Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Νέο συνεταιρισμό στην Κύπρο ζητά η Τουρκία
Νέο συνεταιρισμό στην Κύπρο ζητά η Τουρκία

Νέο συνεταιρισμό στην Κύπρο ζητά η Τουρκία

[ad_1]

Μειωτικούς χαρακτηρισμούς για την Κυπριακή Δημοκρατία, υποδείξεις για εγκαθίδρυση νέου συνεταιρισμού στην Κύπρο, καθώς και επισημάνσεις προς τις Βρυξέλλες προκειμένου η λύση να καταστεί πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβάνει έγγραφο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο εξασφάλισε ο ΑΝΤ1. Το έγγραφο της ʼγκυρας στάλθηκε στο τουρκικό λόμπι της Ευρωβουλής, ενόψει της συζήτησης και της έγκρισης της έκθεσης για την Τουρκία. 

Το τουρκικό έγγραφο, χλευάζει το κυπριακό κράτος, διατυπώνοντας τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι «οι Ελληνοκύπριοι διέπραξαν πειρατεία και το υφάρπαξαν», το 1963 και ότι έκτοτε, δήθεν, το κράτος «αυτοπαρουσιάζεται σαν Κυπριακή Δημοκρατία». 

Το έγγραφο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ισχυρίζεται ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «καταστράφηκε», ενώ σύμφωνα με την τουρκική θέση που προβάλλεται, «ο στόχος των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων δεν είναι απλώς η επανένωση της Κύπρου, αλλά η εγκαθίδρυση ενός νέου συνεταιριστικού κράτους». Στο πλαίσιο αυτό, το τουρκικό έγγραφο ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως διασφαλίσει ότι η όποια λύση στην Κύπρο θα καταστεί πρωτογενές δίκαιο, με προφανή στόχο να μην δύναται να προσβληθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από Ελληνοκυπρίους πρόσφυγες. Η Άγκυρα καλεί τους ευρωβουλευτές να υποβάλουν τροπολογία προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και για τη περίληψη αναφοράς ότι η λύση στην Κύπρο θα βασίζεται μεταξύ άλλων και στη συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου 2014. 

Σε ότι αφορά στην έκκληση της Ευρωβουλής για επιστροφή των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη και για την έναρξη της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, το έγγραφο της ʼγκυρας απαντά αρνητικά, υποστηρίζοντας ότι τα δύο θέματα αποτελούν μέρος μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού και μόνο στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν να συζητηθούν. 

[ad_2]

Source link

Send this to a friend