Home ΛΑΡΝΑΚΑ O Mιχάλης Βιολάρης μεγάλωσε στη Λάρνακα
O Mιχάλης Βιολάρης μεγάλωσε στη Λάρνακα

O Mιχάλης Βιολάρης μεγάλωσε στη Λάρνακα

Διαχρονική και δημιουργική η παρουσία του Μιχάλη Βιολάρη στα μουσικά δρώμενα.

Από την Αγία Βαρβάρα Λευκωσίας η οικογένειά του κατοίκησε στη Λάρνακα. Τέλειωσε το Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας και παράλληλα φοίτησε στο Εθνικό Ωδείο της Λάρνακας.

Στη συνέχεια τελειώνει τη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η αγάπη του για το τραγούδι τον έφερε να συνεργάζεται με νέους της εποχής και να τραγουδά στις μπουάτ της Πλάκας. Ο Γιάννης Σπανός τον ξεχώρησε για τη φωνή του .

Συμμετείχε στα “Άσπρα καράβια”. Το Νέο Κύμα όπως ονομάστηκε η μουσική αυτή στις Μπουάτ αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους Έλληνες.
Από τα τραγούδια της εποχής αυτής ξεχωρίζουν αυτά στο δίσκο Θαλασσινό Τριφύλλι , το Αν βουληθώ να σ’ αρνηθώ , το Τι Λωζάννη τι Κοζάνη, Ας πούμε αν θες, και άλλα.

Ιδιαίτερη θέση στη δισκογραφία του, κατέχουν τα Κυπριακά. Από τα «Κυπριώτικα του Βιολάρη» (1970) και το «Καιρών και ηρώων μνήμη» (1996).

Το 1967 η Φοιτητική Οργάνωση από την Ελλάδα συμμετείχε σε Καλοκαιρινό Φεστιβάλ που έγινε στο Τέλ-Αβίβ του Ισραήλ. Τότε ο Μιχάλης Βιολάρης μαζί με τη Σούλη Σαμπάχ έλαβαν μέρος συνοδευόμενοι από το χορευτικό συγκρότημα του Πνευματικού Ομίλου Λάρνακας.

Το 1970 εγκατέλειψε τα νυχτερινά κέντρα που τραγουδούσε και άρχισε «δουλειά» στη μπουάτ «Λήδρα» στην Αθήνα. Δήλωσε τότε.
«Στα λαϊκά κέντρα πήγα από οικονομική ανάγκη και μόνο. Τραγούδησα, έπαιρνα τα χρήματά μου και έφευγα. Σ’αυτά τα μαγαζιά η προσωπικότητα του καλλιτέχνη εξαφανίζεται. Νοστάλγησα να κάθομαι δηλαδή μπροστά στο πιάνο και να τραγουδάω. Φέτος, θα ξαναγίνει έτσι κι αισθάνομαι συγκίνηση, που θα ξαναγυρίσω, κατά ένα τρόπο, σ’ εκείνη την εποχή».

Σε πρόσφατη συνεντευξή του που μεταδόθηκε από το κανάλι ΒΟΥΛΗTV αναφέρθηκε με αγάπη στην οικογένειά του πού ήταν όλοι τους μουσικοί καθώς και σε όλη την πορεία του.

Αυτός είναι ο δικός μας συνετός Μιχάλης Βιολάρης, που τίμησε την Κύπρο όσο λίγοι καλλιτέχνες. Τα τραγούδια του έγιναν επιτυχίες και μέχρι σήμερα τα απολαμβάνουμε στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.

Σε μια απο τις φωτογραφίες, το 1968 στη Μπουάτ Παράγκα ο Μιχάλης, ο τότε πιανίστας Τάσος Καρακατσάνης η Καίτη Χωματά και ο Βασίλης Τενίδης (Κιθάρα).

Ευχαριστώ τον Κώστα Βιολάρη, τον Κίκη Κύπαρη και την Μαρία Πετρίδου για την παραχώρηση φωτογραφιών.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

 

Send this to a friend