Home ΛΑΡΝΑΚΑ Λάρνακα: Στην στρατόσφαιρα ο δορυφόρος του «Astro 1»
Λάρνακα: Στην στρατόσφαιρα ο δορυφόρος του «Astro 1»

Λάρνακα: Στην στρατόσφαιρα ο δορυφόρος του «Astro 1»

ΓΡΑΦΕΙ O ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Από τον Σταθμό Ραδιοβολίσεων Αθαλάσσας εκτοξεύτηκε χθες το μεσημέρι το μετεωρολογικό μπαλόνι από το Τμήμα Μετεωρολογίας μεταφέροντας στην ατμόσφαιρα τα πειράματα 1700 μαθητών από 27 σχολεία της Κύπρου.

Το μετεωρολογικό μπαλόνι επρόκειτο να ταξιδέψει για τρεις ώρες, φτάνοντας σε υψόμετρο περίπου 90 χιλιάδων ποδιών και αντέχοντας σε θερμοκρασίες μείον 50 βαθμούς κελσίου και σε υψηλή ηλιακή ακτινοβολία για έξι ώρες. Η πορεία του παρακολουθείτο μέσω βίντεο που λάμβανε από τη στρατόσφαιρα το εκπαιδευτικό ρομπότ «Astro 1», το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Ευρώπης, στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων Λάρνακας.

 

 

Το ρομπότ, που σχεδιάστηκε από μαθητές του Pascal EnglishSchool της Λάρνακας, έχει βάρος 1400 κιλά, διάμετρο περίπου δέκα μέτρα, τρία μέτρα ύψος και τα «πόδια» του κινούνται με 24 υδραυλικούς κινητήρες. Ο Ελπιδοφόρος Αναστασίου, καθηγητής στο Pascal English School Λάρνακας κι ερευνητής στο Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης ανέφερε ότι με την επιστροφή του δορυφόρου στην Κύπρο, οι μαθητές θα αναλύσουν τα ευρήματα, ούτως ώστε να εξαγάγουν συμπεράσματα σχετικά με την ακρίβεια των πειραματικών τους προβλέψεων.

Όπως εξήγησε, το εκπαιδευτικό ρομπότ «Astro 1» είναι μία εκπαιδευτική πλατφόρμα Steam που συνδυάζει ρομποτική και διαστημική, με την οποία οι μαθητές μπορούν να κατασκευάσουν συσκευές και να προσθέσουν σε αυτήν διάφορες λειτουργίες. Παράλληλα, δάσκαλοι και καθηγητές έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα με στόχο να συνδυάσουν ύλη του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου με το ρομπότ και να δείξουν έμπρακτα στους μαθητές πώς η θεωρία γίνεται πράξη για την επίλυση προβλημάτων.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του εν λόγω ρομπότ είναι ο μεγάλος δίσκος που βρίσκεται πάνω απ’ αυτό, ο οποίος είναι περιστρεφόμενος, ενώ ο μοναδικός σχεδιασμός του, σαν αράχνη, του επιτρέπει να μετακινείται εύκολα και να τοποθετείται σε οποιαδήποτε επιφάνεια χρησιμοποιώντας ελάχιστη ενέργεια. Το ρομπότ αυτό λειτουργεί και ως κινητός δορυφορικός σταθμός, από τον οποίο οι μαθητές μπορούν να παίρνουν ζωντανό βίντεο από μικρό-δορυφόρους που στέλνονται στην στρατόσφαιρα.

Send this to a friend