
Χρυσή τομή για την εκφόρτωση του υγραερίου στο λιμάνι Βασιλικού
ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Φαίνεται πως βρέθηκε η χρυσή τομή στο φλέγον θέμα όσον αφορά το σημείο εκφόρτωσης των πλοίων με φορτία υγραερίου στο λιμάνι Βασιλικού. Το πιο πάνω ζήτημα ήταν στο επίκεντρο χθεσινής σύσκεψης στο Προεδρικό, στην παρουσία του ΠτΔ, εκπροσώπων της Αρχής Λιμένων Κύπρου κι εκπροσώπων των εταιρειών υγραερίου.
Όπως πληροφορούμαστε, κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε όπως σε πρώτο στάδιο η εκφόρτωση του υγραερίου να γίνεται εντός του λιμένα Βασιλικού, αφού η λύση αυτή φαίνεται να είναι εντός των αποδεκτών ορίων ασφαλείας. Τη θέση αυτή ευνοούν οι εταιρείες. Ως μακροπρόθεσμη λύση αποφασίστηκε η κατασκευή, μελλοντικά, αγκυροβολίου εκτός του λιμανιού, λύση που ευνοούσε εξ’ αρχής η Αρχή Λιμένων. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, η εκφόρτωση των πλοίων που μεταφέρουν φορτία υγραερίου θα γίνεται εντός λιμανιού εφόσον επικρατεί κακοκαιρία, ενώ σε περίπτωση καλοκαιρίας η εκφόρτωση θα γίνεται από το αγκυροβόλιο.
Οι αποφάσεις θ’ ανακοινωθούν επίσημα εντός 15νθημέρου. Το θέμα της εκφόρτωσης του υγραερίου από τα πλοία στο λιμάνι Βασιλικού και από εκεί στις εγκαταστάσεις των εταιρειών αποτελεί το τελευταίο εμπόδιο, προκειμένου να «τρέξουν» οι διαδικασίες μετακίνησης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων υγραερίου από τα παράλια της Λάρνακας στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού.
Ο Δήμος Λάρνακας ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται ν’ αποδεκτεί νέα παράταση παραμονής και λειτουργίας των εγκαταστάσεων στα εδάφη του μετά την 30η Ιουνίου 2021.
Σε δηλώσεις της μετά την σύσκεψη στο Προεδρικό, η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου χαρακτήρισε αποδοτική την συνάντηση κι εξέφρασε την εκτίμηση πως οι διαδικασίες μετακίνησης των εταιρειών υγραερίου θα γίνουν εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί.
«Όσον αφορά το θέμα της εκφόρτωσης του υγραερίου, που είναι το θέμα που εκκρεμεί, οι οριστικές αποφάσεις θ’ ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες. Οι αποφάσεις αυτές θα επιβεβαιώνουν και αυτά που είχαν συζητηθεί και στο παρελθόν, ενώ για το θέμα των υγρών καυσίμων, πλέον προχωρούν οι σχεδιασμοί για την αποξήλωση των δεξαμενών και είμαστε σχεδόν προς το τέλος. Σύντομα οι κάτοικοι της Λάρνακας θα μπορούν να το διαπιστώσουν αυτό», σημείωσε.
Τέλος, για το θέμα των ασφαλτικών, παραμένει μόνο μια εταιρεία στις εγκαταστάσεις της ΚΕΤΑΠ (πρώην διυλιστήριο), η οποία ειδοποιήθηκε ότι μέχρι τις 30 ερχόμενου Ιουνίου θα πρέπει ν’ αποχωρήσει. «Με την τελική απόφαση για το θέμα του σημείου εκφόρτωσης του υγραερίου, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα και με τις κατασκευαστικές εργασίες που αφορούν το συγκεκριμένο κομμάτι», κατέληξε η κ.Πηλείδου.