Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Υπ. Υγείας: Ελπίδες για άρση όλων των μέτρων μέχρι τον Μάιο
Υπ. Υγείας: Ελπίδες για άρση όλων των μέτρων μέχρι τον Μάιο

Υπ. Υγείας: Ελπίδες για άρση όλων των μέτρων μέχρι τον Μάιο


Η στρατηγική του Υπουργείου και με τα περιοριστικά μέτρα, είναι να περιφρουρήσει το σύστημα υγείας και να δοθούν ανάσες

Η στρατηγική του Υπουργείου Υγείας είναι με τους εμβολιασμούς και τα περιοριστικά μέτρα να οδηγηθούμε σε σταδιακή άρση της πλειοψηφίας ή όλων των μέτρων μέχρι τις αρχές Μαΐου, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο δημοσιογραφική διάσκεψης για ανακοίνωση των νέων μέτρων περιορισμό του κορωνοϊού.  

Όπως είπε, η στρατηγική του Υπουργείου και με τα περιοριστικά μέτρα, είναι να περιφρουρήσει το σύστημα υγείας και να δοθούν ανάσες ώστε σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εμβολιαστική κάλυψη να υπάρξει κάποιος έλεγχος στον αριθμό των περιστατικών. Εξέφρασε την ελπίδα σιγά-σιγά και μέχρι τον Μάιο να αρθούν τα περισσότερα ή και εντελώς τα περιοριστικά μέτρα.

 

 

Ερωτηθείς για το πλάνο μετά τις 3 εβδομάδες, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι εκπονήθηκε ένα πλάνο υπό την αίρεση όμως των επιδημιολογικών δεδομένων. Έκανε έκκληση στον κόσμο να τηρήσει τα μέτρα ευλαβικά για να υπάρξουν επιθυμητά αποτελέσματα που θα επιτρέψουν πιο γρήγορη αποκλιμάκωση με θετικές επιπτώσεις και στην οικονομία και στην ψυχολογία του κόσμου.

Διευκρίνισε επίσης ότι μέτρα θα υπάρχουν εφόσον υπάρχει πρόβλημα διασποράς. Εξέφρασε την ελπίδα ότι με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και αν και εφόσον αδειοδοτηθεί έγκαιρα η AstraZeneca, μέχρι το τέλος Απρίλη με αρχές του Μάη θα υπάρξει τέτοια εμβολιαστική κάλυψη στην Κύπρο που θα επιτρέψει να αρθούν οι περιορισμοί είτε στην ολότητά τους είτε στην πλειοψηφία.  

Εμβολιασμοί

—-

Όσον αφορά τα εμβόλια είπε ότι μέσω της συμβουλευτική Επιτροπής έχει καταρτιστεί το πλάνο προτεραιότητας που ακολουθεί κατά γράμμα τις συστάσεις του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων). Στις συστάσεις αυτές, είπε, πρώτη κατηγορία είναι επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής στα Νοσοκομεία, που είναι σε άμεση επαφή με ασθενείς με κορωνοϊό και οι επαγγελματίες υγείας στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Παράλληλα, ανέφερε, ότι έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ενοίκων σε πάνω από 100 στέγες ηλικιωμένων που αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτή την Κυριακή με κινητές μονάδες.  

Μέχρι στιγμής είπε, έχουν εμβολιαστεί περίπου 4,500 άτομα, το οποίο ως ποσοστό σε αναλογία πληθυσμού, κατατάσσεται μέσα στις τρεις πρώτες χώρες σε εμβολιαστική κάλυψη για τον κορωνοϊό.  

Δυστυχώς, πρόσθεσε, μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί μόνο δύο εταιρείες, άρα τα εμβόλια που λαμβάνονται μέσω της από κοινού προμήθειας από την ΕΕ είναι λιγοστά.  

«Αναμένεται να αυξηθούν όμως αυτά και με την Moderna», είπε.  

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι λαμβάνονται από την Pfizer σε εβδομαδιαία βάση 6.800 εμβόλια  και αναμένεται από τη Moderna να λάβουν τις επόμενες 30 μέρες άλλες 16.000 εμβόλια, αφού η ΕΕ έχει αγοράσει λίγα εμβόλια από την Moderna. Όπως εξήγησε, αν δεν εγκριθεί άλλο εμβόλιο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα εμβολιαστούν γύρω στα 60 με 70 χιλιάδες άτομα.  

Αναφέρθηκε επίσης σε μια στατιστική, σύμφωνα με την οποία, αν εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού αλλά με σειρά προτεραιότητας των ευάλωτων ομάδων, τότε μειώνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 80%. Όπως είπε, αν εμβολιαστούν γύρω στα 150,000 άτομα, κάτι που ευελπιστεί να γίνει μέχρι τα μέσα Απριλίου θα μπορούν πλέον να μειωθούν δραστικά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και κατ’ επέκταση η πίεση που υπάρχει στο σύστημα υγείας.  

Σε σχέση με καταγγελίες για άτομα που πήραν το εμβόλιο αλλά δεν έπρεπε, ανέφερε ότι έχει δοθεί απάντηση από τις ιατρικές υπηρεσίες. Πρόσθεσε ότι έχουν ερωτηθεί τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια να δηλώσουν τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που εμπίπτει σε αυτές τις κατηγορίες. Αν, είπε, κάποιο ιδιωτικό η δημόσιο νοσηλευτήριο κακώς δήλωσε κάποιους γιατρούς που δεν ενέπιπταν σε αυτές τις κατηγορίες και εξακριβωθεί, θα υπάρξουν και οι ανάλογες επιπτώσεις. Σημείωσε ωστόσο ότι και κάποιες ειδικότητες καλούνται να βοηθήσουν και στις πρώτες βοήθειες, οπότε δεν πρέπει να ξενίζει το γεγονός ότι έλαβαν το εμβόλιο.  

Σε οίκους ευγηρίας είπε, ήρθε το διοικητικό συμβούλιο να εμβολιαστεί και δεν τους επιτράπηκε. Πρόσθεσε ότι, αν όντως υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, είναι λυπηρό επαγγελματίες υγείας να εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση και να εμβολιάζονται.  

Πρόσθεσε ότι ξεκίνησε σήμερα και ο εμβολιασμός των άνω των 80 ετών και η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που τον ξεκινά.  

Είπε επίσης ότι σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφόρηση, αναμένεται να υποβληθεί αίτηση τη Δευτέρα από την AstraZeneca στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να εγκριθεί τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου ακόμα ένα εμβόλιο. Αυτό πρόσθεσε, θα επιτρέψει στην Κύπρο να λαμβάνει δεκάδες χιλιάδες εμβόλια σε μηνιαία βάση.  

Σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να επιτρέπει την κυκλοφορία εμβολίων που εγκρίνονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, άρα κινέζικα ή ρωσικά εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί, δεν επιτρέπεται να κυκλοφορήσουν στην Κύπρο. Είπε επίσης ότι η κοινή προσπάθεια της ΕΕ επέτρεψε σε μικρές χώρες όπως η Κύπρος να προμηθευτούν έγκαιρα με εμβόλια.  

Ερωτηθείς για επικρίσεις για τον τρόπο που τέθηκε η προτεραιότητα για τους εμβολιασμούς, είπε ότι η κατηγοριοποίηση έγινε με βάση την ευπάθεια στον κορωνοϊό ακολουθώντας τις εισηγήσεις του ECDC που ακολούθησαν όλες οι χώρες. Επίσης η Κύπρος, είπε, σε αντίθεση με άλλες χώρες που πάνε καθαρά ηλικιακά, έδωσε προτεραιότητα, σε επόμενο στάδιο, σε ευπαθείς ομάδες ανεξαρτήτως ηλικίας.  

Με αφορμή θάνατο ασθενούς με κορωνοϊού που αρνείτο να πάει στο νοσοκομείο, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι το περιστατικό αυτό δείχνει την ανάγκη εφόσον υπάρχουν τα συμπτώματα να υπάρχει άμεση επικοινωνία με τον προσωπικό γιατρό για να λαμβάνεται η δέουσα φαρμακευτική αγωγή. Η ασθένεια, τόνισε είναι υπαρκτή και υπάρχει έξαρση της πανδημίας ανά το παγκόσμιο και ιδιαίτερα στην ΕΕ.  

Διευκρινήσεις για τα μέτρα

————————

Ερωτηθείς κατά πόσο οι γονείς που θα παίρνουν το παιδί τους στο νηπιαγωγείο θα πρέπει να στέλνουν γραπτό μήνυμα, απάντησε αρνητικά, ενώ είπε ότι ο περιορισμό του 15% του προσωπικού ισχύει μόνο για γραφεία και όχι για εργοστάσια.  

Είπε επίσης ότι για διενέργεια rapid test απαιτείται αποστολή γραπτού μηνύματος για ιατρικούς λόγους. Σε άλλη ερώτηση είπε ότι οι λαϊκές αγορές παραμένουν ανοικτές. Διευκρίνισε επίσης ότι η Βουλή θα λειτουργεί κανονικά. Ανέφερε ακόμα ότι για σκοπούς άσκησης θα μπορεί κάποιος να πηγαίνει σε άλλη επαρχία όπως για παράδειγμα για κολύμπι.  

Παράλληλα έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων πιστά, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για τα δημόσια νοσηλευτήρια.  

Επικρίσεις ΑΚΕΛ

 ———————-

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις ΑΚΕΛ για τη διαχείριση της πανδημίας, ανέφερε ότι αν το κριτήριο είναι ο περασμένος Μάρτιος σίγουρα δεν είναι τα ίδια αποτελέσματα που υπήρξαν στον πρώτο κύμα της πανδημίας.  

Αν πρόσθεσε, το κριτήριο είναι τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο τότε, όπως είπε, δεν θεωρεί ότι η Κύπρος απέτυχε κατ’ ουδένα λόγο στη διαχείριση του δεύτερου κύματος. Η Κύπρος είπε είναι ακόμα στο δεύτερο κύμα, ενώ όλες οι χώρες βιώνουν ένα τρίτο κύμα και η Κύπρος έχει πάρει μέτρα από τον περασμένο Αύγουστο. Ακριβώς λόγω αυτών των μέτρων, είπε, η Κύπρος αντιμετώπισε μέχρι και σήμερα αυτή την πανδημία.  

Ανέφερε επίσης ότι δεν επιρρίπτει ευθύνες σε κανέναν από τους ειδικούς, αφού έχουν, όπως είπε, να κάνουμε με κάτι καινούριο και πολλές φορές χαράσσουν πορεία σε αχαρτογράφητα νερά. Πρόσθεσε ότι είναι εύκολο να κρίνουν εκ των υστέρων είτε τους ειδικούς, είτε τον ECDC είτε την Κυβέρνηση.  

Είπε ότι δεν αποποιούνται των ευθυνών τους, λάθη έχουν γίνει, κανένας δεν ανέμενε να είναι αλάνθαστοι, ωστόσο όπως είπε, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, ενώ μέτρα που ήταν αποτελεσματικά τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη ή ακόμα και τον Νοέμβριο δεν είναι αποτελεσματικά τον Δεκέμβριο, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.  

Πρόσθεσε ότι το σύνολο των χωρών της ΕΕ έχουν από τις 7 Νοεμβρίου πάρει δραστικά μέτρα και μέχρι σήμερα δεν έχουν χαλαρώσει τα μέτρα, αφού τα μέτρα που δούλευαν πριν δεν δουλεύουν τώρα για πολλούς και διάφορους λόγους, όπως το νέο στέλεχος του ιού και το γεγονός ότι υπάρχει κόπωση στον κόσμο και δεν έχει την ίδια αντοχή και πειθαρχία όσον αφορά τα μέτρα.  

Πρόσθεσε ότι αν θέλει κανείς να κρίνει την πανδημία καλό είναι να δει και τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο και σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο υπόλοιπος κόσμος εδώ και δύο μήνες.

Send this to a friend