Εν αναμονή του Green Pass, πότε αναμένεται η εφαρμογή του στην Κύπρο
Το πολυαναμενόμενο πιστοποιητικό που παρέχει την ελευθερία διακίνησης σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αναμένεται να ψηφιοποιηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή υπό μορφή ηλεκτρονικής εφαρμογής πολύ σύντομα. Αυτό το πιστοποιητικό έχει ως στόχο να διευκολύνει την ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Το έγγραφο αυτό θα αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού ή ότι έχει εξεταστεί είτε με τη μέθοδο PCR είτε με τη μέθοδο rapid test, με αρνητικό αποτέλεσμα, ή ότι έχει νοσήσει και έχει αναρρώσει από τον ιό. Το σύστημα μάλιστα του ψηφιακού πιστοποιητικού θα περιλαμβάνει τρία διαφορετικά είδη πιστοποιητικών: το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το πιστοποιητικό εξέτασης και το πιστοποιητικό ανάρρωσης.
Εφαρμογή στο κινητό
Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα μπορεί να «κατεβεί» ως εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο, θα περιέχει έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή και όταν θα γίνεται έλεγχος στο πιστοποιητικό, η σάρωση του κωδικού θα επαληθεύει την υπογραφή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εργάζονται πυρετωδώς στο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του πράσινου αυτού διαβατηρίου, όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος. Η λειτουργία του, όπως υπογράμμισε, θα είναι ψηφιακή, αλλά θα υπάρχει και σε έντυπη μορφή, ώστε να διευκολυνθούν όσοι δεν είναι τεχνολογικά εξοικειωμένοι.
Μέσα Ιουνίου το Green Pass στην Κύπρο
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το Green Pass θα είναι έτοιμο προς εφαρμογή το 2ο δεκαπενθήμερο Ιουνίου, όπως δήλωσε ο κ. Κόκκινος. Μέχρι τότε η Κύπρος θα παραμείνει στη χρήση του Safe Pass, το οποίο δεν θα ψηφιοποιηθεί, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Ο λόγος, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κόκκινος, είναι ότι το χρονικό διάστημα από την ψηφιοποίηση του Safe Pass της Κύπρου μέχρι την εφαρμογή του Green Pass της ΕΕ θα είναι σύντομο. Έτσι, αποφασίστηκε η αναμονή του ψηφιακού πιστοποιητικού ανοσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αποφευχθεί η όποια ταλαιπωρία του κόσμου, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός.
«Το Safe Pass θα παραμείνει με τη μορφή που έχει σήμερα», δήλωσε ο κ. Κόκκινος στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι πολίτες, λοιπόν, που μόλις άρχισαν να εξοικειώνονται με την ιδέα του Safe Pass, θα πρέπει να συνεχίσουν για ένα περίπου μήνα ακόμη να προσκομίζουν, μέχρι την εφαρμογή του Green Pass, πιστοποιητικό εμβολιασμού με την προϋπόθεση ότι έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες από την πρώτη δόση ή sms αποδέσμευσης, για όσους νόσησαν από τη νόσο Covid -19 τους τελευταίους έξι μήνες ή έγγραφο με πρωτότυπη σφραγίδα από αρνητικό PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών, σε όλους τους κλειστούς χώρους αυξημένης συνάθροισης. Το Safe Pass αποτελεί μια εθνική εκδοχή του πιστοποιητικού ανοσίας σε απλή μορφή, η οποία στοχεύει στην ασφαλή διακίνηση των πολιτών εντός Κύπρου, μέχρι να έρθει το διασυνοριακό Green Pass, που στόχο έχει τη διευκόλυνση της ασφαλούς και ελεύθερης κυκλοφορίας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.