδειξη η συμπεριφορά όλης της ομάδας στην ανάκριση του Εθνικού Υμνου της χώρας τους. Όλης της ομάδας. Όλων των ποδοσφαιριστών, προπονητών και όλων των επιτελείων τους. Η συμπεριφορά τους μου θύμιζε πολεμική εκστρατεία.
Δεν προτίθεμαι να αναλύσω όλες τις ομάδες, που έλαβαν μέρος στο τουρνουά. Είχα ηθική υποχρέωση να καταθέσω γενικά και επιγραμματικά, την συμπεριφορά της νικήτριας ομάδας της Ιταλίας. Χρειάζονται πολλές γραμμές για πλήρη ανάλυση της Ιταλικής Εθνικής Ομάδας.
Μερικές σύντομες απόψεις για μερικές ποδοσφαιρικές ομάδες και μερικά συμπεράσματα και μηνύματα από το EURO 2020, ακολουθούν. Ποδοσφαιρικά γεγονότα που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα.
Απογοητευτικές εμφανίσεις υπήρξαν από την Εθνική Ομάδα της Ρωσίας. Αναμέναμε καλύτερες αποδόσεις. Δεδομένου ότι στο Μουντιάλ 2018, μέσα από καλές εμφανίσεις έφθασε μέχρι τα προημιτελικά.
Η Τουρκία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, μένοντας πολύ πίσω αγωνιστικά. Θεωρώ ότι υπήρχε μια ανανέωση στην ομάδα.
Η Γαλλία με τους πολλούς ποδοσφαιρικούς αστέρες, δεν είχε διάρκεια στην απόδοση της και έμεινε πίσω από τις πραγματικές της δυνατότητες. Τα μεγάλα αστέρια , αν δεν συνεργαστούν εποικοδομητικά, μέσα στο γήπεδο δεν μπορούν να φθάσουν στις επιτυχίες. Γενικά δεν άρεσε η Γαλλία, διότι τα μεγάλα ονόματα δεν αποτέλεσαν ένα καλά οργανωμένο ομαδικό σύνολο. Η ομάδα της Γαλλίας δεν είχε ποδοσφαιρική συνοχή και συνέπεια.
Η κραταιά Γερμανία αναζητά τον εαυτό της ψάχνει να βρει τον δρόμο της. Η μεγάλη αυτή ποδοσφαιρική δύναμη δεν γοήτευσε στο EURO 2020. Οι φίλαθλοι αναμένουν πάντοτε από την Γερμανική ομάδα ψηλού επιπέδου ποδοσφαιρικό θέαμα, κάτι το οποίο δεν είδαν στο Τουρνουά αυτό. Η Γερμανία παρουσιάσθηκε με πολλές αδυναμίες σ’ όλες τις γραμμές της . Έφυγε από το Τουρνουά απαρατήρητη. Πολύ καλή σπουδαία ομάδα η Δανία η οποία εντυπωσίασε, όπως και η ομάδα της Τσεχίας.
Πάντοτε ως προπονητής, με ενδιέφερε και παρακολουθούσα την Ολλανδική Σχολή Ποδοσφαίρου. Γενικά παρακολουθούσα ανέλυα και ψηλαφούσα όλες τις ιδέες καινοτομίες και προτάσεις για το ποδόσφαιρο. Tο ποδόσφαιρο αντλεί ιδέες από παντού.
Ο Ρίνους Μίχελς, ο Γιόχαν Κρόϊφ, με τις ιδέες, αντιλήψεις και φιλοσοφικότητα τους, μπόλιασαν ιστορικά το Ολλανδικό και το Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο.
Η Εθνική ομάδα της Ολλανδίας απουσίασε από το EURO 2016 αλλά και από το Μουντιάλ το 2018.
Τα γεγονότα αυτά σίγουρα τραυμάτισαν το κύρος και την αξιοπρέπεια του Ολλανδικού Ποδοσφαίρου , ενός ποδοσφαίρου γεμάτου Ιδέες και καινοτομίες.
Η Ολλανδική ομάδα επέστρεψε με πρόθεση και στόχο να διακριθεί, να εκδικηθεί και να δικαιωθεί, μετά την απρόσμενη απουσία της από τις πρόσφατες μεγάλες διοργανώσεις. Άρχισε το EURO 2020, με μεγάλες προοπτικές , με 3 νίκες , με τέρματα 8 -2 και πρώτη στον όμιλο της. Στην φάση των 16 ομάδων ηττήθηκε από την Τσεχία 0-2 και αποκλείσθηκε. Παρουσίασε μερικά πολύ καλά στοιχεία στην πρώτη φάση του Τουρνουά, όπως Pressing ψηλά όταν δεν είχε κατοχή και πλουραλιστική επιθετική οργάνωση και συμπεριφορά, όταν είχε κατοχή. Δηλαδή έδειξε στοιχεία της μεγάλης Ολλανδικής Σχολής του Total Football.
H Ολλανδική ομάδα έχει στις τάξεις της σπουδαία ποδοσφαιρικά ταλέντα. Αρτια τεχνική κατάρτιση , ταχύτητα , εμπνεύσεις και επιθετική νοοτροπία. Όμως απουσίαζε το ομαδικό πνεύμα και η αγωνιστική πειθαρχία.
Η ατομικότητα υπερίσχυσε της ομαδικότητας, και η απειθαρχία της ποδοσφαιρικής πειθαρχίας.
Πολλές φορές η Ολλανδική ομάδα παρουσίασε μια ακατανόητη υπεροψία και αλαζονεία , στοιχεία τα οποία δεν βοηθούν να κατακτήσεις επιτυχίες.
Αντίθετο ακριβώς θετικό όμως παράδειγμα ήταν η Ιταλία, για την οποία ανάλυσα πιο πάνω. Θεωρώ ότι η Ολλανδική ομάδα αδίκησε τον εαυτό της. Υπάρχει το ταλέντο, υπάρχει η κουλτούρα, υπάρχει μια ανεπανάληπτη Σχολή σκέψης, υπάρχει η Ποδοσφαιρική Ιστορία.
Οι ατομικές όμως εμπνεύσεις, ταλέντο και επιδεξιότητα πρέπει να συνδυαστούν με την πειθαρχία , την σταθερότητα , την σοβαρότητα, τον ενθουσιασμό και την ομαδικότητα.
Θεωρώ καθήκον μου να επισημάνω και να προβληματίσω, με τις αναφορές μου σ΄ αυτές τις δύο ποδοσφαιρικές υπερδυνάμεις του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου. Θεωρώ ότι στην ζωή μας τα τρανταχτά παραδείγματα πρέπει να αναφέρονται. Δύο χώρες με μεγάλη ιστορική ποδοσφαιρική διαδρομή και μεγάλες διακρίσεις . Δύο ανεπτυγμένες ποδοσφαιρικά χώρες , με δικές τους αξιόλογες ποδοσφαιρικές Σχολές, με πρωτοτυπίες , καινοτομίες, ευφάνταστες Ιδέες και κουλτούρα.
Η αποτυχία και των δύο ομάδων να προκριθούν στο EURO το 2016 ήταν μεγάλη έκπληξη για το Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο. Οι δύο αυτές ομάδες έρχονται στο EURO 2020, για να ξεπλύνουν την ντροπή από την αποτυχία το 2016. Η μια ομάδα η Ιταλία, κερδίζει το τρόπαιο με πανηγυρικό τρόπο, κερδίζοντας τις καρδιές όλων των φιλάθλων και η άλλη ομάδα η Ολλανδία, τέλειωσε τις υποχρεώσεις της , απαρατήρητη και χωρίς να τιμήσει την ποδοσφαιρική καταγωγή και αξία της.
Πολύ μεγάλες συζητήσεις γίνονται για τα διάφορα ποδοσφαιρικά συστήματα των ομάδων. Σύστημα είναι η λογική τοποθέτηση των ποδοσφαιριστών μέσα στο γήπεδο. Τα συστήματα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο , δεν είναι οι κατεξοχήν νικητές ενός αγώνα. Χρειάζονται πιο σημαντικά συστατικά για να κερδίσεις ένα παιγνίδι. Το παλιό ιστορικό ποδόσφαιρο με καθορισμένες τις γραμμές, αμυντική, κεντρική και επιθετική, δεν υπάρχει πια. Οι γραμμές έχουν αλλοιωθεί και έχουν αντικασταθεί από δύο γραμμές μόνο. Όταν έχεις κατοχή (επίθεση) και όταν δεν έχεις κατοχή της μπάλας (άμυνα). Όταν μια ομάδα έχει την μπάλα , όλοι οι ποδοσφαιριστές σκέφτονται και ενεργούν επιθετικά, υποστηρίζουν και απλώνονται στο γήπεδο παίρνονται καλές επιθετικές θέσεις.
Στόχος να σημειώσουν γκολ. Όταν μια ομάδα δεν έχει την μπάλα, όλοι οι ποδοσφαιριστές σκέφτονται και ενεργούν αμυντικά, μαρκάροντας την μπάλα, τους αντιπάλους , κλείνοντας τους χώρους, μαζεύονται και δημιουργούν πυκνότητα στις γραμμές τους, και υποστηρίζει ο ένας τον άλλο. Κυρίαρχος στόχος να μην δεχθούν γκολ.
Με αυτή την φιλοσοφική, απλή , ρεαλιστική σκέψη, οι προπονητές διαμορφώνουν και τις τοποθετήσεις των ποδοσφαιριστών τους μέσα στο γήπεδο. Το σύστημα αντανακλά την φιλοσοφία του προπονητή και πως επιθυμεί να αγωνισθεί. Σίγουρα υπάρχουν έξυπνοι και πονηροί τρόποι μέσα από το σύστημα να ξεγελάσεις τους αντιπάλους, αλλά από μόνο του το Σύστημα της ομάδας δεν κερδίζει παιγνίδια.
Πολλά συστήματα επιλέχθηκαν από τις ομάδες στο EURO 20.
(4-3-3) (3-4-3) (4-4-2) (3-5-2) (4-1-3-2) (3-4-2-1) (4-2-3-1).
Οι γραμμές των ομάδων είναι ενωμένες και μη ευδιάκριτες και καλύπτονται και αμυντικά και επιθετικά από τους ποδοσφαιριστές με την τεράστια φυσική κατάσταση, ταχύτητα, ατομική τακτική και σε ψηλό επίπεδο επιδεξιότητα και ποδοσφαιρική αντίληψη.
Στο παρελθόν ιστορικά οι γραμμές των ομάδων ήταν τρεις και με μεγάλα ανοίγματα (χώρους). Σταδιακά οι γραμμές αυξήθηκαν για καλύτερη και πληρέστερη κάλυψη του χώρου. Προηγουμένως οι ομάδες αγωνίζονταν κάθετα και κυρίως με μεγάλες μεταβιβάσεις. Τώρα τα νέα μικτά και εναλλασσόμενα συστήματα απαιτούν πιο συνδυαστικό παιχνίδι οριζόντιο και με μικρότερες μεταβιβάσεις. Θεωρώ ότι ο συνδυασμός των δύο αυτών προτάσεων είναι το καλύτερο που μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία. Παράδειγμα σ’ αυτό το τουρνουά ήταν η ομάδα της εθνικής Ισπανίας.
Πολλές ομάδες χρησιμοποίησαν διάφορα συστήματα . κυρίαρχο όμως σύστημα ήταν η χρησιμοποίηση στην αμυντική ζώνη μόνο 3 ποδοσφαιριστών (3-4-3) (3-5-2) (3-4-2-1) με διάφορες παραλλαγές. Άρχισε η προτίμηση για 3 ποδοσφαιριστές στην αμυντική ζώνη και τη χρησιμοποίηση και του τερματοφύλακα στο κρίσιμο της επίθεσης.
Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ο τερματοφύλακας στο κτίσιμο μιας επιθετικής ενέργειας από την δική του περιοχή. Θεωρώ ότι είναι σωστή τακτική, έχεις ένα ποδοσφαιρική περισσότερο στην οργάνωση του παιγνιδιού, όμως είναι πολύ επικίνδυνη τακτική με κίνδυνο τα μεγάλα λάθη από τον τερματοφύλακα. Πολύ συχνά παρατηρήσαμε αβίαστα λάθη του τερματοφύλακα . Κατά την άποψη μου η τακτική αυτή πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από τους προπονητές.
Ο τερματοφύλακας είναι ο τελευταίος ποδοσφαιριστής της αμυντικής γραμμής και κάθε λάθος του είναι μη αναστρέψιμο.
Θα ήθελα να επισημάνω και κάτι για την σύγχρονη τεχνολογία και τους προπονητές. Η τεχνολογία βοηθά τον προπονητή στο δύσκολο και πολύπλοκο έργο του. Δεν υποκαθιστά σε καμιά περίπτωση τον προπονητή. Ο προπονητής είναι ο νους και η καρδιά της ομάδας. Υπερβολική δέσμευση με την τεχνολογία έχω την άποψη ότι δεν πρέπει να είναι πανάκεια. Τα παιγνίδια δεν τα κερδίζει η τεχνολογία, τα παιγνίδια τα κερδίζει ένας καλός αφοσιωμένος, σοβαρός , έξυπνος, πανούργος , προπονητής , ηγέτης, με πλούσιες ποδοσφαιρικές γνώσεις και εμπειρίες και μια ανεξάντλητη αυτοπεποίθηση, με ποδοσφαιριστές με πλούσια προσόντα, εσωτερικές, ψυχολογικές, πνευματικές δυνάμεις και αφοσίωση.
Η Ισπανία μετά τους Ομίλους, στην φάση των 16 ομάδων, αγωνίσθηκε τρεις φορές σε παράταση (120’) . Στις 28 Ιουνίου αγωνίστηκε με την Κροατία κερδίζοντας την με 5-3, σε ένα αγώνα διαφήμιση του καθαρού , ποιοτικού και αποτελεσματικού ποδοσφαίρου. Στις 2 Ιουλίου αγωνίσθηκε με την πολύ καλή ομάδα της Ελβετίας την οποία κέρδισε 3 -1 στα πέναλτι.
Στις 6 Ιουλίου έπαιξε με την ισχυρή Ιταλία , με την οποία εξήλθαν ισόπαλοι 1-1 και μετά την παράταση και νικήθηκε στα πέναλτι 4-2 από την Ιταλία. Ήταν ένα άδικο αποτέλεσμα , διότι η Ισπανία ήταν πολύ καλύτερη στο παιγνίδι, χάνοντας πολλές ευκαιρίες για να το κερδίσει. Οι Ισπανοί άλλαξαν τακτική μετά τους Ομίλους.
Έπαιξαν κάθετα, μεγάλωσαν τις μεταβιβάσεις τους, έδωσαν ένταση στις δραστηριότητες τους. Αρνήθηκαν το αργό, οριζόντιο, ανούσιο και αντιπαραγωγικό παιγνίδι τους, το οποίο εκτός από προβλεπτό αφαιρεί από τους ποδοσφαιριστές, ετοιμότητα, ρυθμό, φορμάρισμα και ενθουσιασμό.
Το κάθετο παιγνίδι βάζει τον αντίπαλο σε μεγάλη πίεση και αναστάτωση, δημιουργεί προβλήματα στα μαρκαρίσματα στους αντιπάλους και δημιουργεί χώρους για τους επιθετικούς ποδοσφαιριστές. Μου άρεσε πολύ η Ισπανία, ιδιαίτερα στη σωστή ανάλυση του παιχνιδιού της και στην αναπροσαρμογή τους, με επιτυχία. Ποτέ το ποδόσφαιρο δεν είναι στατικό.
Το EURO 2016, που διεξήχθηκε στην Γαλλία βρίσκονταν στην σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων στην χώρα αυτή, από την ISIS.
Το EURO 2020 διεξήχθην με καθυστέρηση ενός χρόνου, λόγω των δραματικών εξελίξεων με την εμφάνιση της Πανδημίας του Κορωνοϊού.
Το ποδόσφαιρο και πάλι σε δύσκολους καιρούς και κοινωνικές αναταράξεις, αποδεικνύει την δυναμική και φιλοσοφική του αυτάρκεια.
Δίνει στους ανθρώπους ψυχική ανάταση , χαρά, ενθουσιασμό και λειτουργεί ως ατμομηχανή των συναισθημάτων των ανθρώπων. Πλούσιοι και φτωχοί , ανώνυμοι και επώνυμοι, άνδρες , γυναίκες, ηλικιωμένοι, νέοι, παιδιά, χαίρονται το ποδόσφαιρο και τις Αξίες του. Ταυτίζονται μαζί του , και εισπράττουν αφειδώλευτα τους καρπούς του.
Η πανδημία ταρακούνησε τους ανθρώπους και τις συνήθειες τους. Το EURO ήλθε κατάλληλη στιγμή να αποσυμφορήσει ψυχολογικά και κοινωνικά τους ανθρώπους και να τους δώσει ελπίδα, αισιοδοξία και όραμα.
Παρακολούθησαν και απόλαυσαν , ένα εκπληκτικό ποδοσφαιρικό θέαμα, με τους φιλάθλους στα γήπεδα, έστω και με περιορισμούς, που έδωσαν το πραγματικό χρώμα του Ποδοσφαίρου. Ενας λόγος κατά την άποψη μου για την ποιότητα, διάθεση και ενθουσιασμό που είδαμε στο τουρνουά, ήταν και η καταλυτική παρουσία των φιλάθλων , τους οποίους στερήθηκαν πάρα πολύ οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές, το προηγούμενο διάστημα.
Στο EURO 2016 η Γαλλία , ανέδειξε κατά την προσωπική μου άποψη, ένα ξεχωριστό , κοινωνικό στοιχείο ποδοσφαιριστή τον σκόρερ EDER της Πορτογαλίας, ο οποίος με την έμπνευση του και το ωραίο του τέρμα στον τελικό, χάρισε στην πατρίδα του το τρόπαιο. Ο Έτερ ήταν μετανάστης και μεγάλωσε στην παιδική του ηλικία σε ίδρυμα, ορφανοτροφείο. Ο πατριός του βρισκόταν ήδη στη φυλακή στην Βρετανία για τον φόνο της μητριάς του.
Κατά την άποψη μου στο EURO 2020 , η περίπτωση του κρίσιμου τραυματισμού του Κρίστιεν Ερικσεν, συγκλόνισε όλο το ποδοσφαιρικό πλανήτη.
Ο αρχηγός της ομάδας της Δανίας Σιμόν Κάϊερ συνέβαλε αποφασιστικά για να κρατηθεί στην ζωή ο συμποδοσφαιριστής του. Πρώτος έτρεξε κοντά του και έδωσε τις πρώτες βοήθειες, κερδίζοντας χρόνο μέχρι την άφιξη του ιατρικού επιτελείου. Ιατρικές μαρτυρίες μιλούν, ότι οι ενέργειες του αρχηγού Σιμόν Κάϊερ , ήταν αυτές που έσωσαν τον Ερικσεν.
Επίσης ο αρχηγός Σιμόν, φρόντισε όλοι οι συμποδοσφαιριστές του να δημιουργήσουν ασπίδα, φρουρά ασφαλείας και αλληλεγγύης στον τραυματισμένο συμποδοσφαιριστή τους. Συγκλονιστικές στιγμές οι οποίες για πάντα θα μείνουν χαραγμένες στην μνήμη μας. Οι Δανοί απέδειξαν με τη συμπεριφορά και τις ενέργειες τους την παιδεία τους, την κουλτούρα και το επίπεδο τους.
Ο Έρικσεν σώθηκε διότι ο ηγέτης της ομάδας του αντιλήφθηκε πρώτος την σοβαρότητα της κατάστασης και δεν επέτρεψε με τις ενέργειες του να γυρίσει η γλώσσα του Κρίστιαν Ερικσεν, κάνοντας του επίσης μαλάξεις στο στήθος, μέχρι να έλθουν οι ιατροί του γηπέδου. Αρχηγός, ηγέτης, σωτήρας.
Θεωρώ ότι το παραπάνω περιστατικό ήταν το πιο σημαδιακό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2020.
Το EURO 2020 δρόσισε την οικουμένη σε μια εποχή μεγάλης δίψας και αγωνίας, σε μια περίοδο σημαδιακή για όλη την ανθρωπότητα λόγω της πανδημίας του covid 19.
Το Ποδόσφαιρο ακόμα μια φορά στην ιστορία του, τερμάτισε, νίκησε την μοναξιά, την μιζέρια και την απελπισία.
Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου