Ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας ιδρύθηκε το 2004 από μια μικρή ομάδα 22 γυναικών και φτάνει σήμερα να έχει πάνω από 500 γυναίκες μέλη από 22 Κοινότητες της Ορεινής και Ημιορεινής Λάρνακας. Πρόεδρος και μια εκ των ιδρυτριών του Συλλόγου είναι η υποψήφια Βουλεύτρια της Επαρχίας Λάρνακας, η Άννα Κοσμά.
Οι βασικοί σκοποί και στόχοι του Συλλόγου είναι να προάγει την επιχειρηματικότητα των μελών του, να προωθεί και να διατηρεί την παράδοση, να συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, Κοινοτικές πρωτοβουλίες, προγράμματα για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και δράσεις που προωθούν την ισότητα ευκαιριών στα δύο φύλα και να αναπτύσσει τον εθελοντισμό.
Ο Σύλλογος μέσα από τις δράσεις του έχει καταφέρει να στηρίξει τόσο τις κοινότητες από τις οποίες είναι τα μέλη του όσο και την Επαρχία Λάρνακας, να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά και την παράδοση, να προωθηθούν οι νέοι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, οι τοπικοί παραγωγοί και τα τοπικά προϊόντα. Επίσης κάποιες από τις δράσεις είχαν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη του εθελοντισμού, τον τουριστικό τομέα της περιοχής μέσα από πρωτοβουλίες που έφεραν στο προσκήνιο τον αγροτουρισμό και τα οφέλη του.
Κάποιες από τις σημαντικές δράσεις του Συλλόγου είναι :
-
Φεστιβάλ Παραδοσιακής κουλτούρας
Ο Σύλλογός ξεκίνησε τη δράση του το 2004, κάνοντας την παρουσία του γνωστή με το 1ο φεστιβάλ παραδοσιακής κουλτούρας που φιλοξενήθηκε στην κοινότητα Ψεματισμένου. Από τότε το φεστιβάλ αυτό έγινε θεσμός και υλοποιείται κάθε χρόνο 1η Οκτωβρίου σε διαφορετική κοινότητα της Ορεινής και Ημιορεινής Λάρνακας. Γεύσεις παράδοσης και αρώματα κουλτούρας ενώνονται με συνείδηση οικολογική.
-
Γυναίκες σε δράση
Ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας οργάνωσε την εκστρατεία αυτή εμπλέκοντας τις γυναίκες στις κοινότητες της επαρχίας της Λάρνακας καθώς και άλλους τοπικούς και Περιφερειακούς φορείς. Οι δράσεις αφορούν τον καθαρισμό χώρων όπου συστηματικά απορρίπτονται σκουπίδια επιβαρύνοντας το περιβάλλον και την δημόσια υγεία, την μεταφορά απορριμμάτων στα αδειοδοτημένα πράσινα σημεία της κάθε περιοχής, την «υιοθεσία χώρων πρασίνου», την δεντροφύτευση συγκεκριμένων χώρων στην κοινότητα καθώς επίσης και άλλες παρόμοιου είδους δράσεις όπως θα κριθεί αναγκαίο τοπικά.
-
Τα μακαρόνια του σκλινιτζιού και τα τερτζιελλούθκια από το Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου κατακτούν την Ευρώπη
Πέραν του χαλλουμιού που αναμένεται να κατοχυρωθεί σε επίπεδο Κομισιόν στις 26 Μαρτίου ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), ακόμη δύο φάκελοι έχουν σταλεί πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αξιολόγηση σε κοινοτικό επίπεδο.
Πρόκειται για δύο ζυμαρικά, τα μακαρόνια της σμίλας και τα τερτζιελλούθκια, ενώ άλλα τρία (ροδόσταγμα Αγρού, πατάτα Κοκκινογής Κοκκινοχωριών και Χαλίτζια) αξιολογούνται αυτή την περίοδο σε εθνικό επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 5 Μαρτίου στάλθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αξιολόγηση οι φάκελοι που αφορούν τα μακαρόνια της σμίλας και τα τερτζιελλούθκια. Για τα δύο είδη ζυμαρικών η αίτηση υποβλήθηκε από τον Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας.
-
Εργαστήρια και βιοτεχνίες
Ανάπτυξη εργαστηρίων παραδοσιακών προϊόντων με σκοπό να δώσει κίνητρο στις γυναίκες να ξεφύγουν από την ανεργία ή το νοικοκυριό και να βρουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας. 100 + γυναίκες από 22 χωρία δημιούργησαν τη δική τους επιχείρηση με τη βοήθεια και την στήριξη του Συλλόγου προωθώντας τη γυναικεία επιχειρηματικότητα προς όφελος της προσωπικής αλλά και της τοπικής ανάπτυξης. Η δράση αυτή έδωσε έμπνευση και σε νέες γυναίκες κάτω των 40 που ήταν σε αναζήτηση εργασίας αλλά και λόγω της κρίσης δεν μπορούσαν να εργοδοτηθούν ενώ έχει πλέον προσελκύσει και άντρες οι οποίοι βλέποντας αυτή την πορεία και τις καλές προοπτικές έγιναν μέλη.
-
Τοπική Αγορά Παραγωγών Λάρνακας
Μετά από αίτηση του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, για χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 Καθεστώς 16.4 – Βραχείες Αλυσίδες και Τοπικές Αγορές, υλοποιήθηκε το έργο με τίτλο «Τοπική Αγορά Παραγωγών Λάρνακας». Με το έργο αυτό δημιουργήθηκε μια τοπική αγορά αγροτικών προϊόντων από Παραγωγούς της Λάρνακας στον υπαίθριο χώρο του οικήματος του Συλλόγου, με σκοπό την απευθείας διάθεση των προϊόντων στον καταναλωτή, χωρίς μεσάζοντες καθώς επίσης και την προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής της ορεινής Λάρνακας μέσω της προβολής στο χώρο πώλησης και στο διαδίκτυο. Η υλοποίηση του έργου αυτού θα στηρίξει την περιοχή της Ορεινής και Ημιορεινής Λάρνακας, ιδιαίτερα τους παραγωγούς των αγροτικών προϊόντων είτε νωπών είτε μεταποιημένων διότι από τη μία οι παραγωγοί θα μπορέσουν να παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό τα αγροτικά προϊόντα τους, την τέχνη τους και την επιχείρησή τους και από την άλλη πλευρά το κοινό που θα επισκέπτεται την τοπική αγορά θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα ντόπια, φρέσκα, παραδοσιακά γεωργικά προϊόντα της εποχής τα οποία παράγονται στην επαρχία της Λάρνακας.
Μέσα από τις παραπάνω δράσεις οι οποίες είναι ένα μέρος του σημαντικού έργου του Συλλόγου, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι συνέργειες είναι απαραίτητες διότι δημιουργούν τις καταστάσεις εκείνες που φέρνουν πάντα θετικά αποτελέσματα μέσα από μία κοινή προσπάθεια με σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων με αμοιβαίο όφελος.
Η πανδημία, η οποία επέφερε βαρύτατο πλήγμα σε κάθε οικονομική δραστηριότητα, δεν πρέπει να μας αφήνει αδρανείς. Ο Σύλλογος γυναικών συνεχίζει να δραστηριοποιείται και να βρίσκει τους τρόπους να δραστηριοποιεί και τους πολίτες ώστε να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και συνεργασία σε όλους τους τομείς.