Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Το πρώτο ιχνηλάσιμο μέλι στον κόσμο φτιάχνεται στην Κύπρο
Το πρώτο ιχνηλάσιμο μέλι στον κόσμο φτιάχνεται στην Κύπρο

Το πρώτο ιχνηλάσιμο μέλι στον κόσμο φτιάχνεται στην Κύπρο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, μια ομάδα κύπριων μελισσοκόμων εξηγεί τη σημασία της προστασίας των μελισσών και της αποτροπής φαινομένων απάτης στην παραγωγή μελιού.

Για την καταπολέμηση του φαινομένου, η ομάδα αποφάσισε να καινοτομήσει δημιουργώντας το πρώτο ιχνηλάσιμο μέλι στον κόσμο, υπό την επωνυμία “Apianthos”.

Με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου, σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για τον ρόλο των μελισσών στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουμε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 80% των τροφίμων που καλλιεργούνται και των άγριων φυτών εξαρτάται από τις μέλισσες κι άλλους επικονιαστές για την επικονίασή τους, δηλαδή τη μεταφορά της γύρης από άνθος σε άνθος με σκοπό την αναπαραγωγή τους και την παραγωγή φρούτων και σπόρων.

Η μεγαλύτερη συνεισφορά των μελισσών είναι η επικονίαση σχεδόν των τριών τετάρτων (¾) των φυτών που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή του 90% των τροφίμων σε όλο τον κόσμο. Κατ’ αναλογία, το ένα τρίτο (⅓) της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, δηλαδή κάθε τρίτη μπουκιά τροφίμου που καταναλώνεται εξαρτάται άμεσα από τις μέλισσες!

Η κατάσταση στην Κύπρο και τον κόσμο

Από τα 20,000 είδη μελισσών που υπάρχουν στον πλανήτη, η Κύπρος φιλοξενεί εκατόν-πενήντα (150). Οι μέλισσες της Κύπρου, ωστόσο, βρίσκονται υπό απειλή λόγω πολλαπλών παραγόντων, όπως η αλλαγή της χρήσης της γης με αποτέλεσμα την απώλεια και την υποβάθμιση των φυσικών οικοτόπων τους. Απειλή για τις μέλισσες αποτελεί επίσης η χρήση φυτοφαρμάκων και άλλων έμμεσων (εντομοκτόνων και μυκητοκτόνων) και άμεσων (ζιζανιοκτόνων) επιμολυντικών παραγόντων, αλλά και η κλιματική αλλαγή, που έχει ως αποτέλεσμα τις αυξανόμενες θερμοκρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Δυστυχώς οι μέλισσες δεν είναι τα μοναδικά έντομα στον κόσμο που βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Πρόκειται μάλιστα για ένα παγκόσμιο φαινόμενο καταστροφικών διαστάσεων, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι οδηγώντας το βράδυ είκοσι χρόνια πριν, ένα αυτοκίνητο θα ήταν καλυμμένο με αναρίθμητα είδη εντόμων, κάτι που στις μέρες μας δεν βλέπουμε να συμβαίνει. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, τα πτερόεντα έντομα εκεί μειώθηκαν κατά 75% μέσα σε 25 χρόνια!

Η χρησιμότητα των μελισσών

Οι μέλισσες παράγουν μέλι, ένα σπάνιο αγαθό, καθότι το παγκόσμιο καταναλωτικό κοινό καταναλώνει περισσότερο μέλι απ’ ό,τι παράγεται. Η αυξημένη ζήτηση και τα χαμηλά επίπεδα παραγωγής, όμως, ευνοούν το φαινόμενο της απάτης. Πράγματι, το σπάνιο αυτό αγαθό είναι ένα από τα τρόφιμα στον κόσμο που σχετίζονται περισσότερο με αυτό το φαινόμενο, καθώς πολλές φορές ζαχαρούχο σιρόπι με την προσθήκη χρώματος και τεχνητής γεύσης πουλιέται για μέλι. Για να αυξήσουν τα επίπεδα παραγωγής τους, πολλοί μελισσοκόμοι της Κύπρου και του εξωτερικού δεν διστάζουν ακόμα και να ταΐζουν τις μέλισσες ζάχαρη, ενώ εξίσου κοινή είναι και η τοποθέτηση αντιβιοτικών και άλλων χημικών ουσιών μέσα στα μελίσσια, τα οποία αφήνουν επιβλαβή για την υγεία των καταναλωτών υπολείμματα μέσα στο μέλι.

Το πρώτο ιχνηλάσιμο μέλι στον κόσμο παράγεται στην Κύπρο

Τα συχνά φαινόμενα απάτης και οι κακές πρακτικές που χρησιμοποιούνται ευρέως έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού, οι οποίες πλήττουν τους παραγωγούς γνήσιου μελιού. Για την καταπολέμηση του φαινομένου, μία ομάδα κύπριων μελισσοκόμων αποφάσισε να καινοτομήσει δημιουργώντας το πρώτο ιχνηλάσιμο μέλι στον κόσμο, υπό την επωνυμία “Apianthos”. Σαρώνοντας τη συσκευασία του εν λόγω μελιού, οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε όλα τα σχετικά στοιχεία παραγωγής του, όπως αυτά αναλύονται από πιστοποιημένο εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη, και μπορούν επομένως να επιβεβαιώσουν την υψηλή του ποιότητα και την απουσία αντιβιοτικών και άλλων χημικών ουσιών. Σύντομα, όλα τα σχετικά δεδομένα θα είναι διαθέσιμα και μέσω της τεχνολογίας Blockchain, ενδυναμώνοντας την πλήρη διαφάνεια και καταναλωτική εμπιστοσύνη που διέπει το καινοτόμο αυτό προϊόν, που παράγεται στα βουνά του Τροόδους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε να προστατευτούν οι μέλισσες επισκεφθείτε τη σελίδα της πρωτοβουλίας στο Instagram (@apianthos) και τη σελίδα www.apianthos.com.

Send this to a friend