Πρόεδρος ΠΟΕΔ: Ζητήσαμε επανειλημμένα μέτρα για να στηριχθούν τα σχολεία
Δε θα γίνει αποδεκτή «η όποια στοχοποίηση συναδέλφων, οι οποίοι επιβεβαιωμένα αποτελούν επαγγελματίες πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση της πανδημίας», επισημαίνει, με δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου.
Ερωτηθείσα αν τους ανησυχεί η αύξηση περιστατικών κρουσμάτων, από την οποία επηρεάστηκε και αριθμός σχολείων, η κα. Βασιλείου είπε ότι είναι γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια αισθητή αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων σε όλη την Κύπρο, αλλά ιδιαίτερα στην πόλη και Επαρχία της Λεμεσού και πρόσθεσε ότι αναπόφευκτα έχουν επηρεαστεί και σχολικές μονάδες, στις οποίες καταγράφονται αυτή τη χρονική περίοδο αυξημένα περιστατικά κρουσμάτων.
«Ως το πρωί της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου, η πληροφόρηση που υπήρχε αφορούσε μικρό σχετικά αριθμό σχολείων που έχει επηρεαστεί. Αυτό καταδεικνύει την πραγματικά μεγάλη μάχη που δίνουν σε καθημερινή βάση οι σχολικές μας μονάδες, για να κρατήσουν μακριά την πανδημία από τα 600 σχολεία Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης. Μια μεγάλη μάχη, αν αναλογιστούμε ότι αφορά ένα πληθυσμό 60.000 εκπαιδευτικών, παιδιών και λοιπών εργαζομένων στον χώρο της Δημοτικής Εκπαίδευσης ευρύτερα. Επομένως δε θα γίνει αποδεκτή η όποια στοχοποίηση συναδέλφων, οι οποίοι επιβεβαιωμένα αποτελούν επαγγελματίες πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση της πανδημίας», συμπλήρωσε.
Ως ΠΟΕΔ, συνέχισε η κα. Βασιλείου, «ζητήσαμε επανειλημμένα μια σειρά από μέτρα για να στηριχθούν στην πράξη τα σχολεία μας, τα οποία δυστυχώς δεν έχουν γίνει πράξη».
«Μονά θρανία, μειωμένος αριθμός μαθητών στην τάξη, συστήματα εξαερισμού, κλείσιμο τμημάτων εκεί και όπου χρειάζεται κ.ά», σημείωσε.
Όσον αφορά την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για τον εβδομαδιαίο έλεγχο των εκπαιδευτικών με rapid test, η κα. Βασιλείου είπε ότι «δυστυχώς ως ΠΟΕΔ δεν έχουμε ενημερωθεί ούτε για το σκεπτικό ούτε για τα δεδομένα που οδήγησαν στη λήψη του εν λόγω μέτρου».
«Το μέτρο αυτό ενδεχομένως να επιφέρει κάποια πρακτικά προβλήματα. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί καλούνται να κάνουν τον έλεγχο σε διάστημα μόλις μίας-δυο μέρες. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε με τα αρμόδια υπουργεία και να τύχει διαχείρισης ώστε να αποφευχθούν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, η κα. Βασιλείου είπε ότι για τις περιπτώσεις μαθητών που απουσιάζουν, οι δάσκαλοι και οι δασκάλες Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής στήριξαν και στηρίζουν ακόμη και σήμερα όλα τα παιδιά με μια σειρά από δράσεις σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης, ώστε να συνεχίσει η εκπαίδευση των παιδιών.
«Η έκκλησή μας προς όλη την κοινωνία είναι η τήρηση των πρωτοκόλλων αλλά και προς τα αρμόδια Υπουργεία να στηρίξουν στην πράξη τα σχολεία μας», κατέληξε.
Η ΠΟΕΔ, σε ανακοίνωση της αναφέρει, ότι όπως έχει σημειώσει και σε προηγούμενη ανακοίνωσή της, ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων που υπάρχει ευρύτερα στην κοινωνία θα επηρεάζει αναπόφευκτα και τα σχολεία, τα οποία αποτελούν κομμάτι ολόκληρης της κοινωνίας.
«Παρόλα αυτά, θεωρούμε ότι η εμφανής προσπάθεια στοχοποίησης των εκπαιδευτικών για τη διασπορά του ιού είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα», προσθέτει.
Η ΠΟΕΔ θεωρεί ότι η διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης σε εργαζόμενους σε τακτά χρονικά διαστήματα, «χωρίς να φτάνουμε σε υπερβολές, είναι ένα εργαλείο που μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της διασποράς του ιού».
«Από μόνο του όμως δεν είναι αρκετό και επιβάλλεται να συνδυαστεί επιτέλους και με σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ουσιαστικά και πρακτικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας (π.χ. μονά θρανία, μειωμένος αριθμός μαθητών ανά τάξη, κλείσιμο τμήματος εκεί και όπου χρειάζεται κλπ). Συνεπώς, η ΠΟΕΔ ζητά όπως η διενέργεια των τεστ να γίνεται για όλους τους εργαζομένους με την ίδια συχνότητα, χωρίς διαχωρισμούς. Οι όποιες ανακοινώσεις μέτρων προς αντιμετώπιση της πανδημίας, θα πρέπει να γίνονται έγκαιρα, να είναι τεκμηριωμένες και να αποτυπώνονται με τρόπο που να μην προκαλούν ταλαιπωρία και αναστάτωση και ασφαλώς, χωρίς να στοχοποιούνται ομάδες εργαζομένων», σημειώνει.
Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔ, στην προκειμένη περίπτωση, τόσο ο χρόνος έκδοσης της ανακοίνωσης για τους ελέγχους ταχείας διάγνωσης σε εκπαιδευτικούς, όσο και το περιεχόμενό της, αλλά και οι δηλώσεις λειτουργού του Υπουργείου Υγείας, επιβεβαιώνουν το απαράδεκτο της ανακοίνωσης.
Δεδομένης της ανακοίνωσης του Υπουργείου Υγείας, η ΠΟΕΔ αναφέρει ότι η Οργάνωση δεν έχει τύχει καμίας ενημέρωσης ως προς τα δεδομένα πάνω στα οποία στηρίχθηκε η λήψη της συγκεκριμένης απόφασης.
«Ως εκ τούτου, καλούμε τα συναρμόδια Υπουργεία να μας ενημερώσουν γραπτώς και τεκμηριωμένα για τους λόγους που συνέβαλαν στη λήψη της απόφασης. Η υποχρέωση του συνόλου των εκπαιδευτικών να παρουσιαστούν την προσεχή Δευτέρα με υποχρεωτικό rapid test προκαλεί πρακτικά ζητήματα. Ως εκ τούτου, καλούμε τα συναρμόδια Υπουργεία να εξεύρουν άμεσες λύσεις, μια εκ των οποίων μπορεί να είναι η διενέργεια τεστ σε χώρους σχολείων για τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στις σχολικές μονάδες, ή αυτό να γίνεται μόνο σε περιοχές που όντως εντοπίζεται αυξημένη διασπορά κρουσμάτων», προσθέτει.
Η Οργάνωση καλεί, επίσης, τα συναρμόδια Υπουργεία όπως εξετάσουν άμεσα τις διάφορες προτάσεις που έχει υποβάλει η ΠΟΕΔ από το περασμένο καλοκαίρι και για τις οποίες υπήρξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση.
«Επιπλέον, τα συναρμόδια Υπουργεία οφείλουν να εξετάσουν εισηγήσεις που τέθηκαν κατά καιρούς σε δημόσιες συζητήσεις όπως η πιθανή χρήση μάσκας και από τα παιδιά (σε περιόδους έξαρσης της πανδημίας), η πιθανότητα διενέργειας ελέγχων για τα παιδιά με τη μέθοδο της ανίχνευσης μέσω δείγματος σάλιου εκεί και όπου υπάρχει έξαρση της πανδημίας, το κλείσιμο τμημάτων ή/και σχολείων εκεί και όπου χρειάζεται κ.ά. Οι σχολικές μας μονάδες δεν έτυχαν καμιάς επίσημης ενημέρωσης (σε μορφή εγκυκλίου ή ανακοίνωσης) από πλευράς Υπουργείου Παιδείας για τη νέα τακτική που καλούνται να ακολουθήσουν στη διενέργεια ελέγχων ταχείας διάγνωσης», σημειώνει.
Η ΠΟΕΔ αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι η τήρηση των πρωτοκόλλων είναι ευθύνη ολόκληρης της κοινωνίας, γι’ αυτό και προτρέπουμε γονείς και κηδεμόνες σε μια διαρκή προσπάθεια να μεταδοθεί το μήνυμα της υπευθυνότητας σε όλους.
«Έγνοια όλων μας πρέπει να είναι η διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και υγείας στα σχολεία μας με τρόπο οργανωμένο και χωρίς να δημιουργείται αχρείαστη αναστάτωση ή/και ταλαιπωρία», καταλήγει η ΠΟΕΔ, στην ανακοίνωση της.